Imponerande seger mot Belgien

Det svenska P16/05-landslaget future team vände och vann mot Belgien på Hörby IP. Efter en kalldusch redan efter tre minuter lyckades förbundskaptenen Roger Franzéns landslag att vinna med 2-1. - Vi rullade och följde matchplanen. Till slut kom det, det var välförtjänt, säger Jacob Shamoun om det avgörande målet i den 79:e minuten.

Belgiens ungdomslandslag, och även future team-lag, brukar innebära mycket tufft motstånd för Sverige. Och det blev också en tuff match för det svenska P16/05-landslaget future team. Trots ett tidigt baklängesmål reste sig Sverige och vann i Hörby. Beundransvärt tyckte förbundskaptenen Roger Franzén.

- Med tanke på hur kort tid det här landslaget har haft tillsammans så är det imponerande. Vi har bara haft tre dagar tillsammans i Uppsala och nu en dag här innan den här matchen.

"Olycklig inledning"

Belgien gjorde 1-0 redan i den tredje matchminuten, vilket skulle kunna skaka vilket rutinerat landslag som helst. Men Sverige jobbade sig in i matchen som präglades av stark vind.

- Vi får en ganska olycklig inledning, men tycker ändå killarna tar sig samman och gör en bra första halvlek. Ju längre tiden gick desto mer tog killarna över spelet, säger förbundskaptenen.

På den efterföljande hörnan efter en missad svensk straff bökade Isac Olsson Antholm in kvitteringen i den 26:e minuten. Därefter hade dessutom Pontus Dahbo ett skott i stolpen. Men 1-1 i halvtid.

Inledningen av den andra halvleken var fortsatt jämn innan belgarna fick ett litet övertag i matchen. Men då stod målvakten Argyrios Gkoulios, också kapten för dagen, för några riktigt fina räddningar.

Tufft fysiskt test

I den 79:e minuten kom Sveriges segermål. När Belgiens målvakt försökte avvärja ett svenskt mål utanför sitt eget straffområde tog William Åkesson chansen och lyfte in 2-1 till Sverige.

- Jag gissar att det här är den tuffaste matchen rent fysiskt som våra spelare har spelat, säger förbundskaptenen Roger Franzén. 

- Det är också tufft mentalt att gå ut och göra sin första landskamp. 

Det är alltid skönt att vinna fotbollsmatcher men förbundskaptenen ser också matchen i utbildningssyfte.

- Prestationen och utbildningen som spelarna få av en sån här match... det är jättebra för spelarna att känna på hur det är att spela på internationell nivå så här... sen tror jag inte att det är jätteofta som vi har slagit Belgien i future team-matcher.

Match på söndag igen

På söndag väntar Danmark för Sverige, även den matchen spelas på Hörby IP. Matchen börjar 13.00 och sänds live på svenskfotboll.se.

Startelvan: 1 Argyrios Gkoulios (K) – 2 Adrian Skogmar, 3 Essayas Lwampindy Bofua, 4 Casper Nicolin, 5 William Alder – 8 Max Persson, 7 William Åkesson – 11 Mohamed Issack, 16 Pontus Dahbo, 14 Jacob Shamoun – 18 Isac Olsson Antholm.

Ersättare: 12 Niklas Kjær Andersson (MV), 6 Elliot Lindström, 9 Hannes Bladh Pijaca, 10 Didace Daniele Rutsoka Burubwa, 13 Wilmer Andersson, 15 Yesreb Ghafori, 17 Adrian Navarrete Hultberg. 

Nationella partners