P16/05 vidare till Elite Round

P16-landslaget tappade en tidig ledning 2-0 till 2-2 mot Lettland, men oavgjort är gott nog för svenskt avancemang till vårens Elite Round.
- Vi gör en bedrövlig prestation sett över 90 minuter. Första halvlek är OK men vi tappar det helt i andra. Vi tappar strukturen, matchplanen, och vi gör inte det vi har kommit överens om, säger förbundskapten Roger Franzén.

Lettland behövde vinna eller spela åtminstone 2-2 för att ha en chans att gå vidare till Elite Round. Med inte mycket att förlora så kastade letterna tärningen hårt i matchinledningen. Lettland satte full fart och flyttade upp hela laget i hopp om att skaka Sverige tidigt. Ett par halvchanser skapades innan Sverige hittade lugnet och fick tag i bollen.

I nionde matchminuten fångade Jardell Kanga upp en boll på egen planhalva och drev ensam upp 40 meter omgiven av letter, och passade sedan fram Emmanuel Tannor som lade tillrätta och tryckte in bollen. 
2-0 kom fem minuter senare, när Alexander Hughes perfekta inlägg hittade en fri Jardell Kanga som nickade mål.

Två tidiga svenska mål dämpade Lettlands frensesi, och resten av halvleken var svensk kontroll med bud på fler mål.

I andra halvlek kom Lettland ut med förnyad energi. Än en gång red Sverige ut den inledande stormen och tog kontroll över bollen och tempot. Men i den 61:a minuten kunde Emils Evelons lite från ingenstans utnyttja ett missförstånd i den svenska backlinjen och peta in reduceringen till 2-1, och matchen blev med ens oviss.

2-2 kom med en kvart kvar att spela när Ēriks Boroduška stal en missriktad  svensk passning och avslutade kliniskt. Lettland valde sedan att inte forcera vilt, utan tycktes relativt nöjda med ett 2-2 kryss som troligtvis räcker till Elite Round som en av kvalets bästa treor.

Oavgjort stod sig tiden ut och vid slutsignalen firade Lettland stort medan den svenska känslan var en blandning av stor besvikelse och viss lättnad.
- Det är surt. Vad ska man säga? Vi fick med oss krysset ändå, bättre det än att förlora och åka ut. Men vi ville såklart ha tre poäng. Vi slarvar lite för mycket i uppbyggnadsspelet och dom gör mål på två enkla misstag. Vi tar oss vidare ändå men vi får fokusera i fortsättningen. Vi kan bättre än vad vi visade idag, sade Sveriges lagkapten Kazper Karlsson efter matchen.

Elite Round av kvalet till U17-EM 2022 lottas i december. Svensk seger idag hade kunnat räcka till en toppseedning i lottningen, efter oavgjort väntar nu troligen en plats i tredje seedningsgrupp.

- Vi hade gått vidare som en av de bästa treorna även vid förlust med uddamålet idag. Det visste vi ledare om men det var inget vi berättade för spelarna. Så med 2-0 i halvtid var vi aldrig direkt oroliga över att inte gå vidare till Elite Round men vi är såklart besvikna nu. Vi ville ju vinna matchen, göra en bra prestation, och få en så hög ranking som möjligt inför lottningen. Det här var en dålig prestation så det är svårt att känna nån riktig glädje så här direkt efter matchen, säger förbundskapten Roger Franzén.
- Men det positiva vi tar med oss är ju att spelarna nu får tre nya utvecklande matcher i Elite Round till våren. Allt vi gör handlar om spelarnas utveckling och att ta nya kliv, nu har vi en hel del att se fram emot.

EM-kval 1 grupp 2 spelades ursprungligen i Lettland men letternas två avslutande matcher sköts upp p g a covid 19-utbrott i den lettiska truppen.

Nationella partners