4-0-seger mot Georgien

Damlandslaget tog en pliktskyldig seger mot Georgien i VM-kvalets andra match. Slutresultatet skrevs till 4-0 efter mål av Filippa Angeldahl och Magdalena Eriksson i den första halvleken och två mål av Caroline Seger i den andra.

– Jaa, vad ska man säga… Såklart dominerade vi matchen. Vi kommer ju till otroligt många målchanser så vi var inte så effektiva, men vi vinner med 4-0. Det borde såklart varit betydligt större siffror, kommenterade Kosovare Asllani till SVT efter matchen.

Bilden: Filippa Angeldahl var en som inledde målskyttet mot Georgien.

Förbundskapten Peter Gerhardsson gjorde en handfull förändringar i startelvan till mötet med Georgien jämfört med 1-0-segern mot Slovakien senast. En mera offensivt balanserad 3-4-3-uppställning där bland andra Hedvig Lindahl, Nilla Fischer och Kosovare Asllani var tillbaka från start.

Förväntningen inför matchen var att Sverige skulle ha mycket boll och att spelet skulle vara förlagt till offensiv planhalva. Så blev det också, spel mot ett mål i 90 minuter plus tillägg.
Förhoppningen var att Sverige också skulle visa upp större effektivitet i anfallsspelet än mot Slovakien. Så blev det inte.

Visst, Sverige gjorde fyra mål i matchen, men utdelningen borde ha varit åtminstone det dubbla sett till antalet målchanser. Georgiskorna försvarade sig tappert och hängivet med hela laget mycket lågt och centrerat. Små ytor för svenskorna att agera på och det mesta och det bästa som skapades kom från kanterna, men effektiviteten i avsluten var som sagt inte riktigt på plats.

Det dröjde till den 40:e minuten innan Filippa Angeldahl var den som spräckte nollan framåt. Hon visade upp fin teknik när hon tog ner bollen och i samma moment tryckte in den på volley med vänstern.
På tilläggstid strax före pausvisslan kunde sedan Magdalena Eriksson öka på till 2-0.

– Vi kommer till lägen, det är bara en sån dag då många och nästintill alla avslut går utanför. De ligger med elva man i sin egen box och de sliter och är aggressiva och löser mycket så all eloge till dom, men såklart ska det vara större siffror, sade Asllani efter matchen.

Även i den andra halvleken dröjde det innan Sverige, trots mängder med chanser, lyckades få in bollen. Eriksson revs ner med straff (83’) som följd och det var Caroline Seger som stegade fram och slog in den lågt till vänster om den georgiska målvakten Tatia Gabunia. Ett symboliskt ögonblick i matchen i ljuset av vad som skedde i OS-finalen i Tokyo.

– Helt otroligt skönt (att få sätta straffen). Det har varit, som alla vet, väldigt jobbigt och få lov att göra det på hemmaplan framför fantastiska svenska supportrar och bara få släppa det… Jätteskönt, förklarade Caroline Seger efter matchen.

Det mest minnesvärda ögonblicket från matchen mot Georgien: Caroline Seger stegadqe fram till straffpunkten och satte 3--0.

Och lagkapten Seger hann med ytterligare ett mål. Det var hon som var sist på bollen framför mål och tryckte in slutresultatet 4-0 (90+3’).

I ett VM-kval är det matcher som ska vinnas och poängen ska spelas hem. Det har damlandslaget gjort den här veckan utan att vara hotade på något sätt. Full poäng, noll insläppta mål och infriat favoritskap.
Bli inte förvånade om det blir tappen ur tunnan mot Irland, som är nästa motståndare i VM-kvalet den 21 oktober.

VM-kval - grupp A

# Lag M V O F GM IM +/- P
1 Sverige 3 3 0 0 6 0 6 9
2 Finland 3 2 0 1 6 3 3 6
3 Slovakien 3 1 0 2 3 3 0 3
4 Irland 2 1 0 1 2 2 0 3
5 Georgien 3 0 0 3 0 9 -9 0