Seger inför fullsatta läktare i VM-kvalet

En match med två ansikten där Sverige gick vinnande ur bataljen. Efter en ganska tafatt och hackig första halvlek sprakade det till rejält i den andra. Men en kylig Emil Forsberg, en projektilskjutande Alexander Isak och en soloraidande Robin Quaison blev tungan på vågen för Sverige i VM-kvalsegern med 3-0 mot Kosovo.

Inför fullsatta läktare på Friends Arena gick förbundskaptenen Janne Anderssons landslag in med förhoppningen om tre viktiga poäng i VM-kvalet mot Kosovo. Och så blev det – och inte på vilket sätt som helst heller. Det var oerhört vackra mål som gav Sverige segern under lördagskvällen.

Emil Forsberg, Alexander Isak och Robin Quaison fick alla visa hur fina fotbollsmål ska göras inför 44 213 personer på hemmaplan.

- Otrolig stämning i dag, otroligt kul att få vara här. Fantastiskt att kunna få vinna med 3-0 här idag, säger Alexander Isak i C More.

Forsberg kylig vid straffpunkten

Men det var två olika fotbollsmatcher, den första och den andra halvleken.

I den första halvleken flöt sällan spelet på riktigt. Det var mycket avblåsningar och sällan något större flyt i matchbilden. Men Sverige var det bättre laget. Alexander Isak hade en chans, Emil Forsberg ett skott utifrån – men den stora händelsen var ett långt VAR-uppbrott i mitten av halvleken som till slut ledde till en svensk straff efter en handssituation.

Vid elva meter var Forsberg mycket kylig och satte 1-0 i den 29:e minuten.

- Han försökte psyka mig lite (Kosovos målvakt), men det kändes bra. Jag visste att jag skulle göra mål, säger Emil Forsberg i C More.

I den andra halvleken böljade spelet desto mer. Framför allt i inledningen där också Kosovo skapade tryck mot det svenska målet. Spelet gick från straffområde till straffområde men framför allt kom Alexander Isak in i spelet mer och mer. Han testade Kosovos målvakt i den 49:e minuten, samspelade fram Kulusevski till en chans i den 58:e och hade sedan en egenskapad dubbelchans själv i den 62:a minuten.

"Kanske snyggaste målet i karriären"

Men på den efterföljande hörnan var Kosovos målvakt chanslös. Bollen nådde honom långt ute på vänsterkanten där han vandrade in och krutade in 2-0. Ett oerhört snyggt och viktigt mål som fick Kosovo att tappa andan.

– Man brukar säga att bra aktioner leder till bra aktioner. Jag hade en bra aktion precis innan som nästan ledde till ett mål, så jag hade bra självförtroende efter det. Kanske är det mitt snyggaste mål i karriären, jag vet inte, men det är möjligt, säger Isak i C More.

Efter var det aldrig nervöst och Sverige styrde matchen. När målskytten Isak blev inbytt kom Robin Quaison in - och han ville inte vara sämre. Bara några minuter efter inhoppet tog han emot en långboll av Ludwig Augustinsson, bröt sig fram och placerade in ett mycket vackert 3-0-mål som också blev slutresultatet.

Kulusevski avstängd på tisdag

Tre viktiga poäng i VM-kvalet för svensk del där en minst lika viktig match mot Grekland väntar under tisdagskvällen.

- Nu gäller det att ladda om, för nu är det match igen på tisdag, säger förbundskaptenen Janne Andersson i C More.

Sverige får dock klara sig utan Dejan Kulusevski som med en varning i matchen nu är avstängd mot Grekland.

- Det förändrar egentligen inte någonting om hur vi spelar. Robin Quaison kommer in och gör det jättebra och det gör han säkert på tisdag också. Även om vi naturligtvis också vill ha med Dejan, säger förbundskaptenen.

I matchen fick också Joakim Nilsson starta i backlinjen och tillsammans med inhopparna Magnus Eriksson och Viktor Gyökeres, var de alla debutanter i A-landslagssammanhang när det gäller tävlingsmatcher. 

Matchen mot Grekland börjar 20.45 på tisdag.

Nationella partners