Skön trepoängare i Helsingborg

U21-landslaget fortsätter att ta segrar i toppen av EM-kvalgruppen. Under fredagskvällen vann landslaget med sköna 3-1 mot Montenegro i Helsingborg. En viktig seger inför fortsättningen i kvalet och bortamatchen mot en av huvudkonkurrenterna, Italien, på tisdag.
- I andra halvlek spelar vi precis som vi ska, säger förbundskapten Poya Asbaghi efter slutsignalen till Cmore.

Bilden: Anthony Elanga jublar över sitt 3-0-mål mot Montenegro ikväll.

U21-landslaget jagar en plats till EM-slutspelet i Georgien och Rumänien 2023 och i kampen på en plats dit stod Montenegro för motståndet i kvällens kvalmatch.

Landslaget spelade på Olympia i Helsingborg och i stora drag var halvleken jämn. Sverige är för visso det bättre laget och är framförallt mest kreativa med bollen. Landslaget har ett tydligare spel och håller bollen bäst, men där Montenegro är kvicka i omställningarna och går för kontring när lägen ges. Som en helhet är dock inte första halvlek helt till belåtenhet för U21-landslaget

Men i matchminut 35 kom Sveriges första mål i matchen, och det var ändå välförtjänt. U21-landslaget spelar sig fram fint runt och omkring straffområdet innan bollen når offensiva Emil Holm inne i utkanten av boxen till höger. Holm prickar in bollen mot straffpunkten där Rami Al Hajj dyker upp och kontrollerat volley-spelar in bollen till 1-0.

Målet blev halvlekens enda men i paus var målskytten inte helt nöjd med spelet under första 45 minuterna:

- Det är lite för mycket onödiga bolltapp. Försvarsmässigt håller vi ihop det bra, men vi har en del att jobba på i det offensiva spelet, säger Al Hajj och kommenterar sitt mål:

- Fint anfallsspel från början med många bra kombinationer. En spelvändning, inspel och sen satt den i mål.

Även förbundskapten Poya Asbaghi var inte helt nöjd med första halvleken:

- Första halvlek är en ojämn halvlek. Vi blandar saker väldigt bra i vår speluppbyggnad och kommer igenom. Men vi åker också på enkla bolltapp och defensiva omställningar mot ett Montenegro vi vet är bra på omställningar, sade Asbaghi efter matchen.

Stark start på andra halvlek banade väg till 3 poäng

Den andra halvleken öppnar Sverige vassare och är under 30 minuter i halvlek två klart bättre än Montenegro och sig själva från första halvlek. Landslaget kontrollerar matchen på ett annat sätt och får dessutom bra utdelning med både 2- och 3-0:

  • 2-0 kom i den 52:e minuten av Armin Gigovic. Återigen fint kombinationsspel utanför straffområdet leder fram till Amin Sarr i fint läge. Målvakten räddar men returen snappas upp av svenska spelare och till slut är det Gigovic som rullar in 2-0 till Sverige.
  • Anthony Elanga sätter dit 3-0 i 69:e minuten. Elanga bryter bollen på offensiva planhalva, avancerar framåt, gör bort sista backen när han bryter inåt i straffområdet och enkelt men säkert placerar in 3-0 förbi målvakten.

- Jag är nöjd med vår andra halvlek fram till minut 75 ungefär. Det är överlägset vår bästa period i den här matchen. Vi spelar precis som vi ska, kontrollerar händelserna, gör två mål och har bud på fler. Det är den perioden som vinner den här matchen åt oss, kommenterar Asbaghi efter slutsignalen.

Men slutminuterna skulle ändå bli någorlunda nervöst. Montenegro reducerar till 3-1 i matchminut 83 och med minuten kvar av ordinarie tid tilldöms motståndarna straff. Där kliver dock Samuel Brolin fram och räddar bollen och U21-landslaget kan andas ut och hålla 3-1 till slutsignalen viner.

- Det hade blivit onödigt nervöst. Fram till dess i andra halvlek gör vi en riktigt bra match, men sista 15 kontrollerar vi inte ledningen så bra som vi ska. Lite trötta ben och trötta överflyttningar, kommenterar Asbaghi slutkvarten.

Tre poäng noteras dock in på kontot till EM-kvalgruppen. U21 leder fortsatt gruppen en poäng före Italien (som har en match mindre spelad), vilket banar vägen för en oerhört spännande match på bortaplan mot just Italien på tisdag.

Nationella partners