Förlust trots dominans för P20-landslaget

Det svenska nykomponerade P20-landslaget stod för en mycket fin insats mot Rumäniens U21-landslag - men förlorade tyvärr med 1-0 under torsdagskvällen.
- Det är med blandade känslor man sitter här i omklädningsrummet efter matchen. Jag är väldigt nöjd över killarnas insats i matchen, men samtidigt vill man ju vinna fotbollsmatcher, säger förbundskaptenen Tomas Turesson.

Bildtext: David Edvardsson startade på det svenska innermittfältet tillsammans med Johan Karlsson.

Det uppstår ofta ett vakuum i landslagsfotbollen för spelarna mellan P19-landslagen och U21-landslaget. För att fylla den luckan finns P20-landslaget. Värdnationen för U21-EM 2023 Rumänien behövde motståndare så därför hade förbundskaptenen Tomas Turesson tagit ut ett lag av mest spelare från Allsvenskan och Superettan att spela i den blågula dressen. 

Många av spelarna kom till samlingen i Rumänien med ytterst lite speltid - vilket både märktes och inte märktes enligt förbundskaptenen.

- Till skillnad från i vanliga fall behöver inte ta hänsyn till hur dom spelar i sina klubblag eftersom dom knappt spelar där. Det är väl några spelare som spelar i Superettan som har spelat lite mer men inte dom i Allsvenskan. Så det är fräscha spelare, men jag hoppas den här matchen sänder signaler hem så chanser i klubbarna där hemma… att dom klarar av att göra en sån här bra insats mot internationellt motstånd, säger Tomas Turesson.

"En stor eloge till killarna"

För visst, det slutade 1-0 till Rumänien efter deras ledningsmål i den 19:e minuten - men det var Sveriges match.

- Dom gav oss initiativet och vi tog det. Dom spelade väldigt mycket långbollar på grund av vår höga press. En stor eloge till killarna, säger Turesson och fortsätter:

- Man vill ju aldrig förlora fotbollsmatcher, så är det ju. Men det är inte så att det här är en tävlingsmatch. Det här var en signal till vår klubbar och vårt U21-landslag. Det känns skönt att kunna leverera den informationen till vårt U21-landslag. Här finns det spelare som gör det bra internationellt.

"Trodde inte vi skulle dominera matchen"

Turesson själv, med tanke på bristen av speltid hos många av spelarna, var nästintill förvånad över lagets insats.

- Jag trodde att vi skulle få det tufft. Att vi skulle få försvara mycket och kanske komma på några kontringar. Men att vi skulle stå emot i försvarsspelet och dominera matchen, det trodde jag inte. Jag är verkligen jättenöjd med killarnas insats i den här matchen, säger han och fortsätter:

- Sen var det inte så att vi skapade tio regelrätta chanser, men två-tre chanser och några halvchanser och vi utan tvekan det bättre laget.

Förhoppningsvis kan P20-landslaget även få med sig resultatet i nästa match på måndag. Då mot Mexiko.

- Alla matcher är unika och det blir nog en helt annan matchbild då. Jag tror att Mexiko kommer att vilja hålla i bollen mer, avslutar förbundskaptenen. 

Startelvan: 12 Joachim Imbrechts - 2 Pontus Rödin, 4 Gustaf Lagerbielke (K), 3 Kevin Höög Jansson, 15 Oliver Zandén - 14 Zeidane Inoussa, 8 David Edvardsson, 16 Johan Karlsson, 7 Oskar Fallenius - 10 Peter Gwargis, 11 Jack Lahne.

Ersättare: 1 Victor Stulic (MV), 5 Theodore Rask, 6 Daniel Strandsäter, 9 Tom Strannegård, 13 Noah Shamoun, 17 Emmanuel Ekong, 18 Julian Larsson.

P20-landslaget

P20-landslaget är en kombination av spelare födda 2001 och 2002 - och vid den här aktuella samlingen förstärkta av ett antal spelare födda 2000.

Årskullarna 01-02 har egentligen spelat färdigt sina ungdomslandskamper men det nu aktuella P20-landslaget är ett sätt att fylla luckan mellan ungdomslandslagen och U21-landslaget.

Då laget ska möta Rumäniens U21-landslag (som arrangerar EM-slutspelet 2023 och därmed inte har några moståndare när övriga nationer kvalspelar) har både Sverige och Mexiko gått med på att vid denna samling också ta med några spelare födda 2000 i trupperna.

Nationella partners