2-0 mot Andorra i EM-kvalet

Sverige slog Andorra med 2-0 på Skytteholms IP, och säkrade därmed avancemanget i EM-kvalet efter bara två matcher. - Jag är otroligt stolt över laget. Vi har tagit så stora steg tillsammans på kort tid, och nu är vi klara för Elite Round. Det är ett väldigt bra resultat, säger förbundskapten Mirza Jelečak.

Sverige gjorde sju ändringar i startelvan jämfört med segern mot Schweiz. Andorras matchplan inför matchen mot Sverige var ingen hemlighet.
- Vi har bara tittat på deras match mot England egentligen men dom spelar ett lågt 4-4-2 så det gäller att ha högt bolltempo och få tillslag. Dom har ganska korta spelare, så det gäller för oss att ta vara på fasta situationer också, sade mittfältaren Markus Björkqvist inför matchen. 

Och så blev det. Andorra flyttade upp när chanser gavs, men var alltid snabba att bilda ett block med åtta spelare vid eget straffområde när Sverige hade bollen. 

Det svenska ledningsmålet kom redan efter åtta minuter. Ett vackert anfall med förarbete av August Karlin och Williot Swedberg avslutades av Ahmed Qasem, som vände bort markeringen och satte 1-0.

Sverige flyttade boll bra och skapade chanser matchen igenom. Det låga försvaret och de intensiva metoderna i Andorras markering gjorde det dock svårt att komma till klara avslut. Totalt i matchen bokfördes Sverige för 18 försök till avslut, men bara fem på mål.
Matchens andra mål kom tidigt i andra halvlek efter ett bra inlägg av Yasin Ayari. Jusef Erabi och Linus Mattson gick upp för nick, men det blev Andorras ensamme back som var sist på bollen och noterades för självmål.

- Vi gör en fullgod insats idag och följer matchplanen helt och hållet. Vi visste att Andorra skulle ligga lågt och det är inte lätt att möta. Men vi dödar kontringar, vi vinner förstabollarna, vi vinner andrabollarna, och vi är fokuserade hela vägen. Vi kunde väl gjort ett par mål till om man ska säga något negativt, men det är en riktigt bra insats laget gör idag, säger Mirza Jelečak.

England och Schweiz möttes på Skytteholm tidigare under dagen, en match som slutade 0-0. Den svenska segern mot Andorra betyder därmed att avancemang i EM-kvalet är säkrat redan innan den avslutande matchen mot England.

- Vi är många nya i den här gruppen och har bara haft två samlingar på oss innan EM-kvalet. Jag är otroligt stolt över laget. Vi har tagit så stora steg tillsammans på kort tid, och nu är vi klara för Elite Round. Det är ett väldigt bra resultat, säger förbundskapten Mirza Jelečak.
- Vi har visat att vi är taktiskt flexibla, nu ser vi fram emot matchen mot England på tisdag. Det är en tuff motståndare så klart, men vår målsättning är att vinna matchen och gruppen.

.

Nationella partners