Delad poäng i EM-kvalpremiären

F16/05 inledde sitt EM-kval mot Frankrike på Borås Arena. Sverige hade ledningen i halvtid, men Frankrike forcerade starkt i andra och matchen slutar 2-2. - Jag tycker vi gör en väl genomförd match.  Vi får inte riktigt dit lägena som behövs för att vinna, men vi sliter över 90 minuter och gör ett bra jobb offensivt och defensivt. En bra första match i kvalet, säger målskytten Tuva Skoog.

Frankrike startade bäst, och hotade från start via högerkanten där yttern Inès Belmiliani levererade inlägg och inspel. Det blev också tidig utdelning när ett av hennes svepande inlägg seglade förbi alla i boxen fram till Shana Chossenotte som avslutade perfekt.

- Vi hade inte mycket att gå på inför matchen eftersom Frankrike inte har spelat så mycket, men vi hade tränat på att hitta dom ytor vi trodde skulle finnas. Vi har såklart stor respekt för Frankrike, men vet också hur bra vi själva är när vi jobbar hårt, säger förbundskapten Lovisa Delby.
- Trots det, när matchen börjar så spelar vi nervöst. Det tidiga baklängesmålet är väldigt olyckligt och där och då blir jag ärligt talat fundersam. Men spelarna tar tag i det direkt och i en stor del av första havlek vi visar sen verkligen att som kollektiv är vi bättre än Frankrike.

Sverige tog över första halvlek

Sverige åt sig snabbt in i matchen och började skapa chanser upp igenom mitten. Tuva Skoog kvitterade i 26:e minuten med en mäktig nick där hon ensam vann luftduellen mot både back och målvakt.
- Victoria (Svanström) har en jättefin frisparksfot, det är inget att hymla om. Jag försökte bara vinna min duell och komma högst på bollen, riktigt skönt att ha en sån frisparksksytt, säger Tuva Skoog om kvitteringen.

Frankrike kom i gungning och fick nu försvara sig när Sverige tog över matchen.  Målvakten Belhadj räddade ett friläge från Tuva Skoog, men minuten senare tog Line Wessman chansen på en perfekt djupledspassning från Bea Sprung. 2-1 till Sverige kändes som ett rättvist resultat i halvtid.

Fransk kvittering och press

I andra halvlek fick Frankrike ett tidigt kvitteringsmål på straff. Fortsättningen blev ett ställningskrig i högt tempo, men där balansen allt mer tippade åt Frankrikes håll. Den svenska defensiven stod dock emot och 2-2 höll sig tiden ut.

- Jag är glad för 2-2 och en poäng, för andra halvlek var faktiskt Frankrikes. Jag är makalöst nöjd med arbetsinsatsen idag och att vi hittar dom centrala ytor vi ville ha. Men vi kunde ha gjort ännu mer, det finns en del taktiska bitar vi behöver jobba på, säger Lovisa Delby.
- Jag är också väldigt väldigt nöjd med vårat duellspel. Frankrike har spelare som är enormt snabba och starka men vi står verkligen upp fysiskt. Vår defensiv är riktigt bra och kompakt, och vi tvingar Frankrike att spela runt. 

EM-kvalet fortsätter på måndag

I gruppens andra match vann Italien över Wales med 2-0 på Bravida Arena i Göteborg.

Härnäst i EM-kvalet väntar Sverige-Italien på måndag, och Sverige avslutar sedan mot Wales på torsdag. Båda matcherna spelas på Borås Arena och sänds direkt här på svenskfotboll.se.

Förutsättningarna i kvalgruppen är att laget som kommer sist missar EM-slutspel och flyttas ner till B-divisionen. Ettan, tvåan och trean avancerar i kvalet - och resultaten påverkar seedning och kommande lottning av vårens kvalomgång.

Nationella partners