Så ska herrlandslaget ta sig till VM - alla förutsättningar

I söndags spelade herrlandslaget den sista avgörande VM-kvalmatchen mot Spanien. Efter förlust med 1-0 stod det klart att man hamnade på andra plats i tabellen och får spela play off-slutspel i mars. herrlandslaget blev däremot en av de sex bästa grupptvåorna i kvalet och blir därför seedat i play off-slutspelet.

Det är alltså i mars som herrlandslaget får en ny chans att ta sig till VM, då genom play off. För att göra det så måste man besegra två lag från sitt play off-slutspelsträd, som lottas den 26 november. Först i semifinal sedan final.

Sverige blev en av de sex bästa tvåorna, de andra nationerna är: Wales, Skottland, Italien, Portugal och Ryssland. Det gör att Sverige i semifinalen kommer att spela på Friends Arena och möta någon av dessa nationer: Nordmakedonien, Ukraina, Polen, Tjeckien, Österrike eller Turkien.

Förutsättningarna inför play off-matcherna

  1. Lottningen för play off-matcherna sker den 26 november klockan 17.00. Semifinalerna spelas sedan 24 och 25 mars och finalerna 28 och 29 mars.
  2. Det är tolv lag som spelar om tre VM-platser. Tio lag som har kommit tvåa i sina VM-kvalgrupper och två lag genom placeringar i Nations League.
  3. De tolv lagen delas in i tre slutspelsträd. Lagen i varje slutspelsträd spelar semifinal och sedan final (enkelmöten). Vinnaren från varje träd går till VM 2022.
  4. De sex bästa VM-kvaltvåorna spelar semifinal på hemmaplan (Sverige är en av dem). När väl finalerna ska spelas lottas spelorten.
  5. Ukraina och Ryssland kommer inte att hamna i samma slutspelsträd på grund av politiska skäl.

Nationella partners