Rubensson tillbaka i landslaget

EM-kvalmatchen borta mot Lettland den 3 september 2019 var den senaste matchen Elin Rubensson spelade i landslaget. Drygt två år senare är Elin Rubensson åter uttagen i landslaget - till de stundande VM-kvalmatcherna mot Slovakien och Georgien.
Detta efter en graviditet, föräldraledighet och ett målinriktat jobb för att komma tillbaka till högsta nivå på fotbollsplanen. Nu är Elin en av få spelare i svenska historien som fött barn under karriären och tagit sig tillbaka till fotbollslandslaget.

- Det är jätteroligt och det känns så klart bra att kunna visa att det går att komma tillbaka till högsta nivå igen efter en graviditet, säger Elin Rubensson.

”Elin Rubensson är uttagen till landslagets första matcher i VM-kvalet.” En rubrik i mängden för några år sedan men som i tisdags var en av de stora nyheterna då BK Häcken-stjärnan var uttagen i landslaget igen efter att hon blivit mamma i slutet av förra året.

- Jag blev så klart väldigt glad och jag har saknat landslaget och alla spelare. Jag har inte varit med på två år och att komma tillbaka till landslaget har varit en målbild sedan jag blev mamma. Jag känner mig redo både fysiskt och mentalt för att prestera och det känns kul att det gått så pass fort som det faktiskt gjort, säger Elin Rubensson.

Ja, det är två år sedan senaste matchen med landslaget för Rubensson. Efter VM-bronset sommaren 2019 startade EM-kvalet borta mot Lettland den 3 september. Som brukligt fanns Elin Rubensson med i landslagstruppen och noterades för 66 spelminuter i matchen som lade grunden till en plats i det EM som spelas i England nästa sommar.

Sedan dess har inte Elin Rubensson varit med vid någon samling med landslaget. Rubensson fick hösten och vintern 2019 fotbollsmässigt förstörd av hjärnskakningar och i maj 2020 kom sedan den stora och roliga nyheten att Elin Rubensson var gravid och skulle bli mamma i slutet av året. Fotbollsskorna lades temporärt på hyllan, i alla fall matchmässigt, med siktet inställt på att åter vara tillbaka på planen 2021.

- Det var ganska nytt för alla och en situation som inte klubben varit i innan heller. Det blev en period där mycket handlade om hur jag ville ha det, att lägga upp det träningsmässigt kring hur mycket kroppen tillät under graviditetens gång. Det fanns hela tiden en bra dialog med klubben och jag blev erbjuden den hjälp jag behövde. Det blev givetvis mycket snack fram och tillbaka med olika personer men vi hittade bra lösningar kring träningen under året.

- Efter det att jag sedan blev mamma i december tog vi det steg för steg. Jag hade redan innan beslutat mig för att fortsätta med fotbollen och komma tillbaka så fort som möjligt. Men samtidigt hade jag inte lagt upp någon specifik plan på exakt när för att pressa mig själv, man vet ju inte exakt innan hur kroppen reagerar och hur det skulle gå med träningen.

Förebild för andra spelare

Men kroppen svarade bra på träningen och två månader efter förlossningen och föräldraledigheten var Rubensson tillbaka i full träning med BK Häcken. Månaden senare hoppade sedan Elin in med kvarten kvar att spela i Svenska Cupen-mötet mot Linköping. Elin Rubensson hade noterats för sina första elitminuter bara tre månader efter förlossningen i slutet av december.

- Jag var fast besluten om att jag ville tillbaka till den nivå jag höll tidigare, inklusive att komma tillbaka till landslaget. Sedan var jag absolut medveten om att jag inte säkert kunde nå dit igen efter en graviditet och förlossning, men jag var mentalt inställd på det. Jag var inte klar med fotbollen på långa vägar och tänkte att det får ta den tid det tar. Nu i efterhand känns det bra och jag är stolt över att kunna visa att man kan komma tillbaka till högsta nivå efter en graviditet under karriären.

Fanns det en osäkerhet i beslutet att bli gravid och mamma under karriären?

- Vi har vetat om att vi inte ville vänta med barn till efter min karriär. Men det är klart det funnits en osäkerhet då inte så många andra gjort det tidigare. Frågorna fanns ju där om det kommer gå att komma upp i samma nivå och så.

- Utifrån den aspekten känns det nu viktigt att också kunna axla rollen som en förbild i den här situationen, då det inte funnits någon på länge att se tillbaka på hur den spelaren hanterade en graviditet under karriären. Det känns bra att visa att det går och förhoppningsvis kan det sprida sig till andra spelare så de inte behöver känna samma oro och osäkerhet inför beslutet, avslutar Rubensson.

Nationella partners