5-0 mot Italien i EM-kvalet

F16/05 slog toppseedade Italien i EM-kvalet på Borås Arena med hela 5-0. Efter en jämn inledning tog Sverige över matchen, och inhopparen Line Wessman gjorde fyra svenska mål den sista halvtimmen.

- Vi kom väl förberedda och hade ju nu fördelen att ha sett Italien spela i matchen mot Wales. Italien är taktiskt skickliga och kan ändra sitt spel snabbt, men vi hittade ändå dom ytor som vi hade tänkt oss på förhand, säger förbundskapten Lovisa Delby.

Matchinledningen blev jämn, men känslan var ganska snart att det svenska laget trivdes bäst på Borås Arena. De svenska anfallarna oroade ständigt nära det italienska målet, medan Italien hade svårt att på allvar ta sig igenom de svenska defensiva linjerna.
Sverige tog också ledningen efter 25 minuter, ett inlägg från Tuva Skoog kontrollerades och trycktes in i mål av Maja Alvin. Rättvist så långt, då Sverige skapat flest och tydligast chanser till mål.

- I första halvlek tycker jag vi blir tillbakapressade i början. Italien kanske inte hotar vårat mål så man blir orolig så, men vi klev inte upp i pressen tillräckligt bra. Vi försökte justera tidigt, men i halvtid kan vi prata igenom och få till det ordentligt, säger Lovisa Delby.

I andra halvlek ökade Sveriges övertag mer och mer. Italien hamnade allt oftare i tidsnöd med bollen och förlorade de flesta duellerna.
- När vi kommer upp högre i pressen blir det svårare för Italien att ta tidiga långa löpningar. Vi vinner boll högt upp, och med djup och spelvändningar så skapar vi stora hål och fina ytor att jobba i, säger Delby.

Line Wessman byttes in i den 57:e matchminuten och satte 2-0 för Sverige efter tre minuter på planen när hon nådde högst på en hörna från Bea Sprung. Och det var vara början för Wessman:

3-0: Avslut från nära håll men ur svår vinkel, framspelad av Erica Persson Welin.
4-0: Centralt genombrott, väggspel med Tuva Skoog och en bredsida vid högra stolproten.
5-0: Nytt förarbete av Tuva Skoog som fintade skott men istället serverade Wessman som utan stress tog sin tid och rullade in bollen invid vänstra stolpen.

Fyra mål på 32 minuter mot Italien, en minnesvärd kväll för Line Wessman och F05-landslaget!

- Vi har fem mål och två målskyttar idag, men det är verkligen många spelare som är inblandade när vi skapar chanserna. Spelarna som kliver av i andra halvlek gjorde ett enormt bra jobb, och våra avgörare som hoppar in gör det med full energi. Det är verkligen en styrka i det här laget, att vi har en bredd och spelare som verkligen arbetar för varandra, säger Lovisa Delby.

I gruppens andra match vann Frankrike över Wales med 4-0. Sverige leder nu gruppen (på målskillnad före Frankrike) inför den sista omgången i EM-kval 1, och har alltså chansen att gå för gruppseger i matchen mot Wales.
- Vi njuter av det här ikväll och sen ska vi sova gott. Förberedelserna för Wales börjar imorgon, men jag tror nog på en bra avslutning av det här kvalet, säger förbundskapten Lovisa Delby.

Sverige-Wales spelas på Borås Arena på torsdag, biljettinfo finns på länk nedan.

 

Nationella partners