Seger på Irland

Det fanns inget annat än tre poäng för Sverige mot Irland i VM-kvalet under torsdagen. Och det slutade med en svensk seger, även om ett irländskt självmål fick stå för avgörandet I 1-0-segern i Dublin.
– Jag trodde vi skulle komma till lite hetare chanser. Det blir lite chanser i vårt spel i dag. Jag tycker att vi kan ha lite mer kontroll, lite mer tålamod i vårt passningsspel, säger Fridolina Rolfö i SVT.

Efter två raka segrar i VM-kvalet har Sverige rest till de brittiska öarna för två matcher mot Irland och Skottland. Den förstnämnda en VM-kvalmatch och den andra en landskamp. Under torsdagen väntade Irland i Dublin. För Irland var det premiärmatchen av det här kvalspelet. Och Sverige, rankat tvåa i världen, var naturligtvis stora favoriter inför matchen mot det 33:e rankade Irland.

Det blev också ytterligare tre poäng för Peter Gerhardssons landslag, välförtjänta sådana även om slutresultatet 1-0 inte signalerar en trygg seger.

- Vi visste att det skulle bli en tuff uppgift, vi hade det på känn, säger Magdalena Eriksson i SVT:

- I slutändan står vi upp och vi släpper inte till några superfarliga målchanser.

Högt tempo i första halvlek

Sverige förde det mesta av spelet och skapade flest målchanser – Hedvig Lindahl i det svenska målet sattes inte på prov märkbart under matchen. Men världstvåan hade problem att hota på allvar på den sista tredjedelen av planen.

Den första halvleken inledde med ett högt tempo där Sverige satte hög press på irländskorna utan att för den delen skapa särskilt mycket målchanser. Stina Blackstenius var på spelhumör och gjorde det jobbigt för hemmalaget men det skulle dröja till den 39:e minuten innan det gav resultat.

Filippa Angeldahl, som strax innan fick se ett mäktigt skott räddadas ut till hörna, fick för en gångs skull stora ytor i en kontring och förvaltade det på bästa sätt. Hon slog ut bollen till vänster till en djupledsspringande Blackstenius som tog emot, vände in och avslutade. Avslutet som såg ut att bli plockpotatis för den irländska målvakten tog på en försvarare och gick in vid första stolpen. 1-0 till Sverige.

"Det är så klart tråkigt"

- Det är så klart tråkigt, kommenterar Blackstenius i SVT gällande att målet bedömdes som ett självmål:

- Men det gör att vi vinner och det är det viktiga.

I den andra halvleken hade Sverige, särskilt inledningsvis och i slutminuterna, svårt att ta tag i spelet. Trots att irländskorna inte utgjorde något reellt hot för Lindahl i målet blev det stundvis nervöst.

För svensk del av Blackstenius närmast att utöka ledningen med ett avslut innanför straffområdet efter 20 minuter, när Sverige hade en bättre period i matchen.

- Återigen handlar det om det här med effektivitet, jag känner att jag kommer till lägen men jag får jobba på det, säger Blackstenius i SVT.

Hon som ändå har gjort 22 mål i den svenska landslagströjan.

Tre segrar på tre matcher i VM-kvalet

Men VM-kvalmatchen slutade 1-0 och sett till hela matchbilden var det ett rättvist slutresultat. Tre matcher och tre segrar för Sverige hittills i VM-kvalet där nästa match för Gerhardssons landslag väntar i Skottland mot Skottland på tisdag. Den matchen är dock en landskamp och inte en VM-kvalmatch. Matchen börjar klockan 20.05 och sänds i SVT24.

Nationella partners