Matchguide Sverige – Finland

Nordiskt derby. Tidig gruppfinal. Utsåld nationalarena. Damernas VM-kval rullar vidare med match mot Finland i kväll. Avspark sker 18.30 på ett utsålt Gamla Ullevi i Göteborg. Matchen sänds i SVT2 och SVT Play.

Bilden: Magdalena Eriksson under en aktion vid senaste landskampen mot Skottland förra månaden.

Fem spaningar inför matchen

Utsålt Gamla Ullevi
Det bli lapp på luckan till det nordiska derbyt mot Finland på Gamla Ullevi i Göteborg. Det stod klart under onsdagsförmiddagen då de sista plåtarna gick åt. Nu är samtliga 14 500 biljetterna sålda.

Tidig gruppfinal
Inför kvällens match står Sverige på maximala nio poäng och toppar gruppen efter vinster mot Slovakien, Georgien och Irland. Andraplatsen innehar Finland som har sex poäng efter vinster mot både Slovakien och Georgien, senast blev det dock en förlust hemma mot Irland.

Fin statistik mot Finland
Sverige – Finland är ett riktigt klassikermöte. Lagen har mött varandra 37 gånger på damsidan genom åren och Sverige har en förkrossande statistik. Sverige har vunnit hela 30 av matcherna och har endast en förlust som kom 1976 (!) i en träningslandskamp i Kallhäll. Målskillnaden är hela 118 – 16 för Sverige som för tillfället har en sju matcher lång vinstsvit mot Finland.

Truppuppdatering
Under veckan har damlandslaget fått två återbud. Först var Nathalie Björn tvungen att kasta in handduken, Mimmi Larsson kallades då in i truppen istället. Därefter var även Anna Anvegård tvungen att lämna återbud, ingen ersättare kallades in till truppen. 

13 finländska spelare i Allsvenskan
Fler än hälften av spelarna i Finlands trupp spelar sin fotboll i Sverige till vardags. Hela 13 av 25 spelare i truppen har en svensk klubbadress i Allsvenskan och flera av de övriga spelarna har också spelat i Sverige tidigare i sina karriärer.

Tränarcitatet

– Finland är ett välorganiserat lag med en tydlighet i hur de vill spela. De har många som spelat i damallsvenskan så man har ju sett spelarna live en hel del. Finland är ett väldigt gediget lag och vi har bra koll på dem, även om vi inte vet exakt vilka som kommer starta idag, säger Peter Gerhardsson.

Inbördes möten

Sverige: 30 vinster | 118 gjorda mål | 16 insläppta mål
Oavgjorda: 6 matcher
Finland: 1 vinst | 16 gjorda mål | 118 insläppta mål

Så gick det senast

Senast damlandslaget mötte Finland var i februari 2015 i en träningslandskamp på bortaplan. Då blev det en blågul 3-0-seger. Lotta Schelin öppnade målskyttet, Sofia Jakobsson ökade på till 2-0 och Nilla Fischer fastställde slutresultatet till 3-0.

Finland i VM-kvalet

Finland – Slovakien 2-1
Georgien – Finland 0-3
Finland – Irland 1-2
Sverige – Finland | 25 november 2021
Slovakien – Finland | 8 april 2022
Finland – Georgien | 12 april 2022
Irland – Finland | 1 september 2022
Finland – Sverige | 6 september 2022

Målskyttarna: Adelina Engman 2, Ria Öling, Linda Sällström, Emmi Alanen, Sanni Franssi

Senaste startelvan (Finland – Irland 1-2 i VM-kvalet)
Tinja-Riikka Korpela
Tuija Hyyrynen – Anna Westerlund – Natalia Kuikka – Emma Koivisto
Adelina Engman – Emmi Alanen – Eveliina Summanen – Ria Öling
Sanni Franssi – Linda Sällström

Motståndarprofilen

Linda Sällström | 1988 | Forward | HJK Helsingfors
Kom fram i seniorfotbollen i Tikkurilan Palloseura som tonåring och debuterade i A-landslaget som 18-åring 2007. Därefter gick flyttlasset till Sverige och Djurgårdens IF där det blev två säsonger innan hon gick vidare till Linköpings FC där hon hade rejäl otur med skador. Forwarden åkte på hela tre (!) korsbandsskador. Det var först 2017 hon var tillbaka och då i Vittsjö. Direkt under sin comebacksäsong smällde hon in 15 mål på 22 matcher och slutade på en andraplats i skytteligan. Efter en sejour i Paris FC är hon nu hemma i Finland igen där hon lirar för HJK i huvudstaden Helsingfors. Trots sina skador är hon Finlands bästa målskytt genom tiderna på damsidan. Totalt har det blivit 49 mål på 112 landskamper för 33-åringen.

Talangen

Eveliina Summanen | 1998 | Central mittfältare | Kristianstads DFF
Debuterade i finska högstaligan med HJK som 17-åring säsongen 2016. Efter 63 matcher och åtta mål flyttade hon till Sverige och KIF Örebro 2019 där det blev en säsong. Numera spelar mittfältaren i Kristianstads DFF där hon är inne på sin andra säsong med skåneklubben. I skrivande stund har det blivt 33 landskamper och fem mål för 23-åringen som har startat VM-kvalmatcherna centralt på mittfältet.

Finlands trupp

Målvakter: Tinja-Riikka Korpela (Tottenham Hotspur FC), Anna Tamminen (Hammarby IF), Paula Myllyoja (RCD Espanyol)

Backar: Natalia Kuikka (Portland Thorns), Anna Westerlund (Åland United), Anna Auvinen (UC Sampdoria), Elli Pikkujämsä (KIF Örebro), Eva Nyström (Hammarby IF), Emma Koivisto (Brighton and Hove Albion), Tuija Hyyrynen (Juventus)

Mittfältare: Nora Heroum (S.S. Lazio), Eveliina Summanen (Kristianstads DFF), Emmi Alanen (Växjö DFF), Ria Öling (FC Rosengård), Olga Ahtinen (Linköpings FC), Essi Sainio (HJK), Julia Tunturi (Vittsjö GIK)

Forwards: Adelina Engman (Växjö DFF), Iina Salmi (Valencia CF), Juliette Kemppi (Växjö DFF), Jutta Rantala (Kristianstads DFF), Sanni Franssi (Real Sociedad), Amanda Rantanen (KIF Örebro), Linda Sällström (HJK), Kaisa Collin (AIK)

Förbundskapten: Anna Signeul

Fakta Finland

Antal EM: 3 (senast 2013) | Bästa resultat: Semifinal (2005)
Antal VM: 0 (–) | Bästa resultat: –
Antal OS: 0 | Bästa resultat: –
Meriter: –
Världsranking: 25
Högsta ranking: 14 (September 2005)
Flest landskamper: Anna Westerlund, 136 landskamper
Flest landslagsmål: Linda Sällström, 49 mål

Sverige i VM-kvalet

Slovakien – Sverige 0-1
Sverige – Georgien 4-0
Irland – Sverige 0-1
Sverige – Finland | 25 november 2021
Sverige – Slovakien | 30 november 2021
Georgien – Sverige | 7 april 2022
Sverige – Irland | 12 april 2022
Finland – Sverige | 6 september 2022

Målskyttarna: Caroline Seger 2, Fridolina Rolfö, Filippa Angeldal, Magdalena Eriksson, självmål

Senaste startelvan (Skottland – Sverige 0-2 i en träningslandskamp)
Jennifer Falk
Nilla Fischer – Emma Berglund – Emma Kullberg
Elin Rubensson – Filippa Angeldal – Filippa Curmark – Olivia Schough
Rebecka Blomqvist – Anna Anvegård – Madelen Janogy

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atletico Madrid), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Emma Berglund (FC Rosengård), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Nilla Fischer (Linköpings FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (Paris SG), Emma Kullberg (–), Elin Rubensson (BK Häcken)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (Manchester City), Hanna Bennison (Everton FC), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Filippa Curmark (BK Häcken), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (FC Bayern München), Madelen Janogy (Hammarby IF), Mimmi Larsson (FC Rosengård), Fridolina Rolfö (FC Barcelona), Johanna Rytting Kaneryd (BK Häcken), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård), Julia Zigiotti Olme (–)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Antal OS: 7 (senast 2021) | Bästa resultat: Silver (2016 & 2021)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016 & 2021
Världsranking: 2
Högsta ranking: 2 (augusti 2021-)
Flest landskamper: Caroline Seger, 223 landskamper
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners