Sverige gruppsegrare i EM-kvalet

F16/05-landslaget vinner EM-kvalgruppen i Borås, och är vidare till nästa omgång av kvalet. Mot Wales tog Sverige ledningen tidigt och vann övertygande med 3-0.

Sveriges matchinledningar mot Frankrike och Italien var en aning trevande, men mot Wales sattes tonen direkt. Efter drygt två minuter samlade Petronella Winblad upp en hörnretur utanför straffområdet, avancerade och prickade in 1-0 från distans.

- Lite nerver tyckte jag mig se i början, och det fanns spelare som var fundersamma på hur den fysiska statusen skulle vara med så här tätt matchande. Vi hamnar lite lågt i början, men 1-0 är ju verkligen viktigt när det kommer så tidigt. Vi kan slappna av lite och börja använda dom ytor som finns, säger förbundskapten Lovisa Delby.

Sverige kontrollerade första halvlek och radade upp chanser. Wales var disciplinerade och duktiga i duellspelet, men i sina kontringar hade dom mycket svårt att få den sista passningen igenom det svenska försvaret.

Wales målvakt Emily Roberts imponerade på linjen och såg med en rad reflexräddningar till att första halvlek slutade slutade 1-0.

- Vi spelar bra men behöver lite mer tålamod. Wales täpper till bra, vi får luckra upp dom så gott det går. Vi ska fortsätta spela och våga som vi vi gör, analyserade backen Agnes Mårtensson i halvtid.

Andra halvlek bjöd på mer av samma: svensk press mot mål, walesisk defensiv och försök till kontringar. Tuva Skoog utökade till 2-0 i 59:e minuten, framspelad av Line Wessman. Victoria Svanström skruvade in en hörna rakt in i bortre krysset till 3-0, vilket blev slutresultatet.

- Helt oslagbart, vi har gjort en sjukt bra insats genom hela det här gruppspelet! Vi har kul tillsammans både på och utanför planen, det är en stor del av det, säger anfallaren Maja Alvin.

I gruppens andra match hade Frankrike möjligheten att lura Sverige på gruppsegern genom att ta in målskillnaden. Men Frankrike-Italien slutade också 3-0, vilket innebär att Sverige vinner gruppen med 10-2 i målskillnad före Frankrike på 9-2.

- Vi hade koll på andra matchen, gruppsegern var förstås viktig med tanke på seedning i kommande lottning, säger förbundskapten Lovisa Delby.

Nästa omgång av EM-kvalet ska lottas den 8 december och spelas i mars 2022. EM-slutspelet avgörs 3-15 maj i Bosnien-Hercegovina.

.

Nationella partners