Tre poäng i VM-kvalpremiären

En bra öppning och mål efter tio minuter genom Fridolina Rolfö. Men sedan blev det inte mycket mer för svensk del. 1-0 borta mot Slovakien ger ändå tre poäng när VM-kvalet inleddes.

Bilden: Slovakiens målvakt Mária Korenčiová imponerade i den första halvleken.

- Det är tredje gången vi möter dem på kort tid och spelmässigt har vi aldrig varit så överlägsna som idag. Men vi har gjort fler mål vid de tidigare mötena. Men kvaliteten var inte tillräckligt bra idag helt enkelt, menade Peter Gerhardsson kort efter slutsignalen.

OS-finalisterna Sverige hade laddat i dagarna fyra i Bratislava inför VM-kvalöppningen i Senec mot Slovakien. Det första steget av, minst, åtta för att nå en plats i VM 2023 i Australien/Nya Zeeland.

Sverige är tvåa på världsrankingen och kom till en samling där besvikelsen efter finalförlusten i OS skulle vändas till positiv revanschlusta. De yttre förväntningarna och den egna självbilden har förändrats under en resa som är längre än så men det här var första tillfället där båda skulle prövas.

Jämfört med senast saknades bland annat Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani i startelvan, båda sparades av Peter Gerhardsson vars trupp innehåller gott om alternativ på alla positioner.

Hög svensk press i inledningen

Sverige satte programenligt högsta press från början och redan i första minuten hade det kunnat ge resultat när Filippa Angeldahl sånär hade kunnat lyfta in ledningsmålet. Stina Blackstenius hade kort där efter ett avslut i mål som, korrekt, dömdes bort för offside. Slovakien försökte spela sig ur pressen istället för att rensa men hade förtvivlat svårt att värja sig inledningsvis.

Det skulle dröja tio minuter innan målet skulle komma. Lina Hurtig kom ner mot kortlinjen, lyfte blicken, och såg att Fridolina Rolfö fanns med i perfekt läge. Det korta inspelet förvaltade nyblivna barcelonaspelaren med högerfoten distinkt i mål bakom Mária Korenčiová i mål. Där och då kändes det som att målen skulle fortsätta ramla in i rimlig takt.

Men, den svenska intensiteten avtog efter hand och ett ambitiöst Slovakien kunde lyfta sitt spel och även vaska fram några chanser för Monika Havranová. Sverige fortsatte trots allt att hota desto mer men slovakiskornas målvakt Korenčiová från Milan agerade bra och förvägrade Sverige mer utdelning än 0-1 efter den första halvleken.

Mållös andra halvlek

Slovakien försvarade sig förtjänstfullt i den andra halvleken där Sverige inte skapade tillnärmelsevis så mycket som man gjort i den första. Efter 6-0 och 7-0 i det senaste kvalet fick Sverige känna sig nöjda med tre poäng via ett 1-0 som blev slutresultatet. Det var ganska bleka 45 minuter ur ett svenskt perspektiv.

- De gör det svårt för oss de här lagen. Vi behöver vara bättre på andrabollarna, säger Kosovare Asllani som hade velat få med sig en straff när hon kapades kort efter sitt inhopp.

- En tuff match, skönt med tre poäng, jag är glad för vinsten idag. Vi kommer till mycket chanser och med lite mer fokus hade vi fått något mål till. Jag är nöjd med poängen vi tar med oss, säger målskytten Fridolina Rolfö.

- Vi börjar ganska bra, första tio tycker jag men sedan blir det inte lika bra. Och gräset hjälper oss inte direkt. När planen är så trög är det svårt att få farten som vi behöver. Vi kan göra det mesta bättre men vi får vara nöjda med poängen, säger lagkaptenen Caroline Seger.

Magdalena Eriksson var stabil i de bakre leden.

- Ur ett försvarsperspektiv är jag väldigt nöjd. Men vi har ett jobb att göra och det gäller att vara ödmjuka och fortsätta att jobba på det som vi kan göra bättre.

Not: Matchen Georgien-Irland som skulle ha spelats ikväll enligt de ursprungliga planerna har flyttats till 10 juni på grund av brittiska coronarestriktioner.

Sveriges startelva mot Slovakien

Nationella partners