2-1 mot Finland inför storpublik

Storpubliken i novemberrusket på Gamla Ullevi fick se Sverige kämpa ner Finland med 2-1 till slut. En eminent sista halvtimme gav seger inför 13.429. Lina Hurtig stötte in segermålet med tio minuter kvar och Sverige har tagit ett fast grepp om tätplatsen.

- En skön seger. Vi hade förväntat oss en tuff uppgift mot Finland som vi vet är välorganiserat och bra i kontringsspelet. Vi fick en bra start men när de får 1-1 är de med lång tid. Det är ett kämpastarkt Finland, berömde en lättad Peter Gerhardsson efteråt till SVT.

Sverige har öppnat kvalet med full pott men effektiviteten framåt har klickat. Nu väntade den på förhand svåraste motståndaren i gruppen. Men Finland har också klickat. Efter hemmaförlusten mot Irland på Olympiastadion hade Anna Signeuls Finland satt sig i ett pressat läge. Poängtappet måste helst kompenseras med utdelning i Göteborg.

Ett välorganiserat Finland satsade också offensivt från start men blottade sig därmed också bakåt. Det fanns ytor för Sverige att nyttja och det gjorde man i ett tidigt skede.

I elfte minuten kom nämligen 1-0. Sverige kontraslog på en finländsk vändning. Lina Hurtig höll på att fastna på sin motståndare men fick till genomskäraren till Fridolina Rolfö som tog en maxlöpning centralt. Väl ensam med Korpela i det finländska målet var Fridolina bombsäker i avslutet från cirka 13 meter och satte bollen högt och snyggt nära det vänstra krysset.

Finlands kvittering i 29:e var lika snygg och liknade det svenska ledningsmålet. Nu var det Finland som nyttjade ytorna bakom höga svenska positioner. Rosengårds Ria Öling satte en sprintande Linda Sällström fri och HJK-forwarden dundrade in sitt 50:e landslagsmål – tillika Sveriges första baklängesmål i kvalet.

När första halvlek summerades stod det tämligen rättvisande 1-1 på Gamla Ullevi. Efter kvitteringen var det faktiskt Finland som skaffat sig ett visst grepp om händelserna och den tendensen höll i sig när andra halvlek rullade igång. Den svenska offensiven hackade och Finland läste länge Sverige bra.

Allt slit kostade dock på för gästerna och efter hand mattades de. Sverige tog över mer och mer och satte rejäl press. Man kombinerade fint, Finland föll hemåt och kämpade heroiskt vidare för att hålla tätt. Frågan blev allt mer hur länge Finland skulle kunna stå emot.

Svaret kom i 80:e minuten. Lina Hurtig fick betalt för det trägna jobbet när hon höll sig framme på Angeldahls djupa inlägg och forcerade in 2-1 med perfekt timing inför 13.429 jublande fans på Gamla Ullevi. Helt välförtjänt, Sverige hade kört musten ur motståndet under 20 minuter och utvecklingen var logisk.

- Det var otroligt skönt. Fantastiskt med den här publiken, så kul! Vi fick ett tidigt mål men åkte på 1-1 lite oturligt. Men det känns rättvist till slut, säger Lina Hurtig som passade till ledningsmålet och skötte avgörandet själv.

- Jag såg inlägget komma och kastade mig bara fram. Så skönt att se den gå in!

Johanna Rytting Kaneryds inhopp i 60:e sammanföll väl med Sveriges transformation (eller Finlands sinande krafter). Oavsett vilket bidrog Häcken-spelarens insats till scenförändringen som var påtaglig när Sverige pressade ner Finland sista halvtimmen.

- Kändes som jag kom in rätt från start. Jag är jätteglad för chansen idag, sån inramning, det är underbart att få spela såna här matcher!

Not: Senare på kvällen spelade Irland-Slovakien 1-1 vilket ytterligare stärkte Sveriges grepp om förstaplatsen i gruppen.

Härnäst för svensk del väntar nu Slovakien på Eleda Stadion i Malmö på tisdag kväll.

Nationella partners