Norden vill arrangera EM 2025

Under fyra års tid har de nordiska fotbollsförbunden arbetat för att gemensamt göra en stark ansökan till ett kommande stort internationellt mästerskap. Nu står det klart att nationerna tillsammans vill arrangera EM för damer 2025.

– Vi känner oss säkra på att ett EM i de nordiska länderna kommer fortsätta stärka damfotbollen och bli en oförglömlig upplevelse för både spelare och supportrar, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Sedan 2018 har alla nordiska fotbollsförbund – Danmark, Finland, Färöarna, Island, Norge och Sverige – samarbetat för att undersöka möjligheterna att ansöka om ett framtida stort internationellt mästerskap.

Nu är det också klart att SvFF tillsammans med danska-, finska- och norska fotbollsförbunden är intresserade av att arrangera EM 2025 för damer, med stöd av Island och Färöarna.

– Vi har arbetat intensivt i nästan fyra år för att undersöka möjligheterna att arrangera ett stort internationellt mästerskap gemensamt. Vi är alla överens om att det är viktigt att arrangera mästerskap, och tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen. Det känns därför väldigt bra att vi nu beslutat oss för att vi vill ansöka om EM 2025, säger Karl-Erik Nilsson.

Fem av de nordiska landslagen, Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, är kvalificerade för kommande EM 2022 i England, vilket visar på den höga sportsliga nivå som finns hos de nordiska länderna.

De nordiska förbunden har under de senaste åren undersökt vilka alternativ som finns kring arenor, värdstäder, base camps samt andra viktiga faktorer för att få en fullständig bild över hur mästerskapet kan anordnas på bästa sätt 2025.

Nu kommer de nordiska förbunden fortsätta arbetet med en ansökan till EM 2025, där en intresseanmälan ska vara UEFA tillhanda senast den 28 oktober.

Ordförandena i de nordiska förbunden kommer fortsatt också att hålla sig informerade om ansökningsprocessen rörande VM för damer 2027.

Nordic football associations want to host UEFA Women’s EURO 2025

For four years the Nordic football associations have worked closely together to make a strong, shared bid for a major championship tournament. Now the countries are ready to bid for the hosting of UEFA Women’s EURO 2025.

Since 2018 all the Nordic football associations – Denmark, Faroe Islands, Finland, Iceland, Norway, Sweden – have been cooperating to establish a strong bid to host the FIFA Women’s World Cup 2027.

At the same time Denmark has been working on an ambitious bid for the UEFA Women’s EURO 2025.

Now Denmark, Finland, Norway and Sweden have set sights on hosting the UEFA Women’s EURO 2025 with support from Faroe Islands and Iceland.

The Nordic football presidents are certain, that the Nordic cooperation can create an unforgettable tournament less than four years from now.

“We have worked together intensely for four years, and we all have ambitious visions for the development of women’s football. We are confident that hosting the UEFA Women’s EURO 2025 in the Nordic countries will be great for women’s football – for the fans, players, stakeholders and UEFA.”

The Nordic countries have committed to delivering a top-class event that promotes the values of equality, grows the game of football, enhances participation and delivers lasting legacies in the Nordics and in the whole of Europe.

The Nordics have discussed which major tournament to bid for. The Nordic football associations have decided to go all in on hosting the UEFA Women’s EURO 2025. The Nordic presidents will await further information regarding the bid process for the FIFA Women’s World Cup 2027.

All the Nordic football associations have for the last few years been exploring options for stadiums, host-cities, base camps and other facilities to gain a complete picture of how to develop the best possible hosting of the Women´s EURO 2025.

Furthermore, five of the Nordic countries (Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden) have qualified for the Women’s EURO 2022 in England, which shows the high sporting level of the Nordic national teams.

Now, the Nordics will put together a strong bid for the UEFA Women’s EURO 2025.

The UEFA Executive Committee will appoint the host association(s) in December 2022.