Vinst mot Island i kvalpremiären

F18/03-landslaget spelade idag sin första EM-kvalmatch och besegrade Island med 2-1. Det blev en tuff match i 30-gradig värme, men Sverige nötte till slut ner motståndet och avgjorde på fasta situationer. - Första matchen i en turnering är alltid tuff, men jag är fantastiskt stolt över hur vi genomför matchen idag, säger förbundskapten Caroline Sjöblom.

Värmen i Belgrad (30 grader vid avspark) satte prägel på matchen, där båda lagen fick tömma sig helt för att försöka få en vinnande start på EM-kvalet.

- Vi börjar matchen ganska bra men kanske lite nervöst. Vi åker på ett oturligt baklängesmål när bollen studsar runt efter en hörna, men då vaknar vi också till och tar verkligen tag i matchen. Island tröttnar ganska tidigt och blir väldigt långa i spelet. Vi skapar chans på chans men får inte in bollen, säger Caroline Sjöblom om första halvlek.

Bollen tog sig dock in till slut - en svensk hörna på tilläggstid skickades i mål av mittbacken Sofia Reidy.
- Det är ju ofta fasta situationer som avgör matcher, så det är något vi har jobbat en hel del med. Alla vet vad dom ska göra, och vi har gott om vassa huvudspelare i det här laget, säger Sjöblom.

Andra halvlek blev en svensk jakt på segermålet, och Island sjönk längre och längre ner för att försvara sin poäng. Det blev ännu en fast situation i slutminuten som avgjorde när inhopparen Svea Renberg kunde nicka in 1-2.

En perfekt start på EM-kvalet för svensk del, för ett lag som inte fick spela U17-EM på hemmaplan på grund av pandemin och inte heller spelade några kvalmatcher inför den inställda turneringen 2020.

- En fantastisk seger för laget idag. Första matchen i en turnering är alltid tuff, men jag är fantastiskt stolt över hur vi genomför matchen idag. Stolt över spelet, och stolt över att vi har så många duktiga spelare som gör allt som krävs, säger förbundskapten Caroline Sjöblom.

I gruppens andra match möttes värdlandet Serbien och Frankrike senare på kvällen. Där segrade Frankrike med 2-0 (2-0).
Sverige möter Serbien på lördag och Frankrike på tisdag.

Kvalet till F19-EM 2022 spelas enligt en ny modell med en A och en B-division. Sverige spelar i A-divisionen, och här gäller att de tre bästa lagen i gruppen avancerar till nästa kvalomgång i som spelas till våren. Det lag som slutar sist i gruppen får istället koncentrera sig på ett B-slutspel med chans att ta sig tillbaka till A-divisionen.

Nationella partners