Sen kvalseger mot Schweiz

P18/03-landslaget inledde EM-kval 1 med seger mot Schweiz, segermålet till 2-1 kom i 91:a minuten genom Markus Björkqvist. - En väldigt jämn match där Schweiz kanske är lite vassare i spelet men där vi har dom bästa chanserna, säger förbundskapten Mirza Jelečak.

Det var en tuff och tät match i höstvädret på Skytteholms IP, mellan två bollskickliga lag. Lagen skapade chanser och gjorde sina misstag på olika sätt. Sverige tappade en del boll när uppspelen gick lite för fort, men kom till vassa avslut både centralt och genom kantspel. Schweiz spelade med tålamod men fångades ibland av svensk press i farliga lägen, och oroade främst genom skott från distans.

Sverige låg närmast ett ledningsmål, men första halvlek såg ut att sluta 0-0 när Sverige fick en frispark på tilläggstid. Bollen skickades in i straffområdet, och ett kortare parti nick-pingis slutade med att Ludvig Nåvik nickade ner till Ahmed Qasem - som avslutade ner i marken och intill stolpen för 1-0 till Sverige.

Sverige kom sedan ut i starkt i andra halvlek och hade chanser att döda matchen. Men Schweiz hängde i och fick en kvittering när Bradley Fink nicktouchade ett skott från distans.
- Schweiz går för det såklart och vi blir lite stressade. Dom är bollskickliga och gillar att föra spelet, vilket vi stundtals får acceptera. Men vi spelar bra försvarsspel och är riktigt solida. Målet kommer lite från ingenstans när Schweiz inte har skapat någonting på länge, så det blir tufft mentalt för oss där, säger Mirza Jelečak.

Med 20 minuter kvar att spela stod matchen och vägde. Sebastian Selin fick freda det svenska målet med en kanonräddning på ännu ett schweiziskt distansskott. Men på tilläggstid var det dags för Sverige igen. Emil Roback och August Karlin tog sig igenom fyra schweizare på högerkanten, och rullade in till Markus Björkqvist som kunde måtta upp och skjuta i mål från strax utanför straffområdet.

- Vi pratar alltid om att avbytarna är avgörarna, och det visar dom verkligen idag. Vi får in fart och kvalité och Markus är en sån spelare som har förmågan att dyka upp i just dom där lägena, säger Mirza Jelečak.

Ettan och tvåan i kvalgruppen går vidare till nästa omgång av EM-kvalet, vilket förstås gör kvällens tre poäng oerhört värdefulla för svenska del.

- Vi visste vad den här matchen innebär, kanske den viktigaste matchen. Det var en riktig viktig seger, Schweiz gör det bra, det är ett bra land vi möter. Men vi visar karaktär och styrka, vi är en bra grupp och håller ut hela vägen, säger högerbacken Arash Motaraghebjafarpour.

I gruppens andra match tidigare idag så vann England med komfortabla 4-0 mot Andorra. På lördag möts Sverige och Andorra på Skytteholm, och chansen att säkra avancemanget för svensk del finns redan då.

- England och Schweiz spelar tidigare på lördagen, så vi har fördelen av att ha förutsättningarna klara när det är våran tur. Nu ska vi analysera Andorras match mot England och förbereda oss på bästa sätt inför matchen, säger förbundskapten Mirza Jelečak.

 

Nationella partners