Övertygande trepoängare i Borås

U21-landslaget besegrade Bosnien-Hercegovina med 4-0 i EM-kvalet på Borås Arena. Anthony Elanga stod för två mål, Patrik Wålemark och Benjamin Nygren för de övriga två.

Bilden: Amin Sarr gratulerar Anthony Elanga till matchens första mål.

Poya Asbaghi gjorde fem ändringar i startelvan inför matchen, men rollerna och matchplanen satt direkt från avspark. Den nykomponerade backlinjen fungerade felfritt ihop med Samuel Brolin i mål, och i offensiven hittade Rami Al Hajj fina ytor i en roll som släpande 10:a.

- Vi var förberedda på kamp idag, men vi satte planen precis som vi hade tänkt. Underlaget här hjälper oss att rulla bollen snabbt. Vi gör det bra, tre viktiga poäng, summerade Al Hajj i C More efter matchen.

Bosnien-Hercegovina hotade en del i matchinledningen, men Sverige hade snart ett fast grepp om matchbilden. Det svenska ledningsmålet kom på straff i den 24:e minuten. Pavle Vagic revs ner vid en svensk hörna och Anthony Elanga satte straffen helt utan tvekan.
På tilläggstid utökade Patrik Wålenark till 2-0, fint framspelad av Bilal Hussein.

Det var snabbt och fysiskt spel som gällde i matchen som ändå inte präglades av några särskilda ojustheter. Bosnien-Hercegovina hade dock oturen att tvingas till tre tidiga byten på grund av skador, vilket inte underlättade jakten på kvittering.

Andra halvlek blev en uppvisning i svensk kontroll. Laget visade tålamod och arbetade metodiskt utan att förivra sig. Benjamin Nygren och Tim Prica byttes in med 20 minuter kvar att spela och båda satte snabb prägel på matchen.
Prica passade tämligen omgående fram Anthony Elanga till 3-0, och två minuter senare avgjorde Benjamin Nygren definitivt med 4-0 på nick (assisterad av Hussein Ali).

- Jag tror det här var vår bästa match hittills. Vi utvecklas varje samling och blir bättre. Vi håller i bollen, håller nollan och stänger mitten. Vi gör en väldigt bra match, sade tvåmålskytten Anthony Elanga till C More efter matchen.

I gruppens andra match vann Italien borta mot Irland med 2-0. Sverige är i fortsatt gruppledning i EM-kvalgruppen, en poäng före Italien (som dock har en match mindre spelad).
På tisdag är det Sveriges tur att ta sig an Irland i Dublin, avspark 20.00.

- Jag har några kompisar i Irlands lag... Det kommer bli en bra match! Dom kommer vilja ha revansch efter förlust mot Italien, men vi har bra självförtroende i laget, säger Anthony Elanga.

Nationella partners