Matchguide Irland – Sverige

Damlandslaget är samlade och redo för tredje matchen i VM-kvalet. Sverige står på maximala sex poäng efter de två inledande omgångarna. Nu väntar Irland på bortaplan. Avspark sker 20.00 på Tallaght Stadium i Dublin. Matchen sänds i SVT2 och SVT Play.

Bilden: Fridolina Rolfö i aktion i VM-kvalet mot Slovakien i september.

Fem spaningar inför matchen

Första matchen mot Irland på 13 år
Sverige och Irland har mötts sex gånger tidigare på damsidan. Samtliga matcher har varit i EM-kval. Senast det begav sig var 2008. Sverige vann då båda EM-kvalmatcherna, först med 5-0 och sedan med 1-0. Den allra första matchen slutade lika 1988, 1-1. Därefter har Sverige fem vinster och 21-0 i målskillnad vilket innebär att senast Irland gjorde mål på Sverige var för 33 år sedan.

Victoria Sandell Svensson målskytt mot Irland senast – Nu med som ledare
En som var med och spelade senast damlandslaget var och spelade landskamp i Irland var Victoria Sandell Svensson. Då gjorde hon ett av målen när Sverige besegrade Irland med 5-0 på bortaplan sommaren 2008. Nu 13 år senare, finns hon åter med, men denna gång som en del av den svenska landslagsledningen.

VM-kvalpremiär för Irland
Irland har ännu inte spelat någon match i VM-kvalet då deras tänkta VM-kvalpremiär mot Georgien förra månaden ställdes in på grund av covidrestriktionerna i Storbritannien där flertalet av de irländska spelarna i truppen spelar i klubbar till vardags. Däremot hann Irland med en träningslandskamp förra samlingen, laget tog en meriterande 3-2-seger mot Australien som blev deras genrep inför kvällens VM-kvalpremiär mot Sverige i Dublin.

Magdalena Eriksson lagkapten mot Irland
I Caroline Segers frånvaro blir det försvararen Magdalena Eriksson som får äran att bära kaptensbindeln och leda ut Sverige på Tallaght Stadium i kvällens VM-kvalmatch borta mot Irland.

Sverige i topp i VM-kvalet
Sverige har inlett VM-kvalet med två segrar av två möjliga. Först besegrades Slovakien med 1-0 på bortaplan. Därefter blev den komfortabel 4-0-seger hemma i Göteborg. Med det ligger Blågult i topp i en kraftigt haltande tabell.

Tränarcitatet

– Vi måste vara beredda på en enorm energi. De spelar en väldigt fysisk och attackerande fotboll med mycket duellspel och löpningar. Vi kommer att vara favoriter, men har stor respekt för Irland, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Inbördes möten

Sverige: 5 vinster | 22 gjorda mål | 1 insläppt mål
Oavgjorda: 1 matcher
Irland: 0 vinster | 1 gjort mål | 22 insläppta mål

Så gick det senast

Det var 13 år sedan Sverige och Irland möttes på damsidan. Då var det EM-kval hösten 2008. Sverige tog en uddamålsseger på hemmaplan i Trelleborg med 1-0 efter att Madelaine Edlund gjort matchens enda mål. Bara månader tidigare hade Sverige tagit en klar 5-0-seger på bortaplan mot irländskorna.

Irland i VM-kvalet

Georgien – Irland | Uppskjuten till juni 2022
Irland – Sverige | 21 oktober 2021
Finland – Irland | 26 oktober 2021
Irland – Slovakien | 25 november 2021
Irland – Georgien | 30 november 2021
Sverige – Irland | 12 april 2022
Irland – Finland | 1 september 2022
Slovakien – Irland | 6 september 2021

Målskyttarna:

Senaste startelvan (Irland – Australien 3-2 i en träningslandskamp)
Courtney Brosnan
Áine O'Gorman – Niamh Fahey – Louise Quinn – Savannah McCarthy – Katie McCabe
Jamie Finn – Denise O'Sullivan – Amber Barrett
Lucy Quinn – Heather Payne

Motståndarprofilen

Katie McCabe | 1995 | Ytter | Arsenal
Som tonåring vann hon två ligatitlar och tre cuptitlar i Irland innan hon tog steget till Arsenal i England där det hittills blivit en ligatitel och en cuptitel, förra säsongen blev hon även uttagen i ”säsongens lag”. 2014 ledde hon sitt Irland till en semifinal i U19-EM. Året därpå debuterade hon för A-landslaget och 2017 utsågs hon till lagkapten som 21-åring, landets yngsta lagkapten någonsin. 26-åringen har i skrivande stund hunnit med 53 landskamper och gjort tio mål på dessa från sin kanposition.

Talangen

Heather Payne | 2000 | Forward | Florida State Seminoles
A-landslagsdebuterade som 18-åring i augusti 2018 och står för tillfället noterad för 19 landskamper och ett mål. Kom upp i irländska högstaligan som 16-åring, men tog sedan steget över till England och Bristol där hon gjorde en säsong innan hon korsade Atlanten. I augusti 2019 flyttade hon till USA för spel i College med Florida State Seminoles där hon spelar till vardags.

Irlands trupp

Målvakter: Grace Moloney (Reading), Courtney Brosnan (Everton), Eve Badana (DLR Waves), Amanda Budden (Shelbourne)

Backar: Harriet Scott (Birmingham City), Claire Walsh (Glasgow City), Diane Caldwell (North Carolina Courage), Louise Quinn (Birmingham City), Niamh Fahey (Liverpool), Savannah McCarthy (Galway WFC), Éabha O'Mahony (Boston College), Áine O'Gorman (Peamount United)

Mittfältare: Denise O'Sullivan (North Carolina Courage), Megan Connolly (Brighton & Hove Albion), Jamie Finn (Birmingham City), Niamh Farrelly (Glasgow City), Ciara Grant (Shelbourne), Aoibheann Clancy (Wexford Youths), Jessica Ziu (Shelbourne), Roma McLaughlin (Central Connecticut State University), Katie McCabe (Arsenal)

Forwards: Amber Barrett (FC Koln), Rianna Jarrett (London City Lionesses), Heather Payne (Florida State University), Leanne Kiernan (Liverpool), Saoirse Noonan (Shelbourne), Lucy Quinn (Birmingham City)

Förbundskapten: Vera Pauw

Fakta Irland

Antal EM: 0 | Bästa resultat: –
Antal VM: 0 | Bästa resultat: –
Antal OS: 0 | Bästa resultat: –
Meriter: –
Världsranking: 33
Högsta ranking: 27 (December 2008)
Flest landskamper: Emma Byrne, 134 landskamper
Flest landslagsmål: Olivia O´Toole, 54 mål

Sverige i VM-kvalet

Slovakien – Sverige 0-1
Sverige – Georgien 4-0
Irland – Sverige | 21 oktober 2021
Sverige – Finland | 25 november 2021
Sverige – Slovakien | 30 november 2021
Georgien – Sverige | 7 april 2022
Sverige – Irland | 12 april 2022
Finland – Sverige | 6 september 2022

Målskyttarna: Caroline Seger 2, Fridolina Rolfö, Filippa Angeldal, Magdalena Eriksson

Senaste startelvan (Sverige – Georgien 4-0 i VM-kvalet)
Hedvig Lindahl
Nilla Fischer – Nathalie Björn – Magdalena Eriksson
Olivia Schough – Filippa Angeldal – Caroline Seger (K) – Fridolina Rolfö
Anna Anvegård – Kosovare Asllani – Lina Hurtig

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atletico Madrid), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Emma Berglund (FC Rosengård), Nathalie Björn (Everton FC), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Nilla Fischer (Linköpings FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (Paris SG), Emma Kullberg (BK Häcken), Elin Rubensson (BK Häcken)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (Manchester City), Anna Anvegård (Everton FC), Hanna Bennison (Everton FC), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Filippa Curmark (BK Häcken), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (FC Bayern München), Madelen Janogy (Hammarby IF), Fridolina Rolfö (FC Barcelona), Johanna Rytting Kaneryd (BK Häcken), Olivia Schough (FC Rosengård), Julia Zigiotti Olme (BK Häcken)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Antal OS: 7 (senast 2021) | Bästa resultat: Silver (2016 & 2021)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016 & 2021
Världsranking: 2
Högsta ranking: 2 (augusti 2021-)
Flest landskamper: Caroline Seger, 223 landskamper
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners