Info om Playoff-lottningen

Efter att herrlandslaget slutat tvåa i sin VM-kvalgrupp går nu vägen till VM 2022 via play-off i mars. Lottningen sker på fredagen 26 november klockan 17.00. Här nedan kan du läsa om hur lottningen går till.

De tolv lagen som deltar i play-offen är indelade i två stycken seedningsgrupper. De sex bästa lagen som kom tvåa i sina VM-kvalgrupper utgör seedningsgrupp 1. Dessa lag kommer att spela på hemmaplan under semifinalen i play-offen.

  • Seedningsgrupp 1: Sverige, Wales, Skottland, Italien, Portugal och Ryssland.

Lagen i den andra seedningsgruppen är resterande fyra lag som kom tvåa i sina VM-kvalgrupper. Inklusive två lag som kvalat i genom Nations League.

  • Seedningsgrupp 2: Nordmakedonien, Ukraina, Polen, Tjeckien, Österrike och Turkien.

Lagen kommer att delas in i tre stycken slutspelsträd med fyra lag i varje. Varje slutspelsträd består av två lag från seedningsgrupp 1 som är hemmalag i semifinalen. De får möta var sitt lag från seedningsgrupp 2 i ett enkelmöte. Vinnarna i vardera semifinal möter sedan varandra i en final och den som går segrande från den matchen tar sig till VM 2022.

Så går lottningen till

Lottningen börjar med att lagen från seedningsgrupp 1 kommer att fördelas på sex stycken semifinaler. Semifinal 1 och 2 tillhör samma slutspelsträd, så även 3 och 4 samt 5 och 6.

Sedan kommer lagen från seedningsgrupp 2 att fördelas på samma sätt, tills att alla semifinaler och slutspelsträd är fyllda. Pga av politiska skäl är det förbestämt att Ryssland och Ukraina inte ska tillhöra samma slutspelsträd. Om det blir så enligt lottningen kommer det ena laget att flyttas automatiskt till nästa slutspelsträd.

Det sista man kommer att lotta om är vilka lag som spelar hemma i vardera final.

Speldatumen redan satta

Speldatumen för dessa matcher är satta till den 24 och 29 mars. Det står alltså redan nu klart att Sveriges semifinal spelas på Friends Arena. Huruvida Sveriges potentiella final spelas på hemma eller bortaplan återstår alltså att se. Biljettinfo kommer att komma kort efter att lottningen är klar på fredagskvällen.

Nationella partners