Genrep inför kvalet i Alingsås

Två landskamper mot Rumänien väntar det svenska herrlandslaget 23 och 24 januari i Estrad Alingsås. Det är den sista samlingen inför VM-kvalet i april.
– Vi ska slipa på detaljerna nu, säger assisterande förbundskapten Nicklas Asp.

Bilden: Nima Kadivar, som precis i dagarna bytt Örebro FC mot Hammarby som klubbadress, är tillbaka i den blågula truppen till januarilandskamperna.

I april VM-kvalar Sverige (på hemmaplan) mot tre tuffa motståndare i form av Albanien, Andorra och Österrike. Som ett bra test på vägen väntar nu Rumänien i två matcher i slutet av januari. Under tisdagen presenterade förbundskapten Matija Dulvat truppen till de mötena.

– Inga debutanter den här gången. Nu är det fullt fokus på VM-kvalet i april och förberedelser inför det. Vi bygger vidare på det vi gjort under hösten och ska slipa på detaljer med den truppen vi använt oss av. Vi ska ta oss förbi det kvalsteget och det här är den samling vi har inför dess, säger Nicklas Asp, assisterande förbundskapten.

Tillbaka i truppen är bland andra Nima Kadivar, som den senaste tiden dragits med skadeproblem.

– Vi tror att han kommer vara en tillgång i VM-kvalet och därför vill vi ha med honom redan nu, säger Asp.

Saknas gör dock Viktor Mossberg efter den skada han ådrog sig under Nordic Cup. Adnan Cirak är också en spelare som utgått ur truppen sedan den förra samlingen.

– I dagsläget har Adnan valt att lägga allt sitt fokus på klubblaget. Vi har pratat med honom och vi får se hur det blir i framtiden. Till matcherna mot Rumänien finns han inte med vilket såklart är ett avbräck för oss.

Gabriel Diaz har dragits med skadebekymmer och där inväntas ett definitivt svar gällande  en möjlig medverkan. Skulle svaret vara av den tråkiga sorten ersätts han av Roberto Dos Santos Goncalves.

Vad har ni för förväntningar på de här två matcherna?

– Rumänien är en tuff motståndare. De är högre rankade än oss, så det blir en bra motståndare inför april, säger Nicklas Asp som ser fram emot att återvända till Alingsås:

– Väldigt goda minnen därifrån (VM-kvalavancemang i januari 2019). Vi har velat komma tillbaka tidigare. Goda resultat och väldigt bra erfarenheter av hur det såg ut med arrangemang och publik. Allt var jättebra. Det ska bli kul att komma tillbaka.

Utöver två landskamper mot Rumänien kommer man även få fint sällskap under några träningsdagar. Kroatiska storlaget Futsal Dinamo från Zagreb, som tränas av förbundskapten Matija Dulvat, kommer vara med och träna ihop med Sverige.

– Vi tror att det kan ge bra utveckling på truppen, både på individuell nivå och lagnivå. Se och träna med spelare ligger ett snäpp högre i futsalkunskap och utförande. De är heltidsproffs allihopa. Så vi tänker att det kan vara en god idé, och att utvecklingskurvan säkerligen kommer ta lite extra fart, avslutar Nicklas Asp.

David Gerd

Läs mer:

Not: Ursprungligen var även Wales inbjudna för ett trenationsmöte. På grund av pandemirestriktioner fick dock walesarna dra sig ur. Istället möts Sverige och Rumänien i två matcher.