Vinst mot Italien i årets sista U23-landskamp

U23-landslaget avslutade 2021 med en uddamålsseger mot Italien. Matchen i Florens slutade med en svensk 1-0-vinst efter ett sent avgörande från kapten Josefine Rybrink som sköt in segermålet i 92:a minuten.

Sverige rivstartade matchen och skapade två bra chanser första sex minuterna. Första läget fick Emilia Larsson. Högerbacken Hanna Lundkvist kom runt på sin högerkant, slog ett inlägg som Sarah Mellouk förlängde till Larsson vars skott gick strax över.

Bara minuter senare slog Larsson ett inlägg till mittbacken Josefine Rybrink som nickade precis utanför första stolpen.

Sverige fortsatte att föra matchen och skapade en del halvlägen. Efter dryga halvtimmens spel fick Loreta Kullashi ett bra läge centralt inne i straffområdet efter förarbete från Ellen Wangerheim, men skottet räddades av den italienska målvakten.

Därmed var det alltjämt mållöst efter första 45 minuterna i Florens.

– Vi ville spela oss fram till målchanser och slå ut deras lagdelar vilket vi lyckades rätt bra med i första halvlek. Vi lyckades även få till vårt presspel och blev lite förvånade över att Italien valde att spela över oss, det kände väldigt oitalienskt. Vi fick därför fler bollvinster i backlinjen istället för lite högre upp i planen. Överlag är vi mer nöjda med våra första 45 minuter rent spelmässigt, säger U23-förbundskaptenen Martin Möller.

Andra halvlek var chansfattigare och matchen såg länge ut att sluta mållöst, 0-0. Men så fick Sverige en hörna på tilläggstid.

Efter lite flipperspel kunde kapten Josefine Rybrink trycka in 1-0 på volley i den 92:a minuten. Sverige vann därmed årets sista U23-landskamp.

– Italien ändrade om en del i sin formation i andra halvlek och skyddade sin backlinje på ett helt annat sätt än i första halvlek. Det blev svårare för oss att komma åt ytorna vi ville åt och hade det tufft att få till målchanser i andra halvlek. Det blir en annorlunda typ av fotboll i de här internationella matcherna. Nu vinner vi mot Italien efter en fast situation i 92:a minuten. Det får vi vara nöjda med, säger Martin Möller.

För Rybrinks del var det hennes allra första mål med U23 i hennes sista U23-landskamp. Rybrink tillsammans med Amanda Nildén, Sarah Mellouk, Freja Olofsson och Emilia Larsson är samtliga födda 1998 och är nästa år inte tillgängliga för spel i U23-landslaget då de fyller 24 år.

– Det var väldigt skönt och kul för Josefine (Rybrink) att det var just hon som fick avgöra matchen i hennes sista landskamp. Vi har en del spelare födda 1998 som nu inte längre kommer vara med i U23-landslaget och samtliga har gjort jättebra prestationer under hösten. Det har varit kul att se, säger Möller.

Vinsten mot Italien satte punkt för det här året där U23-landslaget totalt spelade sex matcher. Facit blev fyra vinster, en oavgjord och en förlust. Nu väntar ett vinteruppehåll innan det är dags för nästa samling i februari då matcher mot Nederländerna och Portugal väntar.

– Jag gjorde min första samling som U23-förbundskapten i september. Då blev det förlust i en jämn match mot Nederländerna. Därefter tog vi tre raka vinster mot Belgien, Norge och Italien. Överlag får vi vara nöjda med hösten, både resultatmässigt och spelmässigt, spelarna har gjort jättebra prestationer, precis som hela ledarstaben, säger Möller.

Sveriges startelva: 1 Angel Mukasa – 2 Hanna Lundkvist, 3 Josefine Rybrink [K], 14 Wilma Carlsson, 15 Amanda Nildén – 8 Sarah Mellouk, 20 Freja Olofsson – 7 Cornelia Kapocs, 10 Loreta Kullashi, 16 Emilia Larsson – 17 Ellen Wangerheim

Avbytare: 12 Moa Edrud (mv), 21 Clara Ekstrand (mv), 4 Julia Walentowicz, 5 Ebba Hed, 6 Nellie Lilja, 11 Paulina Nyström, 13 Felicia Saving, 18 Josefin Harrysson, 19 Matilda Vinberg, 23 Wilma Öhman

På läktaren: Stinalisa Johansson

Nationella partners