Matchguide Slovakien – Sverige

Efter sommarens OS-silver har det blivit dags för damlandslaget att inleda kvalet till VM 2023 som spelas i Australien och Nya Zeeland. Första testet blir Slovakien på bortaplan. Avspark sker 17.30 i slovakiska Senec. Matchen sänds i TV6 och Viaplay.

Bilden: Sofia Jakobsson i aktion under EM-kvalmatchen hemma på Gamla Ullevi 2019 där Sverige vann med klara 7-0.

Fem spaningar inför matchen

VM-kvalet inleds
Det har blivit dags att dra igång VM-kvalet! Dagens match mot Slovakien blir den första matchen sedan sommarens OS-äventyr i Japan som slutade med ett silver. Nu skiftas fokus till kvalet till VM som avgörs i Australien och Nya Zeeland 2023. De nio gruppsegrarna i Europas kval går direkt till VM, medan grupptvåorna går vidare till ett play-off där de gör upp om de sista 2-3 platserna. Här kan du läsa mer om förutsättningarna.

Rutinerad duo tillbaka i Blågult
Både Nilla Fischer och Elin Rubensson är tillbaka i laget igen. Fischers senaste landskamp var i våras när Sverige spelade 1-1 mot USA på Friends Arena. Rubensson å sin sida är tillbaka efter att ha fött barn och gjorde sin senaste landskamp i mars 2019 i EM-kvalvinsten borta mot Lettland. Totalt har duon 254 landskamper tillsammans.

Starkt facit mot Slovakien
Damlandslaget har ett förkrossande facit mot Slovakien. Sverige har mött Slovakien sex gånger, vunnit samtliga sex matcher och har hela 26-1 i målskillnad. I senaste EM-kvalet blev det två svenska segrar med 7-0 hemma och 6-0 borta.

Rutinerad rekordtrio leder Slovakien
Dominika Skorvankova, Alexandra Biroova och Lucia Ondrusova. Den trion innehar rekordet för flest damlandskamper för Slovakien, 103 stycken vardera. Samtliga tre är fortfarande aktiva och finns med i truppen mot Sverige. Skorvankova bär dessutom lagkaptensbindeln.

Sveriges bästa ranking någonsin
Damlandslaget går in till matchen som tvåa på världsrankingen. Lagets bästa ranking någonsin. Damlandslagets tidigare bästa notering kom från 2007 då laget rankades som trea.

Tränarcitatetet

– Vi har mött Slovakien tidigare. Vi har stor respekt för motståndarna och det är många delar som vi har gjort bra mot de, bland annat fasta situationer. Vi är sugna på att vinna matcherna och förhoppningsvis prestera bra och ge oss själva ett bra läge i gruppen, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Inbördes möten

Sverige: 6 vinster | 26 gjorda mål | 1 insläppt mål
Oavgjorda: 0 matcher
Slovakien: 0 vinster | 1 gjort mål | 26 insläppta mål

Så gick det senast

Sverige fick Slovakien på sin lott till EM-kvalet senast och vann där båda matcherna med först 7-0 på Gamla Ullevi och sedan 6-0 nere i Slovakien. Filippa Angeldal både inledde och avslutade målskyttet i 6-0-segern i Trnava. Däremellan gjorde Linda Sembrant, Fridolina Rolfö, Jonna Andersson och Rebecka Blomqvist varsitt mål.

Slovakien i VM-kvalet

Slovakien – Sverige | 17 september 2021
Finland – Slovakien | 21 september 2021
Slovakien – Georgien | 26 oktober 2021
Irland – Slovakien | 25 november 2021
Sverige – Slovakien | 30 november 2021
Slovakien – Finland | 8 april 2022
Georgien – Slovakien | 1 september 2022
Slovakien – Irland | 6 september 2022

Målskyttarna:

Senaste startelvan (Slovakien – Rumänien 3-1 i en träningslandskamp)
Lucia El-Dahaibiova
Andrea Horvathova – Kristina Kosikova – Diana Bartovicova – Jana Vojtekova
Kristina Panakova – Valentina Susolova – Lucia Ondrusova
Patricia Hmirova – Laura Zemberyova – Martina Surnovska

Motståndarprofilen

Dominika Skorvankova | 1991 | Mittfältare | Montpellier
Tidigare i år nådde Dominika Skorvanka milstolpen 100 landskamper för Slovakien. För tillfället delar hon rekordet för flest damlandskamper för Slovakien tillsammans med Alexandra Biroova, Lucia Ondrusova på 103 landskamper. Skorvankova har blivit utsedd till Slovakiens bästa damspelare hela nio gånger. Mittfältaren har fyra ligatitlar och tre cuptitlar i hemlandet. Hon är även dubbel österrikisk mästare medan hon tre gånger föll på målsnöret i Tyskland med Bayern München där hon slutade tvåa i Bundesliga tre säsonger i rad. Numera spelar hon sin fotboll i franska Montpellier dit hon anslöt i fjol.

Talangen

Laura Zemberyova | 2001 | Mittfältare | UaB Blazers
Den nyblivna 20-åringen har åtta landskamper på meritlistan. Som tonåring gick Laura Zemberyova över till tjeckiska Sparta Prag där hon var med och vann två ligatitlar och spelade även i Champions League med klubben. I januari i år gick flyttlasset vidare till USA för spel i UaB Blazers och College.

Slovakiens trupp

Målvakter: Mária Korenčiová (AC Milan), Patrícia Chládeková (Wacker Innsbruck), Dominika Rezekova (Altenmarkt) 

Backar: Jana Vojteková (SC Freiburg), Andrea Horváthová (Czarny Sosnowiec), Patrícia Fischerová (Czarny Sosnowiec), Viktória Čeriová (Slovan Bratislava), Diana Bartovičova (Slavia Prag), Monika Bytčánková (Slovan Bratislava), Kristína Košíková (Slovan Liberec)

Mittfältare: Alexandra Bíróová (SKN St. Pölten), Mária Mikolajová (SKN St. Pölten), Dominika Škorvánková (Montpellier HSC), Stela Semanová (Slovan Bratislava), Lucia Ondrušová (Sparta Prag), Kristína Panáková (Spartak Myjava), Diana Lemešová (Wacker Innsbruck), Ludmila Matavkova (Club Brügge)

Forwards: Martina Šurnovská (Slavia Prag), Patrícia Hmírová (Apollon Ladies), Laura Žemberyová (UaB Blazers), Monika Havranová (Wacker Innsbruck)

Förbundskapten: Peter Kopun

Fakta Slovakien

Antal EM: 0 | Bästa resultat: –
Antal VM: 0 | Bästa resultat: –
Antal OS: 0 | Bästa resultat: –
Meriter: –
Världsranking: 45
Högsta ranking: 34 (December 2006)
Flest landskamper: Dominika Skorvankova, Alexandra Biroova, Lucia Ondrusova, 103 landskamper
Flest landslagsmål: Patricia Hmirova, 18 mål

Sverige i VM-kvalet

Slovakien – Sverige | 17 september 2021
Sverige – Georgien | 21 september 2021
Irland – Sverige | 21 oktober 2021
Sverige – Finland | 25 november 2021
Sverige – Slovakien | 30 november 2021
Georgien – Sverige | 7 april 2022
Sverige – Irland | 12 april 2022
Finland – Sverige | 6 september 2022

Målskyttarna:

Senaste startelvan (Sverige – Kanada 1-1, 3-4 efter straffar i OS-finalen)
Hedvig Lindahl
Hanna Glas – Amanda Ilestedt – Nathalie Björn – Magdalena Eriksson
Filippa Angeldal – Kosovare Asllani – Caroline Seger (K)
Sofia Jakobsson – Stina Blackstenius – Fridolina Rolfö

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atletico Madrid), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Nathalie Björn (Everton FC), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Nilla Fischer (Linköpings FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (Paris SG), Emma Kullberg (BK Häcken), Julia Roddar (Washington Spirit), Elin Rubensson (BK Häcken)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (Manchester City), Anna Anvegård (Everton FC), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (Everton FC), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Filippa Curmark (BK Häcken), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (FC Bayern München), Madelen Janogy (Hammarby IF), Fridolina Rolfö (FC Barcelona), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Antal OS: 7 (senast 2021) | Bästa resultat: Silver (2016 & 2021)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016 & 2021
Världsranking: 2
Högsta ranking: 2 (augusti 2021-)
Flest landskamper: Caroline Seger, 221 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners