Januariturnén 2022 kommer inte gå till Qatar

SvFF har sedan 2019 haft herrlandslagets januariturné i Doha i Qatar. Under gårdagen hölls ett möte med klubbchefer och ordföranden inom SEF som uttryckte en enad åsikt om att lägret inte bör äga rum i Doha kommande år. Det har SvFF lyssnat på och kommer därför inte förlägga lägret i Qatar.

- Hela konceptet med januariturnén bygger på att de allsvenska klubbarna är villiga att släppa sina spelare till oss då det inte sker på internationella s.k. Fifa datum. Efter ett bra samtal med SEF:s ordförande Jens T Andersson igår kväll är det tydligt att det finns en enad åsikt bland klubbarna att man inte vill att lägret ska äga rum i Qatar. Då hela upplägget bygger på samförstånd med klubbarna så kommer vi att titta på andra alternativ. Det som är klart är att januariturnén inte kommer att vara i Doha, Qatar, säger Håkan Sjöstrand

Januariturnén ger landslagsledningen en möjlighet att ta ut företrädesvis unga spelare från allsvenskan och nordiska klubbar. Målsättningen är att fler spelare ska få möjligheten att visa upp sig i landslagsmiljön samt introduceras i landslagsspel.

- Januariturnén är sportsligt viktig för oss och vi kommer att jobba för att den ska kunna äga rum på annan ort nästa år. Flera spelare har tagit steget från att vara med på Januariturnén till A-landslaget de senaste åren. Det är en väldigt bra förberedande verksamhet för unga spelare som vi hoppas kommer fortsätta i många år framöver, säger Stefan Pettersson

Redan innan första året SvFF åkte till Qatar på läger har ett omfattande arbete pågått vid sidan av fotbollen för att försöka bidra till positiva förändringar kopplat till mänskliga rättigheter och situationen för migrantarbetare. Det påverkansarbete som vi gjort i Qatar gällande mänskliga rättigheter och situationen för migrantarbetare kommer att fortsätta.