Sverige kämpade ner Grekland

Efter tre tröga halvlekar mot Grekland lyckades Sverige till slut såra dem i den fjärde. Emil Forsberg (straff) och Alexander Isak gjorde målen när Sverige vann med 2-0 och på nytt tog täten i VM-kvalets grupp B.

– Vi ska vara nöjda med det här. Vi ska vara jättenöjda. Ibland är fotbollen sådan att ibland presterar man inte på topp men vinner matcher och då får man vara nöjd med det, kommenterade förbundskapten Janne Andersson efter matchen.

Bilden: Alexander Isak chippar in 2-0 förbi olycklige Kostas Mavropanos.

Sverige hade svårt mot Grekland i bortamatchen i Aten och det fortsatte på samma sätt under de första 45 minuterna hemma på Friends Arena. Grekerna, som var obesegrade i VM-kvalet fram till kvällens match, var etta på bollen, vann det mesta i duellspelet och var snabba att gå i djupled när de vann boll. Och när de kontrollerade spelet överbelastade man ytterzonerna, vände spel och tvingade de svenska spelarna att springa mycket i försvarsspelet.

Kvicksilvret Georgios Masouras var den som skapade störst svårigheter för det svenska försvaret och var nära att ge Grekland ledningen i en omställning i den 21:a minuten. Robin Olsen fick det yttersta av handsken på bollen och kunde se bollen ta i stolpens insida och ut.
Grekerna hade också ytterligare en boll i virket före paus. På en av flera hörnor nickade Eyangelos Pavlidis i ribban.

Sverige hade ett avslut på mål i den första halvleken. Ett skott av Emil Forsberg från långt avstånd som inte skapade några som helst bekymmer för Odysseas Vlachodimos i målet.

Georgios Masouras var ett par gånger om nära att ge Grekland ledningen.

Sverige visade mer beslutsamhet i den andra halvleken, inte minst mer pondus i duellspelet och större intensitet i presspelet. Och det var vad som krävdes för att nå resultat.

Robin Quaison var den förste att hitta ett läge och tvingade Vlachodimos till en räddning med ett skott från straffområdesgränsen.

Strax före timmen spelad kom en matchavgörande sekvens. Victor Nilsson Lindelöf slog en lång boll i djupet mot Alexander Isak som ryckte in i straffområdet. Kostas Mavropanos satsade hårt, missade bollen och manglade ner Isak med solklar straff som följd.
Emil Forsberg stegade fram till straffpunkten och var lika säker som mot Kosovo senast när han placerade in bollen lågt vid vänstra stolpen.

Tio minuter senare fick Sverige utdelning igen. Robin Olsen skickade iväg en lång boll som det grekiska försvaret missbedömde. Alexander Isak var där igen, petade bollen förbi Vlachodimos och var kall när han chippade bollen i mål förbi en liggande Mavropanos.

– Första halvlek, det var under all kritik så 0-0 var ett drömresultat för oss. Vi går in i omklädningsrummet och snackar ihop oss och vi bestämmer oss för att komma ut och visa våra supportrar här att vi är på hemmaplan. Och där tar vi över, börjar vinna dueller och då kan vi anfalla som vi vill, summerade Alexander Isak efter matchen.

Det fortsatte att smälla i duellerna i slutet och flera kort delades ut. Bland annat två till Pantelis Chatzidiakos, vilket gjorde att Grekland fick jaga med tio man de sista minuterna.
Albin Ekdal var den av de varningsbelastade svenska spelarna som ådrog sig ett gult och är därmed avstängd i nästa match.

Sverige har efter segern nu fortsatt ett litet grepp om förstaplatsen i grupp B inför de avslutande matcherna i november mot Georgien och Spanien.
Sverige avslutar med dubbla bortamatcher och kan då alltså inte – som ikväll – njuta av det värmande hemmastödet från drygt 47 000 på läktarna.

– Vi har haft det i egna händer länge så det är upp till oss själva det här. Vinner man matcher så har man alla möjligheter. Jag är jättenöjd med kvalspelet som helhet så här långt och nu har vi satt oss i ett bra läge och nu gäller det att utnyttja det, sammanfattade Janne Andersson.