Givande läger trots flera återbud

Futsallandslaget damer avslutade nyligen en fem dagar lång samling på Bosön. Dagar som både präglades av sjukdomar och återbud – men också av utveckling och framsteg.

Bilden: GAIS målvakt Hilma Lundqvist var en av spelarna som deltog i lägret på Bosön.

När förbundskapten Gabriel Dias presenterade den trupp som skulle drillas på Bosön 1–5 december fanns det några nya namn med. Det var spelare som imponerat stort i sina klubblag och som han nu ville testa i landslagsmiljö.

När veckan väl var kommen gjorde dock sjukdomar, och nuvarande reglemente, att ett gäng spelare tvingades stanna hemma.

– I och med begränsat antal internationella fönster från Fifa och Uefa var det den här gången dags för ett traditionellt träningsläger. 15 spelare var kallade och vi såg fram emot att träffa några nya spelare för att se vad de hade att gå för samt att sprida kunskapen ytterligare runt om i landet, säger Mathias Etéus, gruppchef futsal på SvFF, och fortsätter berätta:

– Efter att en spelare inte fyllt i självskattningsformuläret inför samt fyra återbud dagen innan och samma dag som samlingen skulle börja stod vi där med tre målvakter och sju utespelare. För att kunna få till en bra samling behövde vi fylla på med spelare och kallade därmed in spelare med covidpass samt negativa snabbtester. Det gjorde att vi kunde fylla på truppen under veckan samt att vissa som var sjuka och fick lämna återbud kunde ansluta i slutet av veckan och ändå vara med på flertalet träningar.

Det blev därmed snabba bud för förbundskapten Gabriel Dias och assisterande förbundskapten Carlos Olave att strukturera om.

Gabriel Dias summerar veckan:

– Tyvärr var många spelare sjuka och kunde inte komma. Men när jag nu ser tillbaka på dagarna med gänget så summerar jag det som ett bra läger. Det var ett toppenbra tillfälle för oss i staben att få se lite nya och unga spelare i den här miljön.

Han tycker att de fortsätter ta kliv och ser fram emot fortsättningen:

– Vi har påbörjat arbetet inför nästa EM-kval och naturligtvis inför våra nästkommande matcher mot Ukraina.

Mathias Etéus håller med, och vill också hylla spelarna som agerade föredömligt i den situation som blev.

– I det stora hela var det en bra samling med många nya spelare som fick lära sig en hel del av varandra samt av våra förbundskaptener. Spelarna hanterade också situationen bra och anpassade sig efter den med återbud och sjukdomar. Vi blickar framåt och ser fram emot många landskamper under våren där utvecklingen kan fortsätta för laget, avslutar Etéus.

Nästa landskampstillfälle för damlandslaget är Ukraina på hemmaplan 4 och 5 februari. Spelplats är ännu inte spikad.