Matchguide Spanien – Sverige

I kväll avgörs det. Sista matchen i VM-kvalgruppen. Gruppfinal mot Spanien – i Spanien. Vid en blågul seger är Sverige klara för VM 2022. Avspark sker 20.45 i Sevilla.

Bilden: Alexander Isak firar sitt mål mot Spanien i september. I kväll siktar han på mer måljubel.

Fem spaningar inför matchen

VM-biljett på spel
För att Sverige ska ta direktplatsen till VM 2022 krävs det tre poäng borta mot Spanien. Blir det lika eller en spansk vinst blir Spanien gruppetta och säkrar VM-platsen.

Femte mötet mot Spanien senaste två åren
Kvällens möte blir det femte (!) mötet länderna emellan på herrsidan de senaste två åren. 2019 möttes länderna två gånger i EM-kvalet. I somras möttes de i EM-premiären och för bara två månader sedan stötte de på varandra i VM-kvalet. Lagen har vunnit varsin match och spelat lika två inför kvällens helt avgörande match.

Historisk stortalang i 17-årige Gavi
I oktober blev Gavi historisk som den yngsta spelaren i det spanska herrlandslaget någonsin när han startade semifinalen mot Italien i Nations League. Bara dagar senare startade han även finalen mot Frankrike. I dagarna skrev han ny historia då han blev den yngsta spelaren i Europas VM-kval när han startade i vinstmatchen mot Grekland. Killen är född 2004, 17 år ung.

Albin Ekdal tillbaka från avstängning
Albin Ekdal var avstängd senast borta mot Georgien. Nu är han tillbaka i avgörandet mot Spanien. Däremot är det hela nio spelare som är en varning ifrån en avstängning i ett eventuellt Play Off: Ludwig Augustinsson, Zlatan Ibrahimovic, Kristoffer Olsson, Alexander Isak, Emil Krafth, Viktor Claesson, Victor Nilsson Lindelöf, Joakim Nilsson och Mattias Svanberg.

Sevilla igen
Matchen spelas på en välbekant arena. Det var nämligen i Sevilla som herrlandslaget spelade sin EM-premiär i somras. Efter storspel av Robin Olsen delade lagen på poängen då matchen slutade mållöst.

Tränarcitatetet

– Spanien spelade inte VM-kval förra samlingen utan spelade Nations League mot Italien och Frankrike och hade väldigt mycket bollinnehav där, precis som de hade under EM i somras. När du möter Spanien måste du hålla ihop laget på ett bra sätt och acceptera att de har mycket bollinnehav och är skickliga på det. Därifrån får vi växa i matchen. Vi har mött de fyra gånger nu under senaste två åren och har alltid haft samma inställning inför matcherna. Beroende på resultatet kan tänket förändras under matchens gång, men ingången är exakt likadan som tidigare, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

Inbördes möten

Sverige: 4 vinster | 18 gjorda mål | 26 insläppta mål
Oavgjorda: 6 matcher
Spanien: 7 vinster | 26 gjorda mål | 18 insläppta mål

Så gick det senast

Det var bara två månades sedan lagen möttes i VM-kvalet på Friends Arena. Spanien tog ledningen i matchen redan efter fem minuters spel. Sverige svarade dock direkt, endast tio (!) sekunder på den efterföljande avsparken efter baklängesmålet hade Alexander Isak kvitterat till 1-1. I andra halvlek klev sedan Viktor Claesson fram och sköt in avgörande 2-1 efter fint förarbete av Dejan Kulusevski.

Spanien i VM-kvalet

Spanien – Grekland 1-1
Georgien – Spanien 1-2
Spanien – Kosovo 3-1
Sverige – Spanien 2-1
Spanien – Georgien 4-0
Kosovo – Spanien 0-2
Grekland – Spanien 0-1
Spanien – Sverige | 14 november

Målskyttarna: Ferran Torres 4, Dani Olmo 2, Carlos Soler 2, Pablo Sarabia 2, Alvaro Morata, Gerard Moreno, Pablo Fornals, José Gaya

Senaste startelvan (Grekland – Spanien 0-1 i VM-kvalet)
Unai Simón
Dani Carvajal, Inigo Martinez, Aymeric Laporte, Jose Gaya
Gavi, Rodri, Koke (K)
Raul De Tomas, Alvaro Morata, Pablo Sarabia

Motståndarprofilen

Sergio Busquets | 1988 | Central mittfältare | FC Barcelona
Truppens överlägset mest rutinerade spelare med sina 132 landskamper, Jordi Alba har näst flest landskamper i dagens trupp med sina 79 landskamper. Busquets är numera lagkapten i ett relativt ungt och nytt Spanien som i sommarens EM-slutspel hade hela 17 mästerskapsdebutanter. Busquets har vunnit det mesta som går att vinna. VM-guld 2010, EM-guld 2012 där han vid båda tillfällena dessutom blev uttagen i turneringens lag. På klubblagsnivå har han bland annat vunnit Champions League tre gånger, La Liga åtta gånger, spanska cupen sju gånger och klubblags-VM tre gånger med sitt FC Barcelona. En meritlista få kan mäta sig med.

Talangen

Gavi | 2004 | Mittfältare | FC Barcelona
Truppens överlägset yngsta spelare och är även hela VM-kvalets (i Europa) yngsta. Tog steget till FC Barcelonas akademi redan som elvaåring då han anslöt från Real Betis dito. I fjol skrev han på sitt första proffskontrakt med Barcelona. I augusti i år debuterade han i La Liga, månaden efter blev han uttagen till A-landslaget där han debuterade i semifinalen i Nations League mot Italien. 17-årige Gavi blev därmed den yngsta spelaren att någonsin spela för det spanska herrlandslaget. Har tre A-landskamper och ett silver i Nations League på meritlistan.

Spaniens trupp

Målvakter: David de Gea (Manchester United), Unai Simón (Athletic Bilbao), Roberto Sánchez (Brighton & Hove Albion)

Backar: José Gayà (Valencia), Jordi Alba (Barcelona), Dani Carvajal (Real Madrid), Aymeric Laporte (Manchester City), César Azpilicueta (Chelsea), Diego Llorente (Leeds), Inigo Martinez (Athletic Bilbao), Pau Torres (Villareal)

Mittfältare: Sergio Busquets (Barcelona), Rodri Hernández (Manchester City), Brais Mendez (Celta Vigo), Koke (Atletico Madrid), Carlos Soler (Valencia), Mikel Moreno (Real Sociedad), Gavi (Barcelona), Pablo Fornals (West Ham), Dani Olmo (Leipzig)

Forwards: Álvaro Morata (Juventus), Pablo Sarabia (Sporting Lissabon), Raul De Tomas (Espanyol), Brahim Diaz (Milan), Rodrigo (Leeds)

Förbundskapten: Luis Enrique

Fakta Spanien

Antal EM: 11 (senast 2021) | Bästa resultat: Guld (1964, 2008 & 2012)
Antal VM: 15 (senast 2018) | Bästa resultat: Guld (2010)
Meriter: VM-guld 2010, EM-guld 1964, 2008 & 2012, EM-silver 1984, OS-guld 1992, OS-silver 1920 & 2000
Världsranking: 7
Högsta ranking: 1 (juli 2008-juni 2009, oktober 2009-mars 2010, juli 2010-juli 2011, oktober 2011-juli 2014)
Flest landskamper: Sergio Ramos, 180 landskamper
Flest landslagsmål: David Villa, 59 mål

Sverige i VM-kvalet

Sverige – Georgien 1-0
Kosovo – Sverige 0-3
Sverige – Spanien 2-1
Grekland – Sverige 2-1
Sverige – Kosovo 3-0
Sverige – Grekland 2-0
Georgien – Sverige 2-0
Spanien – Sverige | 14 november 2021

Målskyttarna: Alexander Isak 4, Emil Forsberg 2, Robin Quaison 2, Viktor Claesson 2, Ludwig Augustinsson, Sebastian Larsson

Senaste startelvan (Georgien – Sverige 2-0 i VM-kvalet)
Robin Olsen
Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf (K), Joakim Nilsson, Ludwig Augustinsson
Viktor Claesson, Kristoffer Olsson, Mattias Svanberg, Emil Forsberg
Zlatan Ibrahimovic, Alexander Isak

Sveriges trupp

Målvakter: Pontus Dahlberg (Doncaster Rovers), Kristoffer Nordfeldt (AIK), Robin Olsen (Sheffield United)

Backar: Ludwig Augustinsson (Sevilla), Sebastian Holmén (Caykur Rizespor), Emil Krafth (Newcastle), Alexander Milosevic (AIK), Joakim Nilsson (Arminia Bielefeld), Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United), Martin Olsson (Malmö FF), Daniel Sundgren (Aris FC)

Mittfältare: Jens Cajuste (Midtjylland), Viktor Claesson (Krasnodar), Albin Ekdal (Sampdoria), Magnus Eriksson (Djurgårdens IF), Emil Forsberg (Leipzig), Jesper Karlsson (AZ Alkmaar), Oscar Lewicki (Malmö FF), Kerim Mrabti (Mechelen), Kristoffer Olsson (Anderlecht), Mattias Svanberg (Bologna)

Forwards: Viktor Gyökeres (Coventry City), Zlatan Ibrahimovic (Milan), Alexander Isak (Real Sociedad), Dejan Kulusevski (Juventus), Robin Quaison (Al-Ettifaq)

Förbundskapten: Janne Andersson

Fakta Sverige

Antal EM: 7 (senast 2021) | Bästa resultat: Semifinal (1992)
Antal VM: 12 (senast 2018) | Bästa resultat: Silver (1958)
Meriter: VM-silver 1958, VM-brons 1950 & 1994, OS-guld 1948, OS-brons 1924 & 1952
Världsranking: 17
Högsta ranking: 2 (november 1994)
Flest landskamper: Anders Svensson, 148 matcher
Flest landslagsmål: Zlatan Ibrahimovic, 62 mål

Nationella partners