Matchguide Sverige – Georgien

VM-kvalet rullar vidare. Efter förra veckans 1-0-seger borta mot Slovakien har det nu blivit dags för kvalets första hemmamatch. Georgien gästar nationalarenan Gamla Ullevi. Avspark sker 18.30 i Göteborg. Matchen sänds i SVT2 och SVT Play.

Fem spaningar inför matchen

Historisk landskamp mot Georgien
Tidigare i år möttes Sverige och Georgien för första gången på herrsidan i VM-kvalet. Nu är det dags för ländernas damlandslag att göra detsamma. Kvällens match blir den allra första landskampen länderna emellan på damsidan.

3000 på plats på Gamla Ullevi
Vid kvällens match kommer damlandslaget att hejas fram av 3000 supportrar vilket är maxantalet som får släppas in på Gamla Ullevi med dagens covidrestriktioner. Senast damlandslaget spelade inför en större publik på hemmaplan var 8 oktober 2019 när Slovakien besegrades med 7-0 på nationalarenan.

Georgiens VM-kvalpremiär uppskjuten
Georgien skulle ha inlett VM-kvalet hemma mot Irland. Men på grund av brittiska coronabestämmelser stoppades flera irländska spelare baserade i England från att resa in i Georgien. UEFA beslutade då att skjuta upp matchen till juni 2022.

Jonna Andersson har lämnat truppen
Vänsterbacken Jonna Andersson stod över de två sista träningspassen inför kvällens match mot Georgien på grund av att hon kände sig hängig. Andersson lämnade därmed truppen i måndags. Ingen ersättare har kallats in.

Väldigt ung georgisk trupp
Georgien kommer till Sverige med en väldigt ung trupp. Hela tolv av truppens 23 spelare är födda på 2000-talet. Tre av spelarna är födda så sent som 2004 och fyra spelare 2003. Totalt är nio av spelare i truppen fortfarande tonåringar.

Tränarcitatetet

– Samma gäller nu mot Georgien som mot Slovakien, även om Slovakien är ett bra mycket bättre lag: att få hål på Georgien. Och över tid kanske bearbeta dem med passningsspelet. Fysiskt sett är det ett lag som man nog kan göra några mål på i slutet av matchen också. Men de kommer spela hårt, tufft och markeringsinriktat, med mycket folk i boxen, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Inbördes möten

Sverige: 0 vinster | 0 gjorda mål | 0 insläppta mål
Oavgjorda: 0 matcher
Georgien: 0 vinster | 0 gjorda mål | 0 insläppta mål

Så gick det senast

Damlandslaget har aldrig tidigare mött Georgien. Kvällens match på Gamla Ullevi blir därmed den allra första på damsidan länderna emellan.

Georgien i VM-kvalet

Georgien – Irland | Uppskjuten till juni 2022
Sverige – Georgien | 21 september 2021
Georgien – Finland | 21 oktober 2021
Slovakien – Georgien | 26 oktober 2021
Irland – Georgien | 30 november 2021
Georgien – Sverige | 7 april 2022
Finland – Georgien | 12 april 2022
Georgien – Slovakien | 1 september 2022

Målskyttarna:

Senaste startelvan (Georgien – Azerbajdzjan 0-0 i en träningslandskamp)
Tatia Gabunia
Nino Tjchartisjvili – Nino Sutidze – Mariam Kalandadze – Irina Chaburdzania
Anastasia Bolkvadze – Nino Pasikashvili – Natia Daniela – Tatiana Matvejeva
Teona Bakradze – Lela Tjitjinadze

Motståndarprofilen

Nino Pasikashvili | 1991 | Mittfältare | WFC Kvartali
Med sina 79 landskamper på kontot är Nino Pasikashvili spelaren med flest landskamper för Georgiens damlandslag någonsin. Mittfältaren spelar sin fotboll till vardags i den georgiska klubben WFC Kvartali, men har innan dess flera utlandsäventyr bakom sig. Pasikashvili har spelat fotboll i Belarus, Ukraina och Turkiet där hon har en andra- och tredjeplats i ligan.

Talangen

Elene Kakhniashvili | 2004 | Back | WFC Lanchkhuti
Född på svenska nationaldagen 6 juni 2004. Med det är hon yngst i den georgiska truppen. Det finns dock ytterligare två spelare födda 2004 (!) i form av backen Ani Dzadzua och forwarden Eter Sulashvili. Elene Kakhniashvili landslagsdebuterade redan som 16-åring i fjolårets EM-kval.

Georgiens trupp

Målvakter: Tatia Gabunia (WFC Lanchkhuti), Teona Sutjasvhili (WFC Kvartali), Eka Tabagari (WFC Khobi)

Backar: Nino Tjchartisjvili (WFC Lanchkhuti), Ani Dzadzua (WFC Kvartali), Nino Sutidze (WFC Kvartali), Mariam Kalandadze (WFC Lanchkhuti), Tamari Tatuasjvili (AMORA), Ani Akobidze (WFC Nike)

Mittfältare: Elene Kakhniashvili (WFC Lanchkhuti), Irina Chaburdzania (WFC Lanchkhuti), Anastasia Bolkvadze (WFC Kvartali), Teona Bakradze (WFC Lanchkhuti), Nino Pasikashvili (WFC Kvartali), Lana Gorgadze (WFC Martve), Natia Daniela (WFC Kvartali), Tatiana Matvejeva (FC Kryvbas), Narsia Sopiko (WFC Lanchkhuti), Maiko Bebia (WFC Nike), Gvantsa Kadagisjvili (WFC Kvartali)

Forwards: Lela Tjitjinadze (WFC Nike), Chatia Tjkonia (WFC Lanchkhuti), Eter Sulasjvili (WFC Lanchkhuti)

Förbundskapten: Giorgi Tjchaidze

Fakta Georgien

Antal EM: 0 | Bästa resultat: –
Antal VM: 0 | Bästa resultat: –
Antal OS: 0 | Bästa resultat: –
Meriter: –
Världsranking: 123
Högsta ranking: 88 (December 2009, december 2017)
Flest landskamper: Nino Pasikashvili, 79 landskamper
Flest landslagsmål: Lela Chichinadze, 10 mål

Sverige i VM-kvalet

Slovakien – Sverige 0-1
Sverige – Georgien | 21 september 2021
Irland – Sverige | 21 oktober 2021
Sverige – Finland | 25 november 2021
Sverige – Slovakien | 30 november 2021
Georgien – Sverige | 7 april 2022
Sverige – Irland | 12 april 2022
Finland – Sverige | 6 september 2022

Målskyttarna: Fridolina Rolfö

Senaste startelvan (Slovakien – Sverige 0-1 i VM-kvalet)
Jennifer Falk
Hanna Glas – Amanda Ilestedt – Magdalena Eriksson – Jonna Andersson
Filippa Angeldal – Fridolina Rolfö – Caroline Seger (K)
Sofia Jakobsson – Stina Blackstenius – Lina Hurtig

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atletico Madrid), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Nathalie Björn (Everton FC), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Nilla Fischer (Linköpings FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (Paris SG), Emma Kullberg (BK Häcken), Julia Roddar (Washington Spirit), Elin Rubensson (BK Häcken)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (Manchester City), Anna Anvegård (Everton FC), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (Everton FC), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Filippa Curmark (BK Häcken), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (FC Bayern München), Madelen Janogy (Hammarby IF), Fridolina Rolfö (FC Barcelona), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Antal OS: 7 (senast 2021) | Bästa resultat: Silver (2016 & 2021)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016 & 2021
Världsranking: 2
Högsta ranking: 2 (augusti 2021-)
Flest landskamper: Caroline Seger, 222 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners