Sverige fick Spanien på fall

Herrlandslaget svarade för en magnifik prestation och besegrade Spanien med 2-1 på Friends Arena. Obesegrade Sverige toppar nu VM-kvalgrupp B.
Spanien tog en tidig ledning, men Alexander Isak utjämnade omgående. Viktor Claesson gjorde segermålet 2-1 i den 57:e minuten efter fint förarbete av Dejan Kulusevski.

– Vi är på vår hemmaplan och vi måste spela för tre poäng. Jag tycker att vi som vanligt sätter defensiven och idag spelade vi mycket bättre offensivt och då skapar vi chanser. Jag tycker att vi är värda den här vinsten, sammanfattade Alexander Isak till TV4 efter slutsignalen och fick strax efter medhåll av förbundskapten Janne Andersson.

– Jag tycker att vi vinner matchen synnerligen rättvist. Det är ju så att vi nästan skulle ha gjort något mål till.

Bilden: Målskytten Viktor Claesson och Dejan Kulusevski, som svarade för förarbete i världsklass, firar Sveriges 2-1-mål.

Det såg ut att bli en motig kväll när Spanien tog en tidig ledning. Efter ett högeranfall i den fjärde minuten spelades bollen tillbaka in i banan till Jordi Alba, som i sin tur lyfte en boll tillbaka in bakom det svenska vänsterförsvaret där spanjorerna var övertaliga. Debutanten Carols Soler kunde ensam med Robin Olsen trycka in 1-0.

Men… Publiken på Friends Arena hann nog inte riktigt känna efter hur jobbig den starten var innan bollen låg i det spanska målet.
Efter ett långt svenskt uppspel vann Alexander Isak boll efter en dålig bolltouch av Sergio Busquets. Isak avancerade och skickade in bollen med hårt skott lågt i det högra hörnet. 1-1 och jubel från de knappt 17 000 åskådarna.

Efter den explosiva starten blev spelet inte fullt så intensivt, men väl det förväntade. Mycket boll för Spanien och svenska omställningar.
Spanjorerna försökte oftast på högerkanten där Soler och Ferran Torres var de som hotade mest.
Sverige hade flera snabba anfall som var nära att leda till helt öppna chanser, men varken Isak, Dejan Kulusevski eller Emil Forsberg fick ordning på de sista detaljerna de gångerna.
I slutet av halvleken flyttade Sverige också upp försvarspositionerna rejält och stängde ner insparkar från målvakten Unai Simon.

Den fina svenska avslutningen av den första halvleken var ingen tillfällighet. Man fortsatte på den inslagna vägen även efter pausvilan och det gav också utdelning.
Efter en svensk hörna visade Kulusevski styrka och finess när han bröt fram förbi två spanjorer och spelade bollen snett-inåt-bakåt. Där tog Viktor Claesson vid och avslutade tätt intill första stolpen.

– Det är underbart såklart (att få göra 2-1-målet). Speciellt att få komma tillbaka, ha jobbat hårt, varit borta länge och sedan få komma tillbaka och avgöra, kommenterade Claesson en stund efter slutsignalen.

Spanien försökte sedan på alla sätt att forcera det svenska försvaret, men till slut förgäves. Farligast var det när Adama Traoré byttes in och han omedelbart utmanade och flera gånger gick rakt på mål.
Många inlägg och hörnor skickades mot det svenska straffområdet men där härskade Victor Nilsson Lindelöf och Filip Helander i luftrummet tillsammans med Robin Olsen.

Sverige har nu satt sig ett mycket bra läge i kvalgruppen efter tre raka vinster. Härnäst väntar hemmalandskamp mot Uzbekistan på söndag innan nästa svåra uppgift i kvalet väntar. Grekland borta på Olympiastadion i Aten på onsdag kväll.

Janne Andersson ville sin vana trogen dock inte sväva iväg för mycket efter segern.

– Vi har satt oss i ett bra läge, men det är fem matcher kvar i det här VM-kvalet och när vi summerar i höst får vi se vad det här är värt.