Svensk 9-1-kross nere i Belgien

Med en helt ny startelva jämfört med senast krossade F03-landslaget Belgien i träningslandskampen. Slutresultatet skrevs till hela 9-1 (!) till Sverige i Tubize. Nesrin Akgün, Svea Rehnberg och Rosa Kafaji gjorde två mål vardera medan Monica Jusu Bah, Athinna Persson Lundgren och Evelina Duljan gjorde varsitt.

Trots jättevinsten nere i Belgien var det faktiskt hemmalaget som tog ledningen i matchen redan i den första minuten när de knoppade in en hörna. Efter cirka tio minuter tog dock Sverige över helt och hållet.

I den 13:e minuten kvitterade Nesrin Akgün till 1-1 och kvarten senare gjorde hon även 2-1. Innan halvtidsvilan skickade Monica Jusu Bah in 3-1 till Sverige som hade vänt matchen.

– Belgien är en tuff motståndare som slutade tvåa i sin EM-kvalgrupp. Vi åkte hit med stor respekt både inför första och andra matchen. I dagens match startade vi med en helt ny elva. Att göra en sådan rockad med taktiska förändringar var lite nervöst och spänt på förhand. De fick in ett hörnmål direkt och matchen står och väger de första tio minuterna. Belgien var bra, de var aggressiva och spelade tufft och rakt med många löpningar. Målet var som en väckarklocka för oss för sen tog vi tag i matchen och började göra mål, säger F03-förbundskaptenen Caroline Sjöblom.

I andra halvlek rann det sedan iväg ordentligt. Efter en timmes spel gjorde lagkapten Athinna Persson Lundgren 4-1, därefter ökade Evelina Duljan på till 5-1.

Under matchens sista sju minuter lyckades Sverige få in ytterligare fyra bollar i nät genom två inhoppare. Rosa Kafaji och Svea Rehnberg gjorde två mål vardera och såg till att slutresultatet skrevs till otroliga 9-1.

– Vi justerade lite positioner till andra halvlek och sen exploderade det målmässigt. Vi spelade med en otrolig intensitet och samtliga spelare ville verkligen göra mål hela tiden. Vi vann den fysiska kampen i matchen, men även den taktiska och tekniska delen. Tjejerna löste det otroligt bra i dag tillsammans med spelare de aldrig tidigare har spelat med. Det var många som nog gärna hade fortsatt spela även efter slutsignal för att det var så kul, säger Caroline Sjöblom.

Fredagens 9-1-vinst avslutade F03-landslagets oktobersamlingen som alltså slutade med dubbla vinster mot Belgien och hela 13-2 i målskillnad.

– Det har varit en intensiv samling med bra träningar och två matcher på kort tid. Jag kan konstatera att vi har ett otroligt bra underlag i truppen. Att ställa upp med två helt olika startelvor och krossa Belgien på det här sättet är starkt. Det är väldigt häftig konkurrens i svensk fotboll. Vi har väldigt bra spelare som levererar och som kan anpassa sig till den vår taktik och vårt spelsätt. Det är bara att tacka spelarnas klubbar som gör ett bra jobb på hemmaplan där spelarna spelar kontinuerligt på elitnivå. Det är häftigt att krossa ett så bra motstånd som Belgien är och väldigt inspirerande att få jobba med denna grupp, säger Sjöblom.

Sveriges startelva: 21 Elvira Björklund – 3 Evelina Duljan, 5 Athinna Persson Lundgren (K), 6 Sofia Reidy, 18 Anna Sandberg – 7 Johanna Svedberg, 23 Sara Eriksson, 17 Emilia Bengtsson – 10 Nesrin Akgün, 11 Ellen Wangerheim, 14 Monica Jusu Bah

Avbytare: 1 Elin Svahn, 12 Serina Iddrisu Backmark, 2 Linnea Folkow, 4 Hanna Wijk, 8 Lisa Löwing, 9 Rosa Kafaji, 13 Matilda Vinberg, 15 Elma Junttila Nelhage, 16 Emilia Pelgander, 19 Svea Rehnberg, 20 Elin Sjöström, 22 Alice Bergström

Nationella partners