Svensk kämpainsats räckte inte till VM

Sverige kämpade, slet och skapade målchanser mot Spanien på bortaplan i den avslutande VM-kvalmatchen. Men det nådde inte hela vägen fram. Matchen slutade 1-0 – efter ett sent segermål för Spanien - vilket betyder att Sverige måste spela playoff-spel i mars för att nå VM i Qatar 2022.
– Det känns surt. Jag tycker att vi gör en bra första halvlek och skapar lägen men bollen ville inte in. Det var inte vår dag, säger Emil Forsberg i C More.

Förutsättningarna var klara inför den avslutande VM-kvalmatchen mellan Spanien och Sverige i Sevilla. En svensk, historisk, seger och biljetten till VM i Qatar är klar. Spanien har aldrig förlorat en VM-kvalmatch på hemmaplan. Ett oavgjort resultat eller en spansk seger och playoff-spel i mars väntade för det svenska laget.

Och det slutade 1-0 till Spanien efter ett segermål i den 86:e minuten när Sverige gick för segern.

– Vi genomför matchen på ett bra sätt. Man kan gräma sig över mycket, man kan vara besviken över att vi sumpade så många målchanser mot Georgien, men i dag förtjänade vi lite mer. Man utvecklas som lag hela tiden och idag tycker jag att spelarna ska ha cred för hur de tog sig an matchen, säger förbundskapten Janne Andersson i C More. 

Imponerande första halvlek

Annars var det en förväntad matchbild där Spanien ägde det mesta av spelet med boll och Sverige gjorde allt för att straffa spanjorerna med kontringar.

I den första halvleken var Sverige närmare ett ledningsmål än vad Spanien var – och det genom Emil Forsberg. Spanien hade ett tidigt farligt skott utanför av Pablo Sarabia men Forsbergs målchanser var desto vassare.

I den 16:e minuten initierade Albin Ekdal en kontring genom en bollvinst till Forsberg som drev bollen, fintade bort det spanska laget, och avslutade med vänstern strax utanför den spanska målvaktens stolpe.

I den 38:e minuten fick han ytterligare ett jätteläge där Ludwig Augustinsson, återigen vid en bollvinst högt uppe i planen, slog ett långt inlägg på bortre stolpen där Forsberg ensam kunde slå på volley – strax utanför stolpen. Så nära.

Första halvlek slutade 0-0 och mest besvikna över det skulle Sverige vara, även om Janne Anderssons landslag kunde vara mycket nöjda över sin insats dittills.

"Bollen vill inte in"

Sverige var också nära att rivstarta den andra halvleken med ett ledningsmål. Spanien fipplade med bollen vid egen inspark. Viktor Claesson var påpassligt där, snodde åt sig bollen och spelade in den centralt till en fri Alexander Isak som dock drog avslutet högt över. Det var kanske där det skulle ha skett för svensk del. Eller Forsberg som hade sin tredje chans för matchen bara minuter senare där han i avslutet tyvärr snubblade på bollen.

- Lite story av mitt landslagsspel just nu tyvärr. Bollen vill inte in, säger en besviken Emil Forsberg till C More.

För sedan tycktes Sveriges ork tryta. Spanien kom upp högre i planen medan Sverige sjönk ner. Spanien skapade inte mycket till farligheter men frenesin från det första halvleken droppade av.

Men ju mer halvleken led - och Sverige bytte in pigga ben i Robin Quaison, Mattias Svanberg, Zlatan Ibrahimović och Martin Olsson - desto mer försökte Anderssons landslag få till en forcering och höjde upp utgångspositionerna. Det öppnade naturligtvis också upp för Spanien. Och till slut var det Spanien som fick göra matchens enda mål.

"Nu ska vi andas lite - vi var värda mer"

Daní Olmo fick iväg ett jätteskott som Robin Olsen gör en enorm räddning upp i ribban. På returen lämnar den svenska backlinjen Olsen helt ensam, vinkandes efter offside, med Álvaro Morata som enkelt kunde lägga in 1-0.

Det betyder att Spanien tar direktplatsen till VM nästa år medan Sverige måste spela playoff-spel för att nå dit. Den 26 november klockan 17.00 lottas det där de seedade lagen får spela en semifinalmatch på hemmaplan och vinnarna där möts i en match om VM-biljetten.

– Nu ska vi andas lite och vara besvikna, för jag tycker att det är tillåtet att var besviken. Vi var värda mer, avslutar förbundskaptenen.

Startelvan: 

1 Robin Olsen - 2 Emil Krafth, 3 Victor Nilsson Lindelöf (K), 18 Joakim Nilsson, 6 Ludwig Augustinsson - 7 Viktor Claesson, 20 Kristoffer Olsson, 8 Albin Ekdal, 10 Emil Forsberg - 9 Alexander Isak, 21 Dejan Kulusevski.

Ersättare:

12 Pontus Dahlberg (MV), 23 Kristoffer Nordfeldt (MV), 4 Alexander Milošević, 5 Martin Olsson, 11 Zlatan Ibrahimović, 13 Oscar Lewicki, 14 Daniel Sundgren, 15 Magnus Eriksson, 16 Jesper Karlsson, 17 Jens Cajuste, 19 Mattias Svanberg, 22 Robin Quaison.

På läktaren var: Viktor Gyökeres, Kerim Mrabti och Sebastian Holmén. 

Nationella partners