Seger i premiärlandskampen för F15

Premiärnerverna kanske fanns där för F15/06-landslaget i deras första landskamp. Men om de fanns där, så var debutanterna duktiga på att gömma det. 1-0 till Sverige mot Norge, med mersmak.
- Det känns jättebra. Vi är starkare och bättre, säger förbundskaptenen Lotta Hellenberg.

Bildtext: F15/06-landslaget fick fira första landskampen tillsammans med en seger. Segerskytt blev Stina Dahl Forslund, på ett mycket fint sätt.

Första matchen ihop som ett landslag är förstås något alldeles speciellt. Att få bära den svenska landslagströjan, lyssna på nationalsången innan avspark och försöka prestera så bra som möjligt i blågula färger är få förunnat. Därför är det inte märkligt om en viss nervositet uppstår både inför och under match. 

"Fokus på att slappna av och ha kul"

Men det nykomponerade svenska F15/06-landslaget imponerade på sin förbundskaptenen Lotta Hellenberg.

- Vi har gjort allt för att förbereda laget inför dom här dagarna som vi tränat tillsammans. Vi har fokuserat så mycket som möjligt på att spelarna ska ha inställningen att slappna av och bara ha kul, säger hon och fortsätter:

- Och det såg som att dom kunde det. Dom vågade extremt mycket i spelet och är väldigt bollskickliga. Ibland nästan så man blev lite nervös. Vår backlinje är så kyliga. Det skickas inte iväg bollar bara så där i onödan och det gäller övriga laget med. Dom är riktigt modiga.

"Ett väldigt fint anfall"

Och visst gick det vägen. Efter en ganska händelsefattig första halvlek med ett par halvchanser släppte Sverige rejält på tyglarna i den andra. Redan i den 51:e minuten kom 1-0 genom inbytte Stina Dahl Forslund, som även då kom att bli slutresultatet, på ett mycket vackert sätt.

- Ett väldigt fint anfall, precis som vi har tränat på. Fin speluppbyggnad där Ida Björnberg skär in från kanten och slår in bollen snett inåt bakåt till Stina Dahl Forslund.

Faktum är att Dahl Forslund är så kylig att hon, i mottagningen av inspelet, klackar fram bollen till sig själv och avslutar säkert. Ett klassmål. 

"Väldigt olika speltyper som passar varandra bra"

Segern var också välförtjänt. Sverige var närmare ett 2-0-mål än norskorna en kvittering.

- Norge spelade väldigt lågt. Dom ville spela förbi oss i yta tre, men dom visste inte nog inte hur vi var. Det lyckades inte kan jag säga, säger Hellenberg och utvecklar:

- Vi är jättenöjda och vi är glada för spelarnas skull att dom får vinna första matchen. Jag tycker att det här är en väldigt spännande årgång. Vi pratade om det tidigare i dag att precis som i damlandslaget så har det här landslaget väldigt olika spelartyper som dessutom passar varandra väldigt bra.

Redan på fredag väntar returmöte mot Norge på Brastad Arena. Den matchen börjar klockan 13.00 och sänds även den på svenskfotboll.se. 

Startelvan:

12 Emmy Thyberg – 6 Annika Svensson, 3 Emma Holmqvist, 2 Alexandra Larsson, 5 Izabella Veiszhaupt – 8 Ida Björnberg, 15 Bella Andersson (K), 14 Elsa Pelgander, 9 Novalie Jensen – 19 Matilda Ekblom, 20 Nova Johansson Parnevik.

Ersättare:

1 Julia Cavander (MV), 4 Stina Dahlman, 7 Lea Ahl, 10 Elli Tsilichristos, 11 Lykke Ihrfelt, 13 Kornelia Starczynska, 16 Hannah Sjödal, 17 Bianca Hultbäck Nattland, 18 Stina Dahl Forslund, 21 Wilma Delerud (MV)

Nationella partners