Intervju med Pavle Vagic inför Irland

Efter sex spelade EM-kvalmatcher är det endast två spelare i den svenska truppen som har lirat samtliga 540 minuter. Målvakten Samuel Brolin och den omskolade mittbacken Pavle Vagic. I kvällens match mot Irland går han för nya minuter och nya poäng.
– Jag har känt förtroendet direkt från första samlingen. Jag försöker hålla mig frisk från skador, det är alltid kul att spela mycket, säger Pavle Vagic.

Bilden: Pavle Vagic i aktion under vinsten mot Montenegro i oktober.

U21-landslaget befinner sig just nu i Dublin och är inne på samlingens sista dag. Under tisdagskvällen avslutas novembersamlingen med bortamatch mot Irland på Tallaght Stadium.

– Det har varit en bra samling, precis som alla andra vi har haft. Det här är fjärde samlingen för oss och det känns som att vi får spelet på plats mer och mer, att det bara blir bättre och bättre hela tiden, säger Pavle Vagic.

Med sig i bagaget har Sverige en färsk 4-0-seger mot Bosnien-Hercegovina hemma på Borås Arena.

– Resultatet säger sitt. Vi dominerar matchen, bortsett från några moment och minuter. Annars gör vi det mycket bra och håller nollan också, det är skönt, säger Pavle Vagic.

Extra skönt att hålla nollan som försvarsspelare?
– Anfallsspelarna gör mål och vi som lag håller nollan. Det kan inte bli bättre, säger Vagic.

I kväll ställs U21-landslaget för första gången i EM-kvalet mot Irland. Ett Irland som inför dagens match står på sju poäng efter fem spelade matcher vilket kan jämföras med Sverige 14 poäng på sex matcher. Irland har således den berömda kniven mot strupen i kvällens match.

– Det är ett tufft lag och kommer smälla mycket under matchen. Vi får vara beredda att ta duellen, men samtidigt spela vårt spel och föra matchen som vi vill. Vi måste också respektera att motståndarna har sitt spel och anpassa oss, men jag vill se att vi för matchen och står upp i duellerna.

För Pavle Vagic har det blivit sex av sex starter i kvalet. Faktum är att han är den enda utespelaren i den svenska truppen som har spelat samtliga 540 minuter i EM-kvalet så här långt.

– Jag har känt förtroendet direkt från första samlingen. Varje gång jag kommer till samlingen känner jag ett bra självförtroende, det gör vi som lag också, vi har ett bra lag. Jag försöker hålla mig frisk från skador, det är alltid kul att spela mycket.

Hur har det känts för egen del i EM-kvalet?
– Det har gått bra, det blir bättre och bättre. Vi har ett bra och kompakt lag, backlinjen utvecklas hela tiden för varje match vi spelar. Jag själv har lärt mig mer försvarsspel och utvecklat snacket, jag kanske inte är den som pratar så mycket, men nu som mittback har jag börjat att snacka mer.

Vagic är i grunden en mittfältare, det är där han spelade under junioråren och när han tog klivet upp till Malmö FF:s A-lag. Det är först på senare tid som 21-åringen har skolats om till mittback. Det är även den positionen han spelar i för sin nya klubb Rosenborg som han anslöt till tidigare i år.

– Jag ser mig själv som mittback. Inför första samlingen i somras ringde Poya (Asbaghi) mig och sa att han ville ha med mig som mittback och det funkade jättebra för min del. Det började bra så vi har fortsatt på den vägen, jag spelar gärna där.

Något annat han gärna spelar är U21-EM sommaren 2023. Med fyra matcher kvar att spela leder Sverige alltjämt gruppen. Nu ligger allt fokus på årets sista U21-landskamp för att fortsätta jaga drömmen.

– Det blir så klart viktigt att vi fortsätter ta mycket poäng, att vi börjar redan nu mot Irland så att vi sätter oss i ett bra läge till nästa år när EM-kvalet ska avgöras. Det gäller att vi fortsätter utveckla vårt spel och växer som lag. Förhoppningsvis tar vi oss till EM och går långt där med.

Nationella partners