Skön seger i Hässleholm

Sverige och Belgien bjöd på en välspelad match trots regntungt underlag på Österås i Hässleholm. Sverige kunde rättvist avgå med seger 2-0 efter mål av Kapocs och Kullashi i den andra halvleken.
- Superglad att vi vann, vi förtjänade det idag. Trots planen och förutsättningarna gör vi det bra, säger Kullashi som var involverad i båda målen.

Highlights från matchen

Det var en regntung plan som mötte lagen på Österås IP i Hässleholm. Mot den bakgrunden var det överraskande att lagen, kanske främst Sverige, kunde svara för en så välspelad match som man gjorde.

Svenskorna taktade nämligen igång bra direkt från start. Redan i sjunde minuten hade hemmalaget en boll över mållinjen men målskytten Evelyn Ijeh var hårfint offside och målet flaggades helt korrekt bort. Bara minuter därpå var det en benparad av Femke Bastiaen som förvägrade Ijeh ledningsmålet.

Efter dryga 20 minuter kom nästa jätteläge för Ijeh. Amanda Nildén lyfte en lång boll som överrumplade bortaförsvaret. Evelyn fann sig helt plötsligt helt fri men fick inte kontroll på avslutet på volley som gick över det belgiska målet.

Den svenska dominansen till trots var de belgiska omställningarna hela tiden farliga. Inte minst lurade måltjuven Duijsters hela tiden i slagläge. I 24:e minuten fick Emma Holmgren visa mästerlig klass när hon reflexräddade Welma Fons avslut från nära håll.

Några minuter senare var det Bastiaen som fick visa lika fina takter när hon först styrde ut ännu ett målförsök från Ijeh och därefter svarade för en riktig tv-räddning på Loreta Kullashis avslut. Alla chanser till trots så stod sig 0-0 till halvtidsvilan.

- En väldigt svårspelad match hittills sett till hur planen är men det är klart att vi borde ha fått ett ledningsmål på de chanser vi skapat, menade Emma Holmgren till tv i halvtid.

Till andra halvlek återkom tyvärr regnet. Sverige vaskade ändå omgående fram några gyllene lägen på det allt mer besvärliga underlaget. Och det fortsatte på samma vis, det var ingen chansfattig match.

Det skulle dröja till 77:e minuten innan det förlösande 1-0 skulle komma. Inhoppande Cornelia Kapocs hade haft några bra lägen men när Loreta Kullashi elegant satte upp henne i sololäge kom så målet. Cornelia lyfte bollen över dittills omutliga Bastiaen och Sverige fick äntligen sitt rättmätiga måljubel.

I slutminuterna prickade gästernas Zoé Van Eynde helt plötsligt Holmgrens ribba i ett läge som dök upp från ingenstans men i slutändan var det Sverige som fick sista ordet. Loreta Kullashi tog emot Stinalisa Johanssons inspel, höll undan uppvaktningen och kunde pricka in 2-0 på övertid. En välförtjänt belöning för en av planens bästa aktörer denna afton. Kommentator Anders Törnvall frågade rosengårdsspelaren vilket av målen hon var mest nöjd med efteråt:

- Båda. Så länge man hjälper laget är jag glad!

- Jag är superglad att vi vann, vi förtjänade det idag. Trots planen och förutsättningarna gör vi det bra.

På måndag kväll möter Sverige Norge borta i Moss. Även den matchen direktsänds här på svenskfotboll.se.

Sveriges startelva: 12 Emma Holmgren – 2 Hanna Lundkvist, 3 Josefine Rybrink (K), 19 Wilma Carlsson, 15 Amanda Nildén – 8 Sara Mellouk, 20 Freja Olofsson – 11 Paulina Nyström, 10 Loreta Kullashi, 22 Stinalisa Johansson – 9 Evelyn Ijeh.

Ersättare: 1 Emma Lind, 21 Angel Mukasa – 5 Ebba Hed, 6 Nellie Lilja, 7 Cornelia Kapocs, 13 Felicia Saving, 14 Kajsa Törnkvist, 17 Julia Walentowicz, 18 Josefin Harrysson, 23 Wilma Öhman.

 

Nationella partners