Fem raka segrar i VM-kvalet

Fem matcher, fem segrar. Det svenska segertåget i VM-kvalet fortsatte för Peter Gerhardssons landslag hemma på Eleda stadion i Malmö mot Slovakien.
– Vi har skaffat oss ett jättebra läge här i VM-kvalet, säger Peter Gerhardsson till SVT.

Sverige har satt sig rejält i förarsätet av Grupp A i VM-kvalet. Efter segern mot Finland i Göteborg förra veckan fortsatte OS-silvermedaljörerna med en 3-0-seger inför 8 123 åskådare på Eleda stadion i Malmö. Det blev en bekväm seger mot ett lågt försvarande Slovakien där Sverige hittade luckorna och förvaltade målchanserna på ett bra sätt.

– Jätteskönt med en vinst så klart, med det var inget finlir. Jag tycker att vi höjer oss i andra halvlek, säger tävlingsdebutanten Johanna Rytting Kaneryd.

Rytting Kaneryd med assist i tävlingsdebuten

Därför blev heller aldrig spännande i matchen. Även om det tog några minuter innan Sverige tog tag i matchen underlättar det naturligtvis att tidigt få hål på motståndarna. Och Sveriges första målchans, i den 19:e minuten, slutade också med nätkänning.

På en förlupen boll centralt utanför Slovakiens straffområde får Rytting Kaneryd fram en tå som blir en perfekt djupledsboll – fullt medvetet – till Lina Hurtig. I hennes 50:e landskamp sprang hon sig förbi sin försvarare och placerade kallt in 1-0 till Sverige.

Därefter handlade det mesta och det bästa om Sverige i matchen. Bara minuter senare var en nästintill förvånad Amanda Ilestedt nära att utöka ledningen. Hon fick fram foten på en frispark in i Slovakiens straffområde men såg ut att bli överraskad över hur fri hon blev och avslutet på volley gick tätt utanför målvaktens högra stolpe.

Även Olivia Schough var nära att ge Sverige en 2-0-ledning in i halvtid med ett fint skott men 1-0 stod sig halvleken ut.

Två fina mål säkrade segern

I den andra halvleken, i takt med att slovakiskorna både tappade ork och tvingades gå framåt i planen, öppnade spelet upp sig. Och det gynnade Sverige.

Fridolina Rolfö ökade på till 2-0 för Sverige i den 60:e minuten. Det finns få, om ens någon, med ett tyngre skott i fotbollsvärlden och hon ställde verkligen den slovakiska målvakten när hon laddade bössan en bra bit utanför straffområdet. Den slovakiska målvakten hann inte med och det mäktiga skottet gick i ribban och in.

Bara nio minuter senare kom även 3-0 på ett oerhört vackert sätt. En framgångsrik hörnvariant, som Sverige använde vid ett flertal tillfällen under matchen, gav resultat.

En kort hörna till Filippa Angeldahl som slog in bollen mot Amanda Ilestedt som nådde högst och skarvade in bollen i bortre krysset inför en underhållen publik i Malmö.

"Tre mål på tre olika sätt"

Efter 3-0-målet blev det öppna spjäll i matchen. Slovakien gjorde allt de kunde för att kunna få till en reducering medan Sverige fick stora ytor att utöka sin ledning ytterligare.

Exempelvis inbytta spelare som Sofia Jakobsson och Nilla Fischer hade lägen att bjuda hemmapubliken på ytterligare mål men 3-0 blev slutresultatet.

– Vi gör tre mål på tre olika sätt. Vi är starka i offensiven och sen vet vi att när vi kommer med fart så är vi bra, säger Rytting Kaneryd till SVT.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson var mycket nöjd med segern efter matchen:

– En fantastisk inramning, och underbart att kunna ge folket som kom hit en seger, säger Peter Gerhardsson till SVT.

Det betyder att Sverige leder gruppen med fem raka segrar i VM-kvalet. Vid irländsk seger mot Georgien under tisdagskvällen ligger de åtta poäng bakom Sverige med en match mindre spelad. För Sverige återstår tre matcher där Georgien och just Irland väntar i april.

 

Nationella partners