Här är spelarna till Januariturnén 2022

Nedan följer kortare presentationer av samtliga 24 spelare som utgör truppen till Januariturnén 2022.

Bilden: Patrik Wålemark från BK Häcken och U21-landslaget är en av 24 spelare som åker till Portugal för Januariturnén.

Målvakter

Andreas Linde
1993 | MV | Molde FK

Kom fram i Helsingborgs IF där han gjorde två matcher i Allsvenskan innan han 2015 tog steget till Molde i Norge där han spelar än i dag. I år gör han sin femte säsong som förstemålvakt, totalt har han gjort 175 matcher för klubben. 2019 blev han norsk mästare vilket slutade med spel i Europa League där han var med och tog Molde till sextondelsfinal. Var en del av truppen som vann U21-EM 2015 och stod sedan i Sveriges samtliga matcher i OS 2016. A-landslagsdebuterade vid Januariturnén 2017 och höll nollan direkt mot Slovakien.

Jacob Rinne
1993 | MV | Aalborg BK

Efter knappa 40 allsvenska matcher för Örebro SK gick flyttlasset till belgiska storklubben Gent där det totalt blev 24 matcher över två säsonger. Därefter skrev han på för danska Ålborg där det hittills har blivit 152 matcher på fem säsonger. Var med och vann EM-guld med U21-landslaget 2015 och har tre A-landskamper på kontot från tidigare Januariturnéer.

Jacob Widell Zetterström
1998 | MV | Djurgårdens IF

Efter spel i Division 3 och 2 med IFK Lidingö skrev han på för Djurgårdens IF inför 2019. Dubbla huvudskador gjorde däremot att han missade stora delar av 2019 och hela fjolåret. I år var han dock tillbaka och har startat 18 matcher för sitt Djurgården. Har inga ungdomslandskamper sedan tidigare, faktum är att samlingen till Januariturnén är hans allra första landslagssamling.

Backar

Alexander Jallow
1998 | HB | IFK Göteborg

Inledde sin seniorkarriär redan som 15-åring i Division 3 med Avesta. Därefter blev det spel i Division 1 med Brage innan han tog steget till elitfotbollen och Jönköpings Södra. Allsvenska debuten kom 2017, därefter blev det hela 14 mål och fem assist för den poängstarke ytterbacken. I fjol skrev han på för IFK Göteborg och har i år startat samtliga matcher. Var en del av förra U21-landslaget och siktar nu på A-landslagsdebut.

Linus Wahlqvist
1996 | HB | IFK Norrköping

2013 spelade han varenda minut när Sverige tog brons i U17-VM. Året efter tog han en startplats i IFK Norrköping som 17-åring vilket följdes upp med ett SM-guld under Janne Anderssons ledning 2015. Var med och spelade varenda minut vid U21-EM 2017 och var sedan lagkapten i det efterföljande U21-kvalet. Har sex A-landskamper, näst flest av alla i truppen. I fjol återvände han hem till Norrköping efter två säsonger i tyska andraligan med Dynamo Dresden.

Joseph Baffo
1992 | MB | Halmstads BK

En av spelarna från IFK Värnamos starka 92-generation. Anslöt till Helsingborgs IF som tonåring och spelade 13 matcher när han som 18-åring var med och vann både SM-guld och Svenska Cupen. Via Halmstads BK hamnade han sedan i Eintracht Braunschweig och sedan Duisburg i tyska andraligan. Efter stora skadeproblem återvände han till Halmstad som han i fjol var med och tog upp från Superettan, i år kämpar de för att säkra det allsvenska kontraktet. Var med och vann EM-guld med U21 2015, nu är han kallad till A-landslaget för första gången.

Hjalmar Ekdal
1998 | MB | Djurgårdens IF

Gjorde två säsonger i Superettan med Frej Täby. Därefter blev den en säsong i Allsvenskan med Sirius i fjol innan han skrev på för Djurgården där han i år slagit till med fyra mål på 25 matcher och nu är nominerad till Allsvenskans bästa back. Har en U21-landskamp på kontot, rekordsegern med 10-0 mot Armenien i fjol. En av många debutanter i denna trupp. Lillebror till Albin Ekdal.

Carl Johansson
1994 | MB | IFK Göteborg

Gjorde sex säsonger i Helsingborgs IF, fyra i Allsvenskan och två i Superettan. Därefter blev det en flytt till Falkenbergs FF där han lirade två allsvenska säsonger. Inför årets säsong skrev han på för IFK Göteborg där han har spelat 18 matcher. Har tre U21-landskamper på kontot. Ännu en debutant.

Alexander Milosevic
1992 | MB | AIK

Truppens äldsta spelare och även den spelaren med flest A-landskamper, sju till antalet där den första kom redan 2013. Var med och vann EM-guld med U21 2015 och spelade sedan varenda minut under OS-turneringen 2016. Har varit med vid de två senaste herrsamlingarna under hösten. Har två utlandssejourer bakom sig där han totalt representerade sex olika klubbar från fyra olika länder. Bland annat turkiska Besiktas och Hannover i tyska Bundesliga. Nu är han tillbaka i AIK igen där han gjort över 140 matcher och har ett SM-guld från 2018. Nominerad till Allsvenskans bästa back 2021.

Adam Andersson
1996 | VB | Rosenborg BK

Var 16 år när han gjorde sin första säsong på seniornivå, Division 2 med Västra Frölunda. Därefter gick han och tvillingbrorsan Joel till Häckens akademi. Totalt blev det sex säsonger med Häckens A-lag och ett cupguld 2016. Inför i år flyttade han till den norska storklubben Rosenborg BK. Har fyra A-landskamper från de två senaste Januariturnéerna på meritlistan.

Simon Strand
1993 | VB | IF Elfsborg

Efter spel i Frej Täby och Huddinge gjorde han säsongen 2016 sin första säsong på elitnivå när han spelade i Superettan med Assyriska FF. Därefter studsade han i Östers IF innan han hamnade i Dalkurd där han debuterade i Allsvenskan som 25-åring 2018. I år gör han sin tredje säsong i Elfsborg. Har två P17-landskamper från 2008.

Mittfältare/Forwards

Gustav Berggren
1997 | CM | BK Häcken

Lämnade Gais akademi för Häckens dito som tonåring. Säsongen 2016 debuterade han i Allsvenskan och året därpå lånades han ut en halvsäsong till Varbergs BoIS i Superettan. Gör i år sin sjätte säsong i Allsvenskan, nådde över 100 allsvenska matcher tidigare i år. Var med och tog cupguldet 2016. Gjorde sin A-landslagsdebut vid senaste Januariturnén 2020.

Hampus Finndell
2000 | CM | Djurgårdens IF

Kom fram tidigt i BP:s ungdomsverksamhet och skrev som 15-åring på för FC Groningen. Efter några år i Nederländerna vände han hem till Sverige och Djurgården. Den allsvenska debuten skedde 2019, därefter var han utlånad till Dalkurd i Superettan i fjol. I år har han varit en startspelare för Djurgården med tre mål på 25 starter och är nominerad till Årets unga spelare i Allsvenskan i år. Har gjort två U21-landskamper under året.

Carl Gustafsson
2000 | CM | Kalmar FF

Gör i år sin tredje säsong i Allsvenskan med Kalmar och har inte missat många minuter i år där han står noterad för 28 matcher och en assist. Har varit med U21-landslaget hela året där han gjort åtta landskamper, dessförinnan var han med i Future Team-verksamheten där han gjorde tre landskamper.

Bilal Hussein
2000 | CM | AIK

Debuterade i Allsvenskan för AIK som 18-åring 2018. Har startat samtliga 29 matcher för guldjagande AIK i år och nådde i senaste omgången milstolpen 70 allsvenska matcher. En del av U21-landslaget där han har gjort 16 landskamper och även fått förtroendet att bära kaptensbindeln vid flertalet tillfällen.

Simon Olsson
1997 | CM | IF Elfsborg

Inledde sin seniorkarriär i Division 3 med AFK Linköping som 16-åring 2013. Därefter gick han över till Elfsborgs akademi för att sedan ta steget upp till A-laget där han nu gör sin sjätte säsong. Har sex ungdomslandskamper sedan tidigare, bland annat två i Future Team-verksamheten. Nu är han för första gången kallad till A-landslaget.

Anton Salétros
1996 | CM | Sarpsborg 08

Var med och tog brons vid U17-VM 2013. Året efter debuterade han i Allsvenskan, totalt blev det fyra allsvenska säsonger för AIK innan han lånades ut till ungerska Ujpest. Därefter bar det av till Ryssland och Rostov, men lånades snabbt tillbaka till AIK innan han i fjol bytte till Sarpsborg i Norge där han nu är inne på sin andra säsong. I år står han noterad för tre mål och sju assist i ligan. Har ett SM-guld med AIK och en ungersk cuptitel med Ujpest.

Rasmus Alm
1995 | YM | IF Elfsborg

Debuterade i Superettan med Landskrona som 18-åring. Efter två säsonger i Superettan och tre säsonger i Division 1 gjorde han sin debut i Allsvenskan med BP. Därefter blev det en säsong i Superettan med Degerfors innan han 2019 skrev på för Elfsborg. I Boråslaget har han samlat ihop 17 mål och nio assist på 62 allsvenska matcher. Har inga ungdomslandskamper sedan tidigare.

Jonathan Levi
1996 | YM | IFK Norrköping

Inledde sin seniorkarriär i Eskilsminne och Division 2 innan han tog steget till Landskrona och sedan vidare till Östers IF där han gjorde sin första säsong inom elitfotbollen och Superettan. Därefter gick det snabbt då han gick direkt till norska Rosenborg och vann två raka ligatitlar och ett cupguld. Han vände sedan hem till Sverige och Elfsborg för en säsong. De två senaste åren har han spelat i IFK Norrköping och hittills stått för elva mål och tolv assist på 51 matcher. A-landslagsdebuterade vid Januariturnén 2019, har även sex U21-landskamper.

Patrik Wålemark
2001 | YM | BK Häcken

Efter att ha varit med och spelat upp Qviding från Division 3 till Division 1 gick flyttlasset från Division 2 och rakt in i Allsvenskan. Debuten kom i fjol och totalt landade han på tre mål och fem assist på 23 matcher. I år har han tagit en startplats och öst in poäng som gör att han är med uppe i toppen av poängligan. Totalt har det blivit nio mål och sju assist på 28 matcher. I U21-landslaget har det blivit tre mål och två assist på sju matcher i EM-kvalet.

Moustafa Zeidan
1998 | YM | IK Sirius

Gjorde sin första säsong på seniornivå redan som 15-åring i Division 2 med Högaborgs BK där han bildade en ung och talangfull offensiv duo med ett år äldre Jordan Larsson. Han blev sedermera ungdomsproffs i Aston Villa innan han återvände hem till Sverige och Helsingborgs IF där han gjorde sin allsvenska debut som 18-åring. Därefter har det blivit spel i Syrianska, BP, Frej Täby och Jönköpings Södra innan han inför i år anslöt till Sirius där det blivit tre mål på 19 matcher. Har 20 ungdomslandskamper, merparten från de tidiga ungdomslandslagen.

Isak Jansson
2002 | FWD | Kalmar FF

Enda tonåringen i truppen och därmed yngst som 19-åring. Gjorde sina första seniormatcher som 16-åring med Skene IF i Division 3 och flyttade därefter till Kalmar FF. Debuterade i Allsvenskan året efter som 17-åring. Tog en startplats i fjol när han spelade 29 matcher varav 23 från start. I år har han gjort sina fem första mål i Allsvenskan. Har 20 ungdomslandskamper och ett U17-EM på kontot.

Gustav Ludwigson
1993 | FWD | Hammarby IF

Som 28-åring kommer nu den allra första landslagskallelsen då han aldrig tidigare har varit med i något ungdomslandslag. Som 23-åring spelade han fortfarande i Division 3. Inför säsongen 2018 tog han klivet från Division 2 till ÖIS och Superettan. Under sina 59 matcher stod han för 23 mål och tolv assist. Förra året skrev han på för Hammarby IF. Under sin första allsvenska säsong som 27-åring gjorde han nio mål och elva assist och slutade på en andraplats i poängligan. I år har han hittills gjort elva mål och tre assist. Tidigare i år vann han Svenska Cupen.

Amin Sarr
2001 | FWD | Mjällby AIF (på lån från Malmö FF)

Klättrade från Malmös akademi och upp till A-laget. I fjol gjorde han sin allsvenska debut, totalt blev det 16 matcher och ett mål. Inledde 2021 i Malmö FF, men lånades sedan ut till Mjällby AIF där han smällt in sju mål på 21 matcher. Med i U21-landslaget där det har blivit två mål på sju matcher. Första kallelsen till herrlandslaget.

Statistik

Spelarnas födelseår

  • 1992: 2 spelare
  • 1993: 4 spelare
  • 1994: 1 spelare
  • 1995: 1 spelare
  • 1996: 4 spelare
  • 1997: 2 spelare
  • 1998: 4 spelare
  • 2000: 3 spelare
  • 2001: 2 spelare
  • 2002: 1 spelare

 

Spelarnas matcherfarenhet

1 777 matcher i Allsvenskan, Sverige

459 matcher i Superettan, Sverige

197 matcher i Eliteserien, Norge

153 matcher i Superligaen, Danmark

108 matcher i 2. Bundesliga, Tyskland

28 matcher i Bundesliga, Tyskland

13 matcher i Jupiler Pro League, Belgien

12 matcher i Championship, England

6 matcher i Premier Liga, Ryssland

5 matcher i NB 1, Ungern

1 match i Super lig, Turkiet

 

Spelarnas titlar

Guld vid U21-EM 2015

Brons vid U17-EM 2013

Allsvenskan

Svenska Cupen

Svenska Supercupen

Eliteserien

Norska Cupen

Norska Supercupen

Nationella partners