8-0 mot Litauen i EM-kvalet

P16/05-landslaget tog ordentlig sats in i EM-kvalet. Jardell Kanga satte 1-0 mot Litauen efter 19 sekunder, och mittbacksgeneralen Fredrik Nissen fyllde på med ett eget hattrick redan i första halvlek. Matchen slutade 8-0 till Sverige. - Vi gör väl egentligen allting rätt och en bra prestation. Visst, det är det ett motstånd av lite sämre kvalitet men att göra åtta mål i en landskamp är aldrig enkelt, säger förbundskapten Roger Franzén.

I sin allra första kvalmatch så lämnade P16/05 premiärnerverna i omklädningsrummet. Ledningen var 3-0 innan matchklockan nått 10 minuter, och 6-0 i halvtid. Jardell Kanga gjorde mål direkt på avspark, Roony Bardagji dribblade in 2-0, och Fredrik Nissen tryckte in tre bollar från mittbacksplats. Taha Ayari stod för två assist, men fick göra ett mål själv också.

Första tävlingsmatchen

- Det är första tävlingsmatchen för det här laget, och vi gör väl egentligen allting rätt och en bra prestation. Visst, det är det ett motstånd av lite sämre kvalitet men att göra åtta mål i en landskamp är aldrig enkelt. Vi hade pratat om att föra spelet och driva den här matchen, så prestationen idag är vi nöjda med, säger förbundskapten Roger Franzén.

Matchen kändes förstås tidigt avgjord, men båda lagen kämpade på utefter sina förutsättningar i andra halvlek. Skärpan i det svenska laget mattades något men det blev ändå två mål till i slutet; ett självmål efter inspel av Alexander Hughes och ett avslut från nära håll av inhopparen Montader Madjed.

- Vi kunde ha gjort fler mål, men trots urladdningen i första så skapar vi ändå chanser hela matchen igenom. Vi har två i stolpen och sätter två i slutet men vi har totalt 37 avslut i matchen varav 21 på mål. Något vi tog med från matchen mot Schweiz senast var att vi spelade bra men hade alldeles för få avslut, det var fokus på det idag och där är vi nöjda med facit, säger Roger Franzén.

Litauen hade sin farligaste chans i 93:e minuten, ett distansskott tog en otrevlig touch på täckande fot och var på väg mot krysset - men Elis Bishesari var fortfarande vaken i det svenska målet och säkrade nollan med en vacker räddning.

Lettland nästa

I gruppens andra match möttes Tjeckien och värdlandet Lettland, där tjeckerna vann med matchens enda mål. Sverige tar sig härnäst an Lettland på söndag.

- Vi var iväg och tittade på Lettland-Tjeckien, och bilden är väl att båda lagen är starkare än Litauen. Nu är det bara för oss att analysera letterna, nollställa och gå in i nästa match med fullt fokus, säger Franzén.

De två bästa lagen i gruppen avancerar till nästa omgång av EM-kvalet. 

 

Nationella partners