Norge, Serbien, Slovenien i Nations League

Idag lottades den kommande säsongens gruppspel i UEFA Nations League. Sverige, toppseedat i liga B, drog Norge, Serbien och Slovenien på sin lott. Alla sex omgångarna spelas under 2022, fyra omgångar i början av juni och två i september. UEFA presenterar färdiga spelprogram för alla grupper imorgon förmiddag.
- Ganska tufft, konstaterar förbundskapten Janne Andersson direkt efter förrättad lottning.

Det kompakta spelprogrammet är förstås avhängigt det sena VM-slutspelet 2022 (i november-december).

Grupperna i Liga B

 1. Ukraina, Skottland, Irland, Armenien
 2. Island, Ryssland, Israel, Albanien
 3. Bosnien-Hercegovina, Finland, Rumänien, Montenegro
 4. Sverige, Norge, Serbien, Slovenien

I liga B finns det väl inga ”lätta” lottningar men Janne Andersson tillstod direkt efteråt att det blir många nötter att knäcka i B4-gruppen:

- Det är ganska tufft. Vi har haft jämna matcher med Norge som är en nation på frammarsch. Och Serbien vet vi är en stark fotbollsnation så det blir tuffa matcher.

Tuffa förutsättningar är dock ingen ovan situation för förbundskaptenen:

- Jag brukar säga det att jag är världssämst på lottningar sedan jag fick det här jobbet men det är inget jag kan påverka, säger Janne med glimten i ögat.

Samma dag som lottningen meddelades beslutet att januariturnén ställs in på grund av rådande pandemiläge i Europa.

- Jättetråkigt förstås! Jag såg fram emot att åka men när vi får de signaler vi får, utifrån hur förutsättningarna är, så är det inte så mycket att säga om.

Spelprogrammet

 • 2 juni: Serbien-Norge, Slovenien-Sverige
 • 5 juni: Serbien-Slovenien, Sverige-Norge
 • 9 juni: Norge-Slovenien, Sverige-Serbien
 • 12 juni: Norge-Sverige, Slovenien-Serbien
 • 24 september: Slovenien-Norge, Serbien-Sverige
 • 27 september: Norge-Serbien, Sverige-Slovenien

Tredje upplagan av UNL

Det här blir tredje upplagan av UEFA Nations League, tävlingsformatet som kom till för att skapa tävlingsnerv i matchandet mellan de ordinarie kvalen till de stora mästerskapen. UNL kan också erbjuda extra ingångar till EM-slutspelet för lag som fallerat i det kvalet.

2018 lyckades Sverige avancera från B- till A-nivån efter att ha övervunnit Ryssland och Turkiet. Nu är blågult tillbaka i liga B efter att ha slutat bakom Frankrike, Portugal och Kroatien i A-ligan 2020. Fransmännen vann till slut hela tävlingen i somras 2021.

Lottningen

I dessa pandemitider hade UEFA beslutat att göra lottningen till en digital tillställning, sänd direkt från Nyon i Schweiz på uefa.com.

Samtliga UEFA:s 55 medlemsnationer var med i lottningen. Liga A, B och C innefattar 16 lag respektive som lottades in i fyra grupper i var division. Resterande sju nationer i D (lägst rankade) lottades in i två grupper. Upp- och nedflyttning mellan divisionerna sker för segrande lag respektive lag som slutar sist i grupperna.

Sverige återfanns i pott 1 som näst högst rankade nation i liga B efter Ukraina – ett av de tre motstånd som vi alltså inte kunde få.

Seedningspotterna i liga B

 1. Ukraina, Sverige, Bosnien-Hercegovina, Island
 2. Finland, Norge, Skottland, Ryssland
 3. Israel, Rumänien, Serbien, Irland
 4. Slovenien, Montenegro, Albanien, Armenien

Spelprogrammet

UEFA kommer tillkännage alla matcher med avsparkstider på morgonen den 17 december.

De två första matcherna kommer att spelas under tiden 2-8 juni, match 3 och 4 mellan 8 och 14 juni och avslutningsvis spelas match 5 och 6 någon gång 22-27 september.

Nationella partners