Tung kväll i Aten

Sverige hade chanserna men marginalerna var inte på blågul sida i Aten. 1-2 svider efter stolpe ut för svensk del samtidigt som Spanien vann i Kosovo. Hoppet lever givetvis fortfarande i kvalet.
- Vi hade en dag där inte alla spelare hade den bästa dagen och vi som helhet men samtidigt är det ju inte en match som man bara åker och hämtar hem poäng från. Totalt sett gör vi det inte tillräckligt bra, konstaterade förbundskapten Janne Andersson krasst.

Det var ett ödsligt Olympiastadion i Aten som tog emot de båda lagen. Före avspark gjordes en vacker hyllning till den i förra veckan avlidne Mikis Theodorakis, 96-åringen som hade ett hjärta i båda nationerna.

Grekerna, hemmafavören till trots, hade en mental uppförsbacke efter 1-1 mot Kosovo jämfört med ett Sverige som kom boostat efter 2-1 mot Spanien.

På papperet var det ett offensivt balanserat Sverige mot ett mer defensivt hemmalag. Och de första minuterna gav prov på det. Redan i den fjärde minuten hade Mattias Svanberg en vältajmad volley som tog insida ut i en grekisk stolpe.

Grekland repade mod och kunde lyfta spelet. I minut 27 hade Tsimikas ett avslut som tvingade Olsen till en kvalificerad räddning. Men på många sätt kändes det ändå som att Sverige var det bättre laget även om nämnde Tsimikas oroade vid ett antal fler tillfällen. Sverige hade inte full kontroll på presspelet för att blockera dem enligt plan.

Svanberg hade ett mäktigt avslut i slutminuterna före paus som tvingade Vlachodimos till en prakträddning. På den efterföljande hörnan fick den grekiske målvakten briljera igen när han parerade Alexander Isaks avslut från nära håll.

Sverige var förande men det spelade ingen roll när det var Grekland som tog ledningen genom Bouchalakis i 62:a minuten. Inte logiskt efter matchbilden men ändå. Viktor Claesson hade en ny stolpträff för svensk del men utan utdelning.

Efter långt VAR-parlament kom istället grekiskt 2-0 i 78:e. Pavlidis viktiga mål avhandlades i VAR-rummet i en evighet innan valet föll.

Sverige fick anpassa sig till fakta och öste på. En kvittering kom i minut 81 när nyinbytte Robin Quaison hittade rätt. Men jakten var fruktlös.

Efter praktträffen mot Spanien kom nu ett första bakslag i kvalet i Aten. Hoppet i gruppen lever givetvis fortfarande, allt är i svenska händer men ett gyllene tillfälle att rycka i tabellen gick om intet denna kväll.

Lagkapten Victor Nilsson Lindelöf kunde, av naturliga skäl, inte dölja sin besvikelse efteråt:

- Vi gör ingen bra första halvlek, vi försöker i andra men det är inte godkänt. De var smarta, satte ner tempot. Vi fick ingen rytm i spelet.

- Det var inte vår dag idag. Vi får försöka prestera bättre i oktober för det här var inte godkänt, sa en djupt besviken lagkapten Victor Nilsson Lindelöf efteråt.

Janne Andersson

- Varken individuellt eller som lag kommer vi upp på den nivå vi ska ha. Det är ju så i fotboll och vi inleder ju ganska bra men sedan växer de in och vi lyckas inte vända det. Vi får inte till den här matchen riktigt som vi ska.

Alexander Isak

- Det är en ganska stor tomhet man känner just nu. Vi kommer hit och gör en alldeles för dålig insats. Vi skapar chanser men tyvärr gör vi färre mål än dem. Deras 2-0-mål gör att det blir mer frustrerat, och så när man får vänta tio minuter på att få besked om det men bara får sex minuters tilläggstid så är det svårt.

Emil Forsberg blickade framåt trots besvikelsen:

- Nu har vi mött alla. Det enda vi kan fokusera på är att ta tre poäng i de matcher som kommer nu.

- Överlag tycker jag inte det är någon bra match från vår sida. De är smarta, de spelar på tid och de ville mer än oss idag och det visar sig. Nu har vi två viktiga matcher framför oss och det gäller att vi vinner dem och återfår självförtroendet.

Nationella partners