Sent mål gav svensk förlust i Finland

Efter ett mål i den 88:e minuten förlorade det svenska F17/04-landslaget med 3-2 mot det finska F18/03-landslaget. Men Sverige det lättare men också kvickare svenska landslaget ska vara nöjda med sin insats.
- Jag är väldigt stolt över tjejerna. Men det var också en bra lärdom mot fysiskt och tungt Finland, säger förbundskaptenen Lotta Hellenberg.

Bildtext: Matilda Nildén stod för båda Sveriges mål i 3-2-förlusten mot Finland.

Sveriges F17/04-landslag – med sju spelare ”utlånade” till F18/03-landslaget för EM-kval – mot Finlands F18/03-landslag. Det kunde väl bara gå på ett sätt kanske många tänkte innan landskampen i Eerikkilä – och Finland vann till slut också matchen. Men det svenska laget stod för en mycket fin insats mot starkt och fysiskt landslag.

- Vi står upp väldigt bra. Sju av våra 04:or är som sagt med 03:orna så bredden är oerhört bra. Vi har tio debutanter med här men vi kämpar verkligen som ett lag i dag. Jag är stolt och nöjd över tjejerna, säger förbundskaptenen Lotta Hellenberg.

Sverige tog ledningen

Finland använde just mycket av sin fysik mot ett kvickt och rappt svenskt lag. Det var Sverige som tog ledningen i den 28:e minuten när kaptenen Matilda Nildén snappade upp en dålig passning i det finska försvaret och lyfte in 1-0.

En ledning som såg ut att stå sig halvleken ut, men den finska styrkan kom att visa sig precis innan halvtidsvilan på en hörnvariant där 1-1-målet kom i den 44:e minuten.

- Jag tycker vi hade en bra första halvlek. Vi blev lite trötta och tappade lite mot slutet och så kommer det där målet i slutet av halvleken, det var oerhört tungt. Men jag försökte säga till tjejerna i paus att komma ihåg allt bra vi gjorde i den första halvleken, säger förbundskaptenen.

Nildén tvåmålsskytt

Den andra halvleken började bättre för svensk del efter ett par taktiska korrigeringar i halvtid och Sverige hade chanser för att ta ledningen i matchen. Men det var Finland som fick göra 2-1-målet i den 68:e minuten. Sverige svarade dock bara fem minuter senare, återigen genom Nildén, efter ett fint genombrott av Lucia Duras på högerkanten.

2-2 hade kanske varit ett rättvist resultat sett till matchbilden men i den 88:e minuten avgjorde Finland på ett vackert sätt. Surt för det svenska F17/04-landslaget men förbundskaptenen Lotta Hellenberg låter sig inte nedslås.

- Vi har många spännande spelare vilket jag tycker att vi visar i matchen. Flera av spelarna här skulle klara av att spela högre upp. Och jag måste säga det, vi var här (i Finland) för två år sen, och vilken utveckling på spelarna. Föreningarna gör ett väldigt bra jobb och det är väldigt kul att få se frukten av deras arbete, säger Hellenberg och fortsätter med att analysera matchen:

Ny match klockan 12.00 på lördag

- Vi har väldigt kvicka spelare vilket lovar mycket gott inför framtiden. Men det finns en risk också att blir mycket böljande spel, vilket det blev stundvis i dag. Med vår speed så blir det lite korta anfall ibland där det blir lite långt mellan lagdelarna och inte hinner få upp laget. Vilket också blir ganska jobbigt. Men det är något vi ska träna på och prata om inför nästa match.

Redan på lördag väntar ett returmöte, men då blir det mot det finska F17/04-landslaget. Matchen börjar 12.00 och kommer att sändas live. Länken till matchen hittar du på svenskfotboll.se.

Startelvan: 1 Elvira Björklund – 3 Elisabeth Tillenius, 6 Vera Ivarsson, 4 Lisa Löwing, 7 Nellie Karlsson – 11 Lucia Duras, 13 Chloe Eriksson, 9 Nicole Ruiz Granados, 10 Liwa Nilsson – 19 Lisa Frisk, 16 Matilda Nildén (K).

Ersättare: 12 Nadine Allard (MV), 21 Amanda Aldén (MV), 2 Lovisa Gunnarsson, 5 Tilde Duphorn, 8 Matilda Eriholm, 14 Nea Flyborg, 15 Louise Larsson, 17 Hanna Stenberg, 18 Ella Björkman, 20 Cajsa Rubensson.

Nationella partners