Kryss för U21 i Zenica

U21-landslaget spelade oavgjort 1-1 i EM-kvalmatchen på bortaplan mot Bosnien-Hercegovina. Benjamin Nygren gav Sverige ledningen precis före pausvisslan. Bosnierna kvitterade på straff i den andra halvleken.

Sverige kontrollerade spelet med stort bollinnehav i den första halvleken, men totalt sett var det ganska chansfattigt under de första 45 minuterna. Stundtals också lite smågrinigt med en mängd frisparkar och ett antal varningar som följd, vilket fortsatte även efter paus.

– När vi kom hit visste vi att det skulle vara svårspelat med en ojämn gräsmatta och att vi skulle behöva ta fram andra sidor av oss själva. Vi har spelartyper som är väldigt bollskickliga och svåra att få tag på när det går snabbt på gräset. Det fanns stunder stunder där vi kunde blixtra till, men det handlar om andrabollsspel och att vinna dueller, säger U21-förbundskaptenen Poya Asbaghi till Fotbollskanalen.

Sverige lyckades ändå få till ett ledningsmål till slut, men kom först på tilläggstid. Eric Kahl slog ett vänsterinlägg in i straffområdet där Tim Prica vann en närkamp så att bollen kunde passera fram till Benjamin Nygren på bortre ytan. Han visade kyla när han tog emot bollen och distinkt placerade in den bakom målvakten Nikola Ćetkovic.

Nygren hade tidigare haft Sveriges bästa chans i halvleken efter att Anthony Elanga snurrat upp högerbacken Amar Dedić och spelat in till Nygren vid straffpunkten. Ćetkovic svarade för en riktigt vass enhandsräddning den gången.

Hemmalaget hade några farliga på fast situationer tidigt i halvleken. Bland annat en volley från Andrija Drljo efter hörna, som Samuel Brolin räddade med visst besvär. Några omställningar kunde sånär också ha lett till rejäla målchanser.

Bosnierna spelade upp sig betydligt i den andra halvleken. Låg ännu tätare mot de svenska spelarna dominerade i duellspelet.
20 minuter in andra kom också en kvittering. Anes Mašić kom helt fri mot det svenska målet i en omställning och lyckades peta bollen förbi Samuel Brolin. Brolin vände om, men gjorde ner Mašić i andrasituationen med straff som följd.
Det var också Mašić själv som tog hand om straffen där han var kylig och väntade ut Brolin som gick tidigt i sitt högre hörn.

Matchbilden var sedan den omvända från den första halvleken. Hemmalaget med mer boll och bättre kontroll på passningsspelet och många vunna dueller.
Sverige kunde sånär ha blivit helt utan poäng när inbytte Igor Savić lossade stora kanonen, men Brolin fick fingertopparna på bollen och kunde styra den upp i ribban och ut.

– Vi var inte lika kompakta och vann inte andrabollar. När de fick vinna andrabollar fick vi springa hem. Om vi hade fått igång spelet hade vi kanske kunnat kontra, men de fick det trycket vi hade velat ha. Det var en svår match med väldigt mycket avblåsningar och det tilläts inte närkamper överhuvudtaget. Jag tror inte jag har varit med om en match med så mycket frisparkar. Det gynnade inte oss som ville dra upp tempot, säger Poya Asbaghi.

Till slut delad poäng, vilket trots allt får sägas spegla matchen över 90 minuter. Sverige har nu sju poäng efter de tre inledande matcherna och toppar fortfarande en haltande tabell en poäng före Italien, som är det enda laget som inte tappat poäng ännu.

– Jag hade gärna vunnit på förhand, men sett till hur matchen utvecklades i andra får man vara nöjd med poängen, även om det är surt att vi inte kunde försvara ledningen så bra som vi ville. Om man ser till utvecklingen i andra är jag nöjd med poängen, säger Asbaghi.

Nya matcher väntar i oktober då Sverige först tar emot Montenegro i Helsingborg (8 okt) och sedan möter Italien i Monza (12 okt).

– Det är en väldigt tajt grupp med få lätta matcher och många lag som kan ta poäng av varandra. Då är varje poäng mycket värd. Fyra poäng på två bortamatcher är vi nöjda med och det är definitivt något som är svårt att ta, så vi vet att vi har gjort ett bra läger. Även om det är ett bittert slut är vi nöjda med vår resa hit. Nu får vi åka hem till Sverige och ladda energi, då det snart är samling igen på hemmaplan, där vi vet att vi mår bäst.