Truppen till VM-kvalstarten

Efter sommarens OS i Tokyo börjar nu nästa kvalcykel för damlandslaget. Sommaren 2023 spelas VM i Australien och Nya Zeeland och det är till det mästerskapet som landslaget nu börjar kvala. Först ut väntar matcher mot Slovakien, borta, och Georgien, hemma, och förbundskapten Peter Gerhardsson har idag presenterat den första VM-kvaltruppen.

Bilden: Elin Rubensson är tillbaka i landslaget efter sin graviditet, hennes första landslagssamling sedan hösten 2019.

Det är en landslagstrupp med idel välbekanta ansikten som tagits ut till de två första VM-kvalmatcherna här i september. Tillsammans med sommarens 22 OS-spelare tas Nilla Fischer, Filippa Curmark och Elin Rubensson ut i dagens 25 spelare stora trupp.

- Det är en välkänd trupp till VM-kvalstarten som är uttagen för att prestera så bra vi bara kan i de här två matcherna som väntar. Under OS så gjorde alla spelarna totalt sett bra prestationer under både träning och match så det är klart det spelar in i att alla åter får chansen i den här första truppen efter sommaren, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Efter sommarens OS-silver har spelarna fått börja ladda om för nya utmaningar i sina klubbar där ligorna startats upp ute i Europa och där OBOS Damallsvenskan nu går in i avgörande hösten. Nu väntar ett nytt kval igen med landslaget där laget kliver in i viktiga trepoängsmatcher direkt.

- Spelarna har varit tillbaka i sina klubbar igen efter sommaren och det är klart att alla längtar tillbaka till den verksamhet man håller på med. För oss som jobbar med landslaget betyder det landskamper så det ska givetvis bli kul att träffa alla igen, spelare som ledare, och ta oss an de nya utmaningar som väntar oss.

- Den här samlingen blir den första i VM-kvalet och den är väldigt viktig. Vi kommer spela åtta matcher i VM-kvalet totalt så samlingen här i september står för 25 procent av matcherna och de möjliga poängen att vinna. Så en fjärdedel av matcherna i kvalet avgörs direkt och på så sätt är det en oerhört viktig samling där vi vill göra så bra prestationer och resultat som möjligt.

Nationella partners