U21 Matchguide Irland – Sverige

Efter 4-0-vinsten mot Bosnien-Hercegovina har U21-landslaget bytt Borås till Dublin. För första gången i EM-kvalet ställs Sverige mot Irland. Avspark sker 20.00 svensk tid på Tallaght Stadium i Dublin och sänds i C More.

Bilden: Vänsterbacken Daniel Svensson under senaste vinstmatchen mot Bosnien förra veckan.

Fem spaningar inför matchen

Anthony Elanga med i toppen i EM-kvalets skytteliga
Sex mål på sex matcher. Det är Anthony Elangas målfacit under EM-kvalet så här långt. Inför den här omgångens matcher ledde Elanga hela EM-kvalets skytteliga, men är numera tvåa på listan för tillfället då Nederländernas Joshua Zirkzee smällde dit två nya bollar under måndagskvällen och således är uppe på sju gjorda mål.

Sex U21-spelare uppe i Irlands A-landslag
Hela sex spelare med åldern inne för spel i irländska U21-landslaget är istället med herrlandslaget och deras VM-kval: Gavin Bazunu (2002), Nathan Collins (2001), Andrew Omobamidele (2002), Jason Knight (2001), Troy Parrott (2002) och Adam Idah (2001).

Bekant arena för flera svenska spelare
Vid U17-EM 2019 spelade P02-landslaget en av sina gruppspelsmatcher just på Tallaght Stadium som även är dagens arena. Oliver Dovin, Hussein Ali, Anthony Elanga och Tim Prica startade matchen medan David Edvardsson hoppade in. Sverige föll med 2-4, båda målen pricades in av Anthony Elanga.

Måstematch för Irland
Irland kommer in till matchen mot Sverige efter en färsk 0-2-förlust på hemmaplan mot Italien. Hittills har det blivit sju poäng på fem matcher vilket har satt irländarna i en utsatt position. Vid svensk vinst blir poängskillnaden lagen emellan tio poäng. Kvällens match blir något av en ”sista chansen” för Irland.

Emil Holm tillbaka från avstängning
Senast mot Bosnien-Hercegovina var Emil Holm avstängd efter tre gula kort under EM-kvalet, men nu är högerbacken tillbaka och tillgänglig för spel mot Irland.

Tränarcitatetet

– Vi har haft ett väldigt bra år och samlingar bakom oss, nu avslutar vi det här åter med en sista match mot en väldigt tuff motståndare i Irland. Vi tar med oss många bra delar från förra matchen mot Bosnien och kommer vi upp i samma nivå nu som då har vi alla förutsättningar att göra ett nytta bra resultat och sätta oss själva i en väldigt fin situation inför våren, säger Sveriges U21-förbundskapten Poya Asbaghi.

Inbördes möten

Sverige: 1 vinst | 7 gjorda mål | 11 insläppta mål
Oavgjorda: 0 matcher
Irland: 4 vinster | 11 gjorda mål | 7 insläppta mål

Så gick det senast

Senast lagen möttes var redan i förra EM-kvalet. Hösten 2019, bara månaden innan pandemin slog till, spelade Sverige och Irland mot varandra på kvällens arena: Tallaght Stadium. Sverige tog ledningen i mathcen genom Viktor Gyökeres och hade en 1-0-ledning efter första halvlek. Andra halvlek blev dest tyngre för svensk del. Irland gjorde nämligen hela fyra raka mål och vann matchen med 4-1.

Irland i EM-kvalet

Bosnien-Hercegovina – Irland 0-2
Luxemburg – Irland 1-1
Irland – Luxemburg 2-0
Montenegro – Irland 2-1
Irland – Italien 0-2
Irland ­– Sverige | 16 november 2021
Sverige – Irland | 29 mars 2022
Irland – Bosnien-Hercegovina | 3 juni 2022
Irland – Montenegro | 6 juni 2022
Italien – Irland | 14 juni 2022

Målskyttarna: Conor Coventry 2, Tyreik Wright, Colm Whelan, Joshua Kayode

Senaste startelvan (Irland – Italien 0-2, EM-kval)
Brian Maher
Jake O´Brien, Mark McGuinness, Joel Bagan
Lee O´Connor, Gavin Kilkenny, Conor Coventry (K), Tyreik Wright
William Smallbone, Colm Whelan, Conor Noss

Motståndarprofilen

Conor Coventry | 2000 | Central mittfältare | Peterborough
Anslöt till West Hams akademi redan som 10-åring och har sedan klättrat hela vägen upp till A-laget. Tillhör alltjämt Premier League-klubben, men är utlånad till Peterborough i Championship där det hittills blivit åtta matcher för den centrala mittfältaren den här säsongen. Coventry fanns med redan förra EM-kvalet och spelade i båda matcherna mot Sverige då. Totalt har han 21 landskamper för det irländska U21-landslaget där han även är lagkapten.

Irlands trupp

Målvakter: Brian Maher (Bray Wanderers), David Odumosu (Drogheda United), Luke McNicholas (Cliftonville) 

Backar:  Joel Bagan (Cardiff City), Festy Ebosele (Derby County), Andy Lyons (Bohemians) Oisin McEntee (Greenock Morton), Mark McGuinness (Cardiff City), Jake O’Brien (Crystal Palace), Lee O’Connor (Tranmere Rovers) 
 
Mittfältare: Conor Coventry (Peterborough United) Dawson Devoy (Bohemians), William Hondermarck (Barnsley), Gavin Kilkenny (Bournemouth), Conor Noss (Borussia Möchengladbach), Ollie O’Neill (Fulham), Will Smallbone (Southampton), Ross Tierney (Bohemians) 
 
Forwards: Evan Ferguson (Brighton & Hove Albion), Will Ferry (Crawley Town), Joshua Kayode (Rotherham United), Liam Kerrigan (UCD), Armstrong Oko-Flex (West Ham United), Colm Whelan (UCD), Tyreik Wright (Salford City) 

Förbundskapten: Jim Crawford

Fakta Irland

Antal U21-EM: 0 | Bästa resultat: –
Meriter: –
U21-ranking i Europa: 23

Sverige i EM-kvalet

Sverige – Luxemburg 6-0
Montenegro – Sverige 1-3
Bosnien-Hercegovina – Sverige 1-1
Sverige – Montenegro 3-1
Italien – Sverige 1-1
Sverige – Bosnien-Hercegovina 4-0
Irland – Sverige | 16 november 2021
Sverige – Irland | 29 mars 2022
Luxemburg – Sverige | 2 juni 2022
Sverige – Italien | 9 juni 2022

Målskyttarna: Anthony Elanga 6, Patrik Wålemark 3, Emil Holm 2, Tim Prica 2, Benjamin Nygren 2, Amin Sarr, Rami Al Hajj, Armin Gigovic

Senaste startelvan (Sverige – Bosnien-Hercegovina 4-0, EM-kval)
Samuel Brolin
Hussein Ali, Aiham Ousou (K), Pavle Vagic, Daniel Svensson
Carl Gustafsson, Bilal Hussein
Patrik Wålemark, Rami Al Hajj, Anthony Elanga
Amin Sarr

Sveriges trupp

Målvakter: Samuel Brolin (Mjällby AIF), Oliver Dovin (Hammarby IF), Noel Törnqvist (Athletic Eskilstuna)

Backar: Hussein Ali (Örebro SK), Emil Holm (Sönderjyske), Eric Kahl (Århus GF), Gustaf Lagerbielke (IF Elfsborg), Aiham Ousou (SK Slavia Prag), Daniel Svensson (FC Nordsjälland), Jesper Tolinsson (Lommel SK), Pavle Vagic (Rosenborg BK)

Mittfältare/Forwards: Paulos Abraham (FC Groningen), Rami Al Hajj (Heerenveen), Anthony Elanga (Manchester United FC), Hampus Finndell (Djurgårdens IF), Armin Gigovic (FK Rostov), Carl Gustafsson (Kalmar FF), Bilal Hussein (AIK), Benjamin Nygren (Heerenveen), Tim Prica (Ålborg BK), Amin Sarr (Mjällby AIF), Patrik Wålemark (BK Häcken)

Förbundskapten: Poya Asbaghi

Fakta Sverige

Antal U21-EM: 8 (senast 2017) | Bästa resultat: Guld (2015)
Meriter: U21-EM-guld 2015, U21-EM-silver 1992, U21-EM-semifinal 1990, 2004 och 2009
U21-ranking i Europa: 12
Flest landskamper: Oscar Hiljemark, 37 matcher
Flest landslagsmål: Ola Toivonen och Carlos Strandberg, 13 mål

Nationella partners