Matchguide Grekland – Sverige

Under onsdagen rullar VM-kvalet vidare. Efter tre segrar på lika många försök för Blågult väntar nu Grekland på bortaplan. Avspark sker 20.45 på Olympiastadion i Aten.

Fem spaningar inför matchen

Sverige på maximala nio poäng
Janne Andersson och Sverige har fått en kanonstart på detta VM-kval. Efter vårens segrar mot Georgien och Kosovo besegrades även Spanien förra veckan på Friends Arena. Därmed toppar Sverige gruppen på maximala nio poäng efter tre matcher.                                      

Robin Olsen kan nå milstolpe
Om Robin Olsen spelar matchen mot Grekland blir det hans 50:e A-landskamp. Vilket hade gjort han till den 61:e spelare och den sjunde målvakten att nå bedriften 50 herrlandskamper.

Målvakterna med flest herrlandskamper för Sverige
Thomas Ravelli – 143 landskamper
Andreas Isaksson – 133 landskamper
Ronnie Hellström – 77 landskamper
Kalle Svensson – 73 landskamper
Magnus Hedman – 58 landskamper
Sigge (Sigrid) Lindberg – 50 landskamper
Robin Olsen – 49 landskamper

Första kvalmatchen mot Grekland
Sverige och Grekland har mötts sju gånger på herrsidan. Båda har vunnit två matcher vardera och kryssat övriga tre. Endast två av matcherna har varit tävlingslandskamper. Den första vid de olympiska spelen 1920 samt den senaste vid EM 2008. Onsdagens match blir således den första kvalmatchen länderna emellan.

Oerfaren grekisk trupp
Giorgios Tzavellas är spelaren i den grekiska truppen som har flest landskamper på sitt konto, 41 till antalet. Utöver honom är det endast kaptenen Tasos Bakasetas som når upp till 40 landskamper. Endast ytterligare tre spelare har samlat på sig 30 eller fler landskamper. Hela 15 av spelarna i truppen har spelat färre än tio landskamper och 14 av spelarna i truppen är 25 år eller yngre.

Albin Ekdal har lämnat truppen
Vice lagkaptenen Albin Ekdal åkte inte med till Grekland utan har istället lämnat truppen efter en smäll han åkte på i vinsten mot Spanien förra veckan. Därmed blir det minst en ändring i startelvan jämfört med Spanienmatchen.

Tränarcitateten

– Grekland har spelat två olika stilar. Först 4-2-3-1 i mars där de faktiskt var lite Spanien light i sättet att spela. Nu har de börjat spela mer 5-3-2 ich då har de blivit lite mer raka och smalare. Beroende på hur de väljer att spela kan vi se två olika grekiska lag, oavsett vad gäller det för oss att kunna hantera bägge delarna. Det blir viktigt att läsa av hur de spelar när matchen väl börjar, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

Inbördes möten

Sverige: 2 vinster | 17 gjorda mål | 8 insläppta mål
Oavgjorda: 3 matcher
Grekland: 2 vinster | 8 gjorda mål | 17 insläppta mål

Så gick det senast

Det var hela 13 år sedan Sverige och Grekland möttes senast på herrsidan. Länderna stötte på varandra vid EM-gruppspelet 2008. Efter en mållös andra halvlek klev Zlatan Ibrahimovic fram och smällde in ledningsmålet stenhårt upp i ena krysset. Bara någon minut senare hade Petter Hansson ökat på till 2-0 efter att ha snubblat in bollen i mål. Inga fler mål föll i matchen utan Sverige slog de då regerande Europamästarna. Båda lagen skulle dock komma att åka ur gruppen.

Grekland i VM-kvalet

Spanien – Grekland 1-1
Grekland – Georgien 1-1
Kosovo – Grekland 1-1
Grekland – Sverige | 8 september 2021
Georgien – Grekland | 9 oktober 2021
Sverige – Grekland | 12 oktober 2021
Grekland – Spanien | 11 november
Grekland – Kosovo | 14 november

Målskyttarna: Tasos Bakasetas, Anastasios Douvikas

Senaste startelvan (Kosovo – Grekland 1-1 i VM-kvalet)
Odysseas Vlachodimos
Thanasis Androutsos, Konstantinos Mavropanos, Georgios Tzavellas, Kostas Tsimikas
Tasos Bakasetas (K), Andreas Bouchalakis, Manolis Siopis
Anastasios Douvikas, Vangelis Pavlidis, Dimitris Giannoulis

Motståndarprofilen

Odysseas Vlachodimos | 1994 | Målvakt | Benfica
Född i Stuttgart i Tyskland som han representerade på ungdomsnivå. Vlachodimos har bland annat ett silver från U17-EM 2011 som sedermera gav en plats till U17-VM där det blev ett brons. År 2017 var han sedan med och tog guld vid U21-EM i Polen. Året därpå gjorde han sin A-landslagsdebut, fast för Grekland som han valde att representera istället. Hittills har det blivit 16 A-kamper. Till vardags spelar han sin fotboll i Benfica dit han anslöt från Panathinaikos 2018. I Portugal tog han förstaplatsen mellan stolparna direkt och vann ligan under sin debutsäsong.

Talangen

Christos Tzolis | 2002 | Forward | Norwich City
Anslöt tidigt till PAOK där han klättrade igenom alla ungdomsled och nådde A-laget. Totalt blev det sju mål på 42 ligamatcher. Förra säsongen vann han sin första seniortitel då PAOK tog hem den grekiska cupen. Inför den här säsongen har han flyttat till England och Norwich där han ännu väntar på att få göra sin debut i Premier League. Förra hösten debuterade han i Greklands A-landslag där 19-åringen har hunnit med ett mål på åtta A-landskamper.

Greklands trupp

Målvakter: Odysseas Vlachodimos (Benfica), Alexandros Paschalakis(PAOK), Sokratis Dioudis (Panathinaikos)

Backar: Manolis Saliakas (PAS Giannina), Kyriakos Papadopoulos (–), Dimitris Giannoulis (Norwich), Panagiotis Retsos (Bayer Leverkusen), Pantelis Chatzidiakos (AZ Alkmaar), Leonardo Koutris (Fortuna Düsseldorf), Dinos Mavropanos (Stuttgart), Georgios Tzavellas (AEK Athen), Kostas Tsimikas (Liverpool)

Mittfältare: Tasos Bakasetas (Trabzonspor), Andreas Bouchalakis (Olympiakos), Sotiris Alexandrpoulos (Panathinaikos), Thanasis Androutsos (Olympiakos), Petros Mantalos (AEK Athen), Manolis Siopis (Trabzonspor), Zeca (FC Köpenhamn), Giannis Papanikolaou (Rakow Czestochowa)

Forwards: Marios Vrousai (Olympiakos), Anastasios Douvikas (Utrecht), Taxiarchis Fountas (Rapid Wien), Vangelis Pavlidis (AZ Alkmaar), Dimitris Limnios (Twente), Christos Tzolis (Norwich), Tasos Chatzigiovanis (Panathinaikos)

Förbundskapten: John van´t Schip

Fakta Grekland

Antal EM: 4 (senast 2012) | Bästa resultat: Guld (2004)
Antal VM: 3 (senast 2014) | Bästa resultat: Åttondelsfinal (2014)
Meriter: EM-guld 2004
Världsranking: 48
Högsta ranking: 8 (april 2008, oktober 2011)
Flest landskamper: Giorgos Karagounis, 139 landskamper
Flest landslagsmål: Nikos Anastopoulos, 29 mål

Sverige i VM-kvalet

Sverige – Georgien 1-0
Kosovo – Sverige 0-3
Sverige – Spanien 2-1
Grekland – Sverige | 8 september 2021
Sverige – Kosovo | 9 oktober 2021
Sverige – Grekland | 12 oktober 2021
Georgien – Sverige | 11 november 2021
Spanien – Sverige | 14 november 2021

Målskyttarna: Alexander Isak 2, Viktor Claesson 2, Ludwig Augustinsson, Sebastian Larsson

Senaste startelvan (Sverige – Uzbekistan 2-1 i en träningslandskamp)

Kristoffer Nordfeldt
Emil Krafth, Marcus Danielson, Joakim Nilsson, Martin Olsson
Ken Sema, Mattias Svanberg, Jens Cajuste, Jesper Karlsson
Isaac Kiese Thelin, Robin Quaison

Sveriges trupp

Målvakter: Pontus Dahlberg (Doncaster Rovers), Kristoffer Nordfeldt (AIK), Robin Olsen (Roma)

Backar: Ludwig Augustinsson (Sevilla), Marcus Danielson (Dalian Pro), Filip Helander (Rangers), Mattias Johansson (Legia Warszawa), Emil Krafth (Newcastle), Joakim Nilsson (Arminia Bielefeld), Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United), Martin Olsson (Malmö FF), Carl Starfelt (Celtic), Daniel Sundgren (Aris)

Mittfältare: Jens Cajuste (Midtjylland), Viktor Claesson (Krasnodar), Albin Ekdal (Sampdoria), Emil Forsberg (Leipzig), Jesper Karlsson (AZ Alkmaar), Kristoffer Olsson (Anderlecht), Ken Sema (Watford), Mattias Svanberg (Bologna)

Forwards: Alexander Isak (Real Sociedad), Dejan Kulusevski (Juventus), Jordan Larsson (Spartak Moskva), Robin Quaison (Al-Ettifaq), Isaac Kiese Thelin (Anderlecht)

Förbundskapten: Janne Andersson

Fakta Sverige

Antal EM: 7 (senast 2021) | Bästa resultat: Semifinal (1992)
Antal VM: 12 (senast 2018) | Bästa resultat: Silver (1958)
Meriter: VM-silver 1958, VM-brons 1950 & 1994, OS-guld 1948, OS-brons 1924 & 1952
Världsranking: 17
Högsta ranking: 2 (november 1994)
Flest landskamper: Anders Svensson, 148 matcher
Flest landslagsmål: Zlatan Ibrahimovic, 62 mål

Nationella partners