Nytt avtal klart för landslagen

Ett nytt avtal är påskrivet mellan A-landslagen i fotboll och SvFF. Det är första gången som ett gemensamt avtal förhandlats med både herr- och damlandslaget. Avtalet ger lika ersättningar till lagen och rymmer även konkreta skrivningar kopplat till såväl försäkringar vid skador som stöd vid föräldraskap.

- Vi är såklart glada över att ha avtalet på plats. Det är bra att vi har ett gemensamt avtal och det ger oss bra förutsättningar inför kommande förhandlingar. Spelarna i lagen har bidragit konstruktivt och dialogen har skett i en positiv anda. Det känns bra att ha tagit ytterligare ett steg mot att ge våra landslagsspelare bästa möjliga förutsättningar både på och utanför planen, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF.

Avtalet har tagits fram i dialog med herrlandslaget, damlandslaget och Spelarföreningen. Avtalet gäller för deltagande i landslags​verksamheten ​men rör inte ersättningar för kommande mästerskap. Avtalet gäller fram till den 31 december 2024. I det nya avtalet så erbjuder SvFF möjligheten för spelare att kunna få stöd kopplat till sitt föräldraskap, samt att täcka försäkringskostnader till spelare om man skadar sig utanför kontraktstiden med en klubb.

- Flera av våra spelare har haft svårt att kombinera föräldraskapet med landslagsspel. Tyvärr är det också så att många spelare, inte minst på damsidan, har korta kontrakt, vilket ökar risken för tuffa ekonomiska konsekvenser om en skada sker när man inte är kontrakterad av en klubb. Genom att erbjuda stöd i föräldraskapet och att vi på SvFF ser till att alla spelare täcks av försäkring om olyckan skulle vara framme, så kan vi förhoppningsvis underlätta en del för våra spelare, ​fortsätter Håkan Sjöstrand.

- Vi är glada och det känns bra att ett nytt avtal är på plats. Det här är ytterligare ett steg till att ge oss så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas på planen, säger Caroline Seger, lagkapten för landslaget​. 

- Jag är ​väldigt glad att vi fått till ett bra avtal som ger båda landslagen bra förutsättningar att kunna ge allt på planen, säger Victor Nilsson-Lindelöf, lagkapten för landslaget​.