Janne om januariturnén

Förbundskapten Janne Andersson har presenterat sin trupp som åker på Januariturnén 2022 till Algarve i Portugal. Truppen består av tjugofyra spelare och hela sjutton stycken är debutanter.

Idag presenteras årets sista trupp. Hur ser du tillbaka på herrlandslagets 2021?

I stora delar tycker jag vi gör ett godkänt år. Många riktigt fina prestationer men sen såklart så färgas det av den senaste samlingen och där har jag nog inte tjurat klart än. Men när jag tänker tillbaka så pressar vi ett lag som Spanien om första platsen i VM-kvalgruppen och vinner vår grupp i EM. Så visst har vi presterat mycket bra fotboll men vi vill mer.

På grund av Corona så blev det ingen Januariturné i år. Hur viktig är turnén för er verksamhet?

Den är väldigt viktig. Vi har en rad spelare som tagit steget från Januariturnén in i det ”riktiga” landslaget. Vi får möjligheten att se nya spelare i vårt sätt att spela samt att vi får lära känna killarna lite bättre. Ur spelarnas synvinkel så är Januariturnén en bra första landslagserfarenhet.  Om och när man väl kommer till landslaget igen så har man bra koll på hur vi jobbar och vilka krav vi ställer på våra spelare.

Hur har du tänkt när det gäller trupp sammansättningen i år?

Vi har ju en stor bruttolista som vi utgår ifrån sen har vi som alltid en bra dialog med framförallt tränarna i Allsvenskan där vi pratar om vilka spelare som skulle kunna vara aktuella. Det är ju några spelare som redan varit med på Januariturnén och andra som varit med på ”vanliga” landslagssamlingar också. Men den stora majoriteten av spelarna är debutanter. Jag trycker vi har fått till en bra mix.

En rad spelare som spelat i U21 under året som tar klivet till januariturnén. Hur viktigt är det?

Det är såklart väldigt roligt och det är så vi vill att det ska fungera. Poya och Andreas har gjort ett bra jobb med U21 under året och det ska bli väldigt roligt att se killarna i vår verksamhet. Flera av dom har haft en väldigt fin utveckling under säsongen så det ska bli kul att se dom hos oss.

Det är klart med en match mot Finland. Hur ser du på motståndet?

Finland har tagit stora kliv dom senaste åren och det blir en bra värdemätare för oss. Jag har bra kontakt med min motsvarighet i Finland Markku inför lägret och jag vet att både han och jag uppskattar möjligheten att få träffa nya spelare att jobba med.

Nationella partners