Eriksson inför VM-kvalpremiären

Efter OS-silvret i somras laddar nu damlandslaget om för premiär i VM-kvalet. För motståndet står Slovakien på bortaplan och landslaget är laddat för att inleda kvalet på allra bästa sätt. Under OS berömdes Sverige för sitt spel och nu vill försvararen Magdalena Eriksson att landslaget ska fortsätta prestera på det sättet.
- Under de här åren har vi tagit oss väldigt långt i det egna spelet. För oss handlar det nu om att fortsätta jobba hårt och spetsa till det ytterligare.

Landslaget anlände till Bratislava i måndags och har genomfört fyra träningspass inför morgondagens premiärmatch. Nu väntar Slovakien i den första matchen på vägen mot ett VM i Australien och Nya Zeeland år 2023. Landslaget kommer från ett lyckat OS-slutspel men nu väntar andra typer av motstånd. Slovakien är rankat 45 i världen men Eriksson är målmedveten och vet att det handlar om att fortsätta göra jobbet lika bra som under mästerskapet.

- Det blir viktigt för oss att vi fortsätter på samma sätt som i OS. Vi vann fem matcher i rad mot toppnationer och det viktigaste nu är att vi fortsätter på samma sätt och tar med oss det in i sådana här matcher, säger Magdalena Eriksson.

Lettland ska inte återupprepas

Ett liknande läge befann sig landslaget i 2019. Laget vann brons i VM under sommaren och när EM-kvalet sedan inleddes mot Lettland på bortaplan i september var det Lettland som började bäst och tog ledningen. Landslaget kom tillbaka och vann – men lärdomarna var stora och lyssnar man nu på mittbacken Eriksson får det inte upprepas.

- För egen del var det första gången jag själv gick från en stor turnering och in i ett kval så direkt. Det var perioder i matchen som vi inte alls var nöjda med och släppte in ett mål och var i underläge ganska länge. Vi lärde oss att vi måste vara med direkt och det ska vi vara imorgon, säger Magdalena Eriksson.

Finns det risk för underskattning i den här typen av matcher?

- Likt alla lag har Slovakien blivit bättre och utvecklats. I juni hade de bra resultat mot Chile som ett exempel, så det är ett lag vi ska se upp med. Vi vann med 13-0 över de två matcherna sist, men vi hade perioder i de matcherna som vi inte var nöjda med. Så nu ska vi gå ut och göra det riktigt bra från start imorgon, avslutar Eriksson.

Matchen mot Slovakien har avspark klockan 17.30, imorgon fredag, och sänds i TV6 och Viaplay.

Nationella partners