Truppen till EM-kvalet i Halmstad

19-24 oktober spelar damlandslaget EM-kvalets Main Round i Halmstad Arena. Förbundskapten Gabriel Dias har nu gjort sitt val kring vilka spelare som får chansen.

Bilden: Susan Kiryo och Diala Elia är två av spelarna som äntligen kan se fram emot tävlingsmatcher igen!

Regerande mästaren Spanien, Italien och Slovakien är nationerna som står för motståndet när Sverige i oktober kliver in i EM-kvalet. Matcherna kommer att spelas i Halmstad Arena.

– Jag tror att vi kan göra ett bra jobb. Jag tror verkligen på tjejernas potential och vi måste vara realistiska kring att futsalen på damsidan fortfarande är väldigt ung. Spelarna jobbar på bra och det är smarta spelare, och jag är övertygad om att vi hela tiden kommer fortsätta att växa. Det motiverar mig och ledarstaben väldigt mycket, säger förbundskapten Gabriel Dias.

EM-kvalet är de första tävlingsmatcherna på väldigt lång tid. Dessutom blir det de första för den nya förbundskaptensduon.

– Efter ett tufft år med Covid är jag väldigt glad över att vi nu kan kliva in i EM-kvalet. Förväntningen är att vi som lag ska se till att njuta av dessa matcher, och naturligtvis försöka ge allt vi kan i vardera match och visa att det finns en stor potential inom damfutsalen i Sverige. Jag är lugn inför uppgiften och jag funderar också över en del detaljer som jag tror kan hjälpa spelarna.

Vad tror du om Sveriges chanser?

– Vi har ett ungt lag. I träningslandskamperna mot Polen hade vi sex spelare som spelade sina första matcher för Sverige. Vi kommer att spela mot tre fantastiska lag. Naturligtvis är regerande europamästaren Spanien stor favorit och de har den starkaste ligan i världen. Italien har också en mycket stark liga där många av de bästa brasilianska, spanska och naturligtvis också italienska spelarna håller till. Slovakien har ett fysiskt starkt lag och har vuxit mycket de senaste åren, säger Gabriel Dias och avslutar:

– Jag vill att vi ska få ut det mesta av den här möjligheten. Det kommer att bli ett fantastiskt evenemang för damfutsalen, och jag är säker på att vi kommer komma ut ur den här turneringen ännu starkare.

Gruppspelet avgörs 19-24 oktober i Halmstad Arena och gruppvinnaren avancerar därefter vidare till mästerskapet.

15 spelare har kallats till samlingen i Halmstad, men endast tolv spelare kommer kunna registreras till matchtruppen.

Sveriges matcher sänds i Sportkanalen.